Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Υπουργείο Πολιτισμού

Επιστροφή αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από Αμερικανίδα συλλέκτρια

Δώρα Σγάρτσου - 04 September 2008, 00:00

Δύο αρχαία αντικείμενα που επεστράφησαν στη χώρα μας από την Αμερικανίδα συλλέκτρια αρχαιοτήτων, κα  Shelby White, παρουσίασε χτες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης. Πρόκειται για το άνω τμήμα επιτύμβιας στήλης<...>

που απεικονίζει έναν ώριμο άνδρα πολεμιστή και έναν νέο, η οποία χρονολογείται στο 410-400 π.Χ. και έχει ταυτιστεί από τον Γ. Δεσπίνη ως το άνω τμήμα επιτύμβιας στήλης από το Πόρτο Ράφτη και για έναν χάλκινο καλυκωτό κρατήρα με ένθετη αργυρή φυλλοφόρο ταινία στο σώμα, ο οποίος χρονολογείται στο 340-320 π.Χ.

Κατά την ομιλία του ο κ. Λιάπης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: ”Η λεηλασία αρχαιοτήτων υπήρξε ιδιαίτερα τραυματική για μικρές χώρες με μεγάλη ιστορία, όπως είναι η χώρα μας, καθώς επέτεινε το αίσθημα της αδικίας και της αδυναμίας, απέναντι σ`αυτούς που κάθε φορά κατάφερναν να ακρωτηριάζουν στην κυριολεξία, κομμάτια του παρελθόντος μας, δηλαδή της ίδιας μας της ύπαρξης.

Στο σύγχρονο, ευνομούμενο κόσμο, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε κράτους, βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των κυβερνήσεων. Στις μέρες μας, κυβερνήσεις, πολιτιστικοί φορείς, μουσεία αλλά και συλλέκτες, συνεργάζονται στη διαχείριση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, δίνοντας έμφαση στην καλλιτεχνική και εκπαιδευτική τους σημασία.

Ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων λοιπόν, έχει τεράστια σημασία για τον ελληνικό λαό που κάθε φορά τον αντιμετωπίζει ως αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας. Αλλά και για τους Έλληνες αρχαιολόγους που καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες για την προστασία και την αποκατάσταση των αρχαίων θησαυρών μας. Οφείλουμε να συγχαρούμε την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και όλους όσους συνεργάστηκαν μ`αυτήν, που μετά από μια σειρά λεπτών χειρισμών και διαπραγματεύσεων, επέτυχαν τον επαναπατρισμό των δύο αρχαιοτήτων”.

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στην περαιτέρω θεσμική ενίσχυση του αγώνα για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας έχοντας συστήσει πρόσφατα, τη διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, που έχει αντικείμενο αφενός τον εντοπισμό και στη συνέχεια τον επαναπατρισμό των ελληνικών αρχαιοτήτων. ”Η συστηματική προσπάθεια της νέας διεύθυνσης πιστεύουμε ότι θα πολλαπλασιάσει τις επιτυχίες μας στον τομέα αυτό στον οποίο ως κυβέρνηση δίνουμε τεράστια σημασία” σημείωσε ο κ. Λιάπης.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top