Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗμερίδα με θέμα “Τουρισμός & Οικολογία” στα Χανιά
Οικολόγοι Πράσινοι

Ημερίδα με θέμα “Τουρισμός & Οικολογία” στα Χανιά

Στοχεύοντας στο «πρασίνισμα» του Ελληνικού Τουρισμού οι Οικολόγοι Πράσινοι διοργανώνουν Ημερίδα με τίτλο «Τουρισμός & Οικολογία» στα Χανιά, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή τουριστικών, περιβαλλοντικών & αυτοδιοικητικώνφορέων από […]

Στοχεύοντας στο «πρασίνισμα» του Ελληνικού Τουρισμού οι Οικολόγοι Πράσινοι διοργανώνουν Ημερίδα με τίτλο «Τουρισμός & Οικολογία» στα Χανιά, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή τουριστικών, περιβαλλοντικών & αυτοδιοικητικών<...>φορέων από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η εκδήλωση, που είναι ανοικτή για όλους, θα αποτιμήσει κριτικά το σημερινό ελληνικό τουριστικό μοντέλο και θα διερευνήσει συγκεκριμένες πολιτικές προώθησης και στήριξης ενός περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και οικονομικά αειφορικού Τουρισμού, που θα σέβεται και θα περιλαμβάνει ως ισότιμους εταίρους τις τοπικές κοινωνίες. Η εκδήλωση, η οποία ακολουθεί παρέμβαση στην Πύλο της Μεσσηνίας τον Ιούλιο, και προηγείται αντίστοιχης στην Σάμο στις 20 Οκτωβρίου, εντάσσεται στα πλαίσια της συνδιαμόρφωσης και βελτίωσης του προγράμματος των Ο-Π για τον Τουρισμό μέσα από τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους σε διάφορες τουριστικές περιοχές. Στην ημερίδα θα γίνει επίσης ανασκόπηση του ηρωικού αγώνα τοπικών και περιβαλλοντικών κινήσεων ενάντια στα παρωχημένα – επιδοτούμενα, υπεράκτια, “με ή χωρίς οσμή σκανδάλου” – μοντέλα των περίκλειστων ξενοδοχείων και συγκροτημάτων γκολφ και παραθεριστικής κατοικίας.

Περισσότεροι από 30 ομιλητές και παρεμβαίνοντες αναμένεται να ασκήσουν έντονη κριτική στο μαζικό, πακεταρισμένο και χωρίς χαρακτήρα τουρισμό των τσάρτερ που τελικά δεν αφήνει κανένα όφελος στην τοπική οικονομία, και αυξάνει ανησυχητικά τα περιστατικά βίας, οικοδομικής ασυδοσίας, υφαρπαγής προστατευομένων περιοχών, ισοπεδωτικής ομοιομορφίας, υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κατασπατάλησης των φυσικών πόρων.

“Ο τουρισμός”, όπως επισημαίνουν οι Οικολόγοι, “αποτελεί πολυσύνθετο φαινόμενο, το οποίο διαμορφώνει και την γενική εικόνα, αλλά και την ουσιαστική δομή μιας χώρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα τελευταία 30 χρόνια, μαζί με τα εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερό και τα ακατέργαστα βοθρολύματα έχουν πεταχτεί στη θάλασσα, στις πλαγιές και στις ανεξέλεγκτες χωματερές και πάμπολλες ευκαιρίες ουσιαστικής βιώσιμης και αυτό-τροφοδούμενης τουριστικής ανάπτυξης, ανάπτυξης με μέτρο – με μέτρο τον πολίτη και όχι τον πελάτη. Ο τουριστικός γιγαντισμός, η τσιμεντοποίηση και η αστικοποίηση πανέμορφων ιστορικών περιοχών με την επιστημονική μέθοδο «της αρπαχτής» οδηγούν μόνο στην (αυτο) καταστροφή του Τουρισμού και της χώρας.

Χάρι στους αγώνες και το μεράκι φίλων της οικολογίας και της παράδοσης, οάσεις αειφορικού τουρισμού και γνησιότητας επιβιώνουν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Για να μην τις καλύψει η άμμος, τόσο η μεταφορική της ομοιομορφίας όσο και η πραγματική της ερημοποίησης, χρειάζεται επειγόντως μια άλλη τουριστική πολιτική που θα υποστηρίζει το πραγματικό πράσινο αντί του πράσινου του γκολφ. Μια πολιτική που αντί για ιδιωτικούς αυτοκινητόδρομους και μαρίνες για τους ολίγους να ανοίγει σιδηρόδρομους, ποδηλατόδρομους και οικολογικά μονοπάτια για όλους. Για έναν Τουρισμό όπου οι τουρίστες θα ξαναγίνουν «μύστες», οι εργαζόμενοι οικοδεσπότες και όχι δουλοπάροικοι σε αχανή τουριστικά φέουδα, και ο «Ζευς» πάλι Ξένιος”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024