Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣύσκεψη υπό την προεδρία Σπηλιωτόπουλου με φορείς της Θεσσαλίας
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Σύσκεψη υπό την προεδρία Σπηλιωτόπουλου με φορείς της Θεσσαλίας

Για τα πολλά και μοναδικά πλεονεκτήματα τουριστικής ανάπτυξης του Νομού Λαρίσης, δεδομένου ότι συνδυάζει θάλασσα και βουνό, μίλησε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με φορείς Αυτοδιοίκησης και Τουρισμού της Θεσσαλίας…

Για τα πολλά και μοναδικά πλεονεκτήματα τουριστικής ανάπτυξης του Νομού Λαρίσης, δεδομένου ότι συνδυάζει θάλασσα και βουνό, μίλησε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε<...>την Παρασκευή με φορείς Αυτοδιοίκησης και Τουρισμού της Θεσσαλίας.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα:

“Ο Νομός Λάρισας έχει πολλά πλεονεκτήματα. Θα έλεγα μοναδικά. Ας σκεφτούμε τα 50 χιλιόμετρα των πανέμορφων παραλιών, με τις γαλάζιες σημαίες. Και όχι μόνο. Συνδυάζει βουνό, και μάλιστα όχι οποιοδήποτε βουνό, αλλά τον Όλυμπο, θάλασσα, τουρισμό υπαίθρου, περιηγητικό τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, παράδοση και αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Ιδιαίτερα αυξημένη βαίνει και η κίνηση τους χειμερινούς μήνες από Βαλκανικές χώρες, κυρίως από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. `Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο Όλυμπος είναι ένα από τα μοναδικά σημεία στην Ελλάδα, με διεθνή αναγνωρισιμότητα. Δεν έχουμε περιθώριο να αφήνουμε αυτόν τον θησαυρό ανεκμετάλλευτο. Ήδη, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα», εξετάζεται η αναβάθμιση και συντήρηση ορειβατικού μονοπατιού στον Όλυμπο, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ με γνώμονα την ανάπτυξη του περιηγητικού τουρισμού ως εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Εδώ ασφαλώς πρέπει να σταθούμε και στην μοναδική ευκαιρία που προσφέρει στην περιοχή η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας, που αν την αξιοποιήσουμε σωστά, θα δώσει νέα ώθηση στην πόλη της Λάρισας, όπως φυσικά και στο Βόλο. Διοργανώσεις τέτοιας εμβέλειας δημιουργούν τεράστια αναγνωρισιμότητα σε διεθνές επίπεδο. Θέλω να πω πως, εκτός από την υλοποίηση των έργων υποδομής και την τουριστική προβολή κατά τη διάρκεια των Αγώνων, η αναγνωρισιμότητα της πόλης θα πολλαπλασιαστεί, κάτι που θα αποδίδει και τα επόμενα χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, ο τουρισμός καλείται να παίξει ρόλο εγγυητή στη στήριξη αυτής της μακρόχρονης διαδικασίας. Όπως γενικότερα, καλείται να διαδραματίσει ρόλο «εγγυητή» της στήριξης των τοπικών οικονομιών, της αναζωογόνησης της περιφέρειας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της περιφέρειας της Θεσσαλίας, και ειδικότερα του νομού Λάρισας, περνάει μέσα από την υλοποίηση μίας τουριστικής πολιτικής που θα είναι οικονομικά αποδοτική, θα προσελκύει τουρίστες και θα συνδράμει τα εισοδήματα των κατοίκων. Το στρατηγικό πλάνο που έχουμε χαράξει, φιλοδοξεί να τοποθετήσει την Θεσσαλία και τη Λάρισα σε θέση μεταξύ των σημαντικών -σε εγχώριο επίπεδο- τουριστικών προορισμών. Οι καθαρές ακτές, η θαυμάσια τοπογραφία, τα αρχαιολογικά μνημεία, η τοπική πολιτιστική και ιστορική παράδοση, το μοναδικό βουνό του Ολύμπου είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που, αν αξιοποιηθούν και προβληθούν καταλλήλως, είναι βέβαιο ότι θα εκτινάξουν την τουριστική και, κατΆ επέκταση, την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Θεσσαλία διαθέτει ένα πλήθος εναλλαγών στο τουριστικό προϊόν της το οποίο, με τις ιδιομορφίες του, επιτρέπει την δημιουργία εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η περιοχή πρέπει να ξεφύγει από τη λογική της προσκόλλησης στο θερινό τουρισμό προκειμένου να απελευθερωθούν οι δυνάμεις ανάπτυξης τουριστικών μορφών που θα την καταστήσουν πόλο έλξης περισσότερων και πιο «ψαγμένων» τουριστών. Ο τουρισμός, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η μόνη διέξοδος για την περιοχή προκειμένου να διαφυλαχθεί το γεωργικό εισόδημα του αγροτικού κόσμου, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής του, να συγκρατηθεί ο αγροτικός πληθυσμός στον τόπο διαμονής του, να αξιοποιηθεί η παραγωγή των τοπικών γεωργικών προϊόντων και, προφανώς, να προστατευθεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της κάθε περιοχής.

Από κει και πέρα, όσον αφορά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης του νομού, έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου με τον στρατηγικό σύμβουλο επικοινωνίας, προωθείται η υλοποίηση αντίστοιχων μελετών και προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η νέα προγραμματική περίοδος για το ΔΆ ΚΠΣ που έχει ξεκινήσει, είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της Ελλάδας, με έργα υποδομής και αναζωογόνησης για την περιφέρεια. Και στην προκειμένη περίπτωση, η περιφέρεια της Θεσσαλίας πρέπει να έχει την πρώτη προτεραιότητα για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, είτε αυτά αφορούν στην έλλειψη καλού οδικού δικτύου, είτε στην έλλειψη σύγχρονης υποδομής και καταλυμάτων.

Ο νομός Λάρισας και η Θεσσαλία γενικότερα παρουσιάζουν αναπτυξιακές προοπτικές. Η νέα τουριστική στρατηγική της πολυμορφίας και της βιωσιμότητας μπορεί να εφαρμοσθεί στο νομό σας με τον καλύτερο τρόπο. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του Υπουργείου Τουριστική Ανάπτυξης, που ευνοεί την ανάπτυξη 9 τομέων τουρισμών, θέλω να σταθώ στην αξιοποίηση της ενδοχώρας, με κύρια αιχμή τον αγροτουρισμό.

Ο αγροτουρισμός, αποτελεί πολύ πρόσφορο τουριστικό πεδίο με περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης και πολυεπίπεδες ωφέλειες, αφού γίνεται το πεδίο συνάντησης του παραδοσιακού παραγωγού με τον σύγχρονο επενδυτή, των αναξιοποίητων δυνατοτήτων της Θεσσαλικής γης με τους ευρωπαϊκούς πόρους, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο τουρισμός της υπαίθρου αποτελεί σήμερα ακρογωνιαίο λίθο της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης. Αναδεικνύει και αξιοποιεί με οικονομικούς όρους τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, το φυσικό κάλλος και την ιδιαίτερη παράδοση κάθε περιοχής – από την γαστρονομία έως τη χειροτεχνία. Και έχει δημιουργήσει μία δυναμικά αναπτυσσόμενη ειδική αγορά, με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, κατά μέσο όρο ετησίως, την τελευταία τετραετία, με δραστηριοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων -στους τομείς της παραγωγής, της διαμονής, της σίτισης, δραστηριοτήτων κ.ο.κ.- και προσέλκυση εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως. Η προώθηση του αγροτουρισμού, ως μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην ευημερία της περιοχής και στην προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης στην Περιφέρεια. Αφού:


  • Συντελεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αναστροφή της πληθυσμιακής μείωσης της υπαίθρου.

  • Βασίζεται στη δημιουργία υποδομών ήπιας κλίμακας, οι οποίες βρίσκονται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και συμβάλλουν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

  • Ενισχύει το γεωργικό τομέα, μέσω της διάθεσης παραδοσιακών προϊόντων στην αγορά και της αύξησης των εισοδημάτων των απασχολούμενων στη γεωργία.

  • Συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση τόσο των μόνιμων κατοίκων, όσο και των επισκεπτών, αναφορικά με τις ανάγκες σεβασμού και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

  • Αποτελεί δραστηριότητα με δυνατότητες άσκησης όλη τη διάρκεια του έτους, ενισχύοντας την προσπάθεια για άμβλυνση της εποχικότητας”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024