Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΞ: Η προστασία του περιβάλλοντος έχει πρόσθετες υπεραξίες για τα ξενοδοχεία
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

ΠΟΞ: Η προστασία του περιβάλλοντος έχει πρόσθετες υπεραξίες για τα ξενοδοχεία

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, βρίσκει τη διεθνή τουριστική κοινότητα σε μία περίοδο έντονων ανακατατάξεων, ρευστότητας και προβληματισμού με κύρια αιτία την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της σε […]

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, βρίσκει τη διεθνή τουριστική κοινότητα σε μία περίοδο έντονων ανακατατάξεων, ρευστότητας και προβληματισμού με κύρια αιτία την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της σε σειρά τομέων<...>και κλάδων της διεθνούς οικονομίας. Εμφανείς είναι επίσης οι επιπτώσεις της κρίσης στις αγοραστικές και καταναλωτικές συμπεριφορές των κοινωνιών μεγάλων αγορών προέλευσης τουρισμού και ταξιδιών, όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Γερμανία κ.α., επιπτώσεις οι οποίες θα μετακυλήσουν στις τάσεις της τουριστικής ζήτησης διεθνώς σε εντονότερο βαθμό από τους επόμενους μήνες.

Μολονότι τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια τουριστική δραστηριότητα εμφανίζει ισχυρές αντοχές, εκτιμάται ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, θα καταγραφεί ανάσχεση του ρυθμού ανάπτυξης του τομέα, με σημαντικές διακυμάνσεις και αυξομειώσεις μεταξύ των διαφόρων αγορών προέλευσης τουρισμού και των ανά τον κόσμο προορισμών. Μία άλλη σημαντική παράμετρος θα είναι οι σοβαρές ανακατατάξεις που, ήδη, λαμβάνουν χώρα στον επιχειρηματικό τομέα, με τις πτωχεύσεις σημαντικών τουριστικών οργανισμών, αεροπορικών εταιριών και άλλων σημαντικών κρίκων στην αλυσίδα της διακίνησης ταξιδιωτών και τουριστών.

Αυτές οι εκτιμήσεις, κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), υποδεικνύουν ότι σε ότι αφορά στα ταξίδια, το επόμενο διάστημα, θα εκδηλωθούν τάσεις που, ενδεχομένως, θα επιφέρουν εκτενείς μεταβολές στο τουριστικό ρεύμα από και προς τις χώρες που παράγουν ή εξυπηρετούν τουριστική δραστηριότητα. Και τούτο σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές αναμένεται όξυνση του ανταγωνισμού, επιθετικότερες πολιτικές προβολής και marketing από ανταγωνιστικούς προορισμούς, καθώς και πιο ευέλικτες στρατηγικές διαχείρισης προορισμών.

Για τον Ελληνικό Τουρισμό, κύρια πρόκληση αυτό το διάστημα είναι η αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς του, η οποία μπορεί να επέλθει μόνον, με την ολοκλήρωση των θεσμικών τομών και των μεταρρυθμίσεων που έχουν από καιρού επισημανθεί και τεκμηριωθεί προς την Πολιτεία από τους τουριστικούς φορείς και με μακροχρόνιο προγραμματισμό στοχευμένης προβολής και εξειδικευμένου marketing της χώρας διεθνώς.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έχει ως θέμα την ανταπόκριση του Τουρισμού στην πρόκληση των κλιματικών αλλαγών. Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει επί μακρόν τον ελληνικό τουρισμό και δη την ελληνική ξενοδοχία. Η ΠΟΞ έχει, το τελευταίο διάστημα, αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοποριακές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη διάσταση μεταξύ της λειτουργίας ενός ξενοδοχείου και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Επισημαίνεται ότι μόλις προ ολίγων μηνών, η ΠΟΞ υπέβαλε πρόταση στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με την πιστοποίηση των οικολογικών ξενοδοχείων στην Ελλάδα – Eco Hotels- με στόχο την ένταξη της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς στη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά του «πράσινου / οικολογικού τουρισμού».

Πέραν αυτού, η ΠΟΞ ενημερώνει διαρκώς τα μέλη της επί των σύγχρονων τάσεων και εξελίξεων στον τομέα των εφαρμογών εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείρισης νερού, αποβλήτων και απορριμμάτων.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η υιοθέτηση τέτοιων εφαρμογών και τεχνολογιών, πέραν της προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και πέραν του περιορισμού του λειτουργικού κόστους των ξενοδοχείων, έχει σήμερα και πρόσθετες υπεραξίες.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη έρευνα του διεθνούς οίκου μελετών PKF, που διενεργήθηκε σε μεγάλο δείγμα ξενοδοχείων στις ΗΠΑ, η υιοθέτηση εφαρμογών και τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον από ξενοδοχειακές μονάδες, επιφέρει:


  • σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων, της κατανάλωσης ενέργειας και της εξοικονόμησης νερού,

  • σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους,

  • θεαματική μείωση του χρόνου απόσβεσης της επένδυσης,

  • σημαντική αύξηση της αξίας της μονάδας,

  • διεύρυνση της πελατειακής βάσης, τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και στον τομέα της διοργάνωσης συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, καθώς είναι ολοένα αυξανόμενη η τάση επιλογής ξενοδοχείων που εφαρμόζουν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024