Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠαρών σε ημερίδα για τον τουρισμό στην Καστοριά ο Στέφανος Βλαστός
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Παρών σε ημερίδα για τον τουρισμό στην Καστοριά ο Στέφανος Βλαστός

Στo πλαίσιο της ενδυνάμωσης της παρουσίας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στην περιφέρεια, βάσει των οδηγιών του Υπουργού κ. `Aρη Σπηλιωτόπουλου, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Στέφανος Δ. Βλαστός με απώτερο στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου…

Στo πλαίσιο της ενδυνάμωσης της παρουσίας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στην περιφέρεια, βάσει των οδηγιών του Υπουργού κ. `Aρη Σπηλιωτόπουλου, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Στέφανος Δ. Βλαστός με απώτερο στόχο<...>την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ακόμα δυναμικότερη παρουσία σε χώρες – στόχους, όπως σε αυτές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, παρευρέθηκε σε ημερίδα στην Καστοριά με θέμα τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη λίμνη και τη γουνοποιΐα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς τουρισμού και επιφανείς καθηγητές, οι οποίοι παρουσίασαν τις θέσεις τους για το εκάστοτε θέμα. Η όλη ημερίδα στέφθηκε με επιτυχία, θέτοντας τις πρώτες βάσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στόχος του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης είναι η συνέχιση της παρουσίας στην περιφέρεια και στη Μακεδονία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε άμεσα τα πρώτα αποτελέσματα στον κλάδο του χειμερινού τουρισμού, του αθλητικού τουρισμού και του τουρισμού υπαίθρου.

Απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα τουριστικής ανάπτυξης, που διαθέτει η Καστοριά, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Ο Νομός Καστοριάς διαθέτει μια σειρά από μοναδικά πλεονεκτήματα, μια περιοχή ικανή να προσελκύσει τουρισμό ποιότητας. Η Καστοριά τα τελευταία χρόνια μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί τη σταθερή επιλογή όλο και περισσότερων ξένων, αλλά και Ελλήνων, επισκεπτών. Ο Νομός Καστοριάς αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους κατοίκους των όμορων νομών της Ημαθίας, Κοζάνης και Λάρισας. Ιδιαίτερα αυξημένη βαίνει και η κίνηση τους χειμερινούς μήνες από τις χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η λίμνη της Καστοριάς, ως μια από τις ομορφότερες των Βαλκανίων, ο ορεινός όγκος του Γράμμου, ως ένας τόπος ασύγκριτης ομορφιάς, το Βίτσι, με τις δασωμένες πλαγιές του και τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του, η Σπηλιά του Δράκου, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα, τα μοναστήρια και οι ναοί, καθιστούν την Καστοριά έναν προορισμό με σπάνιες φυσικές ομορφιές και πολιτιστικό πλούτο. Έναν τόπο που διαθέτει πολυμορφία και αυθεντικότητα.

Η πολυμορφία του Νομού Καστοριάς προσφέρεται για εξειδίκευση των τουριστικών μοντέλων, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του τουρισμού στην περιοχή. Ειδικότερα, το φυσικό κάλλος του Νομού καθιστά την περιοχή μοναδικό προορισμό για ήπιες μορφές τουρισμού. Ο αγροτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο τουρισμός Υγείας και Ευεξίας, ο τουρισμός περιπέτειας, ο θρησκευτικός τουρισμός, οι περιπατητικές διαδρομές και ο χειμερινός τουρισμός αποτελούν μερικές μόνο από τις πολλές επιλογές των εν δυνάμει επισκεπτών της περιοχής.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αγνοούμε ένα ισχυρό πλεονέκτημα που διαθέτει η Καστοριά, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή: την τέχνη της γουνοποιΐας. Η Καστοριά είναι ένα από τα σημαντικότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, κέντρα παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης γούνας. Η μακρόχρονη παράδοση, η άριστη ποιότητα και οι διεθνείς διασυνδέσεις που έχουν με τα χρόνια δημιουργηθεί, καθιστούν τη γουνοποιία όχι μόνο έναν από τους πιο παραγωγικούς τομείς της εθνικής μας οικονομίας, αλλά και ένα σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών κυρίως από τις χώρες της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Ο Νομός Καστοριάς, όπως και οι όμορες περιοχές, αν επιθυμούν τα επόμενα χρόνια να σταθούν οικονομικά στα πόδια τους, θα πρέπει να σταθούν κυρίως στην εξειδίκευση των υπηρεσιών τους και, ειδικότερα, στην εξειδίκευση του τουριστικού τους προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη η ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα στο Νομό Καστοριάς και τους γειτονικούς Νομούς προκειμένου να προωθήσουν από κοινού το μεγάλο αναπτυξιακό τους κεφάλαιο, που ονομάζεται τουρισμός. Για παράδειγμα, η Καστοριά θα μπορούσε σε συνεργασία με τους Νομούς Φλώρινας και Κοζάνης να προχωρήσουν στη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών στην ενδοχώρα που θα αποτελέσουν πόλο έλξης τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες.

Η Καστοριά διαθέτει αυθεντικότητα και πολυμορφία. Και πρέπει να τα διατηρήσει. Μεγάλο συγκριτικό της πλεονεκτήμα είναι το περιβάλλον της. Η προστασία και ανάδειξή του αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή κάθε δράσης, πρωτοβουλίας ή παρέμβασης του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Χωρίς μέριμνα για το περιβάλλον, αυστηρή διαχείριση των φυσικών πόρων και σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση, δεν μπορεί να υπάρξει η τουριστική ανάπτυξη που επιδιώκουμε και επιθυμούμε. Ο ρόλος μας στην περιοχή μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε καινοτόμο και πρωτοποριακό.

Στη νέα εποχή που διαμορφώνεται, ο ελληνικός τουρισμός καλείται να γίνει ανταγωνιστικός και βιώσιμος σε δωδεκάμηνη βάση. Καλείται να διαφοροποιηθεί από το μονοδιάστατο πρότυπο του «ήλιου και της θάλασσας» και να εκσυγχρονιστεί σε όλους τους τομείς, προβάλλοντας ένα τουριστικό προϊόν που θα ικανοποιεί απόλυτα τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024