Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΈργα 15 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία από την ΕΤΑ

Έργα 15 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία από την ΕΤΑ

Το έργο της ΕΤΑ μέχρι σήμερα παρουσίασε χθες ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του Ξενία Τσαγκαράδας και της Μαρίνας Φαλήρου (ΣΕΦ), στην προκήρυξη 8 νέων διαγωνισμών (αξιοποίηση λουτρικών εγκαταστάσεων της ακτής Nαυπάκτου και…

Το έργο της ΕΤΑ μέχρι σήμερα παρουσίασε χθες ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του<...> Ξενία Τσαγκαράδας και της Μαρίνας Φαλήρου (ΣΕΦ), στην προκήρυξη 8 νέων διαγωνισμών (αξιοποίηση λουτρικών εγκαταστάσεων της ακτής Ναυπάκτου και δύο τουριστικών περιπτέρων σε Τουρλίδα Μεσολογγίου και `Αβδηρα Ξάνθης, ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στα Καλά Νερά Μαγνησίας και τον Αγ. Ιωάννη Νικήτης στη Χαλκιδική, αξιοποίηση Ξενία Θάσου, Ξενία Πλαταμώνα, τουριστικού περιπτέρου Ζαγοράς και 3 αρχοντικών στο Πήλιο). Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στη ριζική αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας της ΕΤΑ, εμ την υιοθέτηση ενός σύγχρονου Επιχειρησιακού Σχεδίου για την τριετία 2008-2011 και Στρατηγικού Σχεδίου για την εξαετία 2008-2013.

Ακολουθεί η ομιλία του υπουργού:
Για πρώτη φορά, ανακοινώνουμε 8 νέους διαγωνισμούς, την ολοκλήρωση 2 διαγωνισμών και την εισαγωγή 5 διαγωνισμών στην τελική φάση, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η τουριστική ανάπτυξη στη χώρα μας προχωρά με στόχο, στρατηγική, συγκεκριμένο σχέδιο και προοπτική. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, έθεσα ως προτεραιότητα τη δραστηριοποίηση, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΤΑ. Η τουριστική δημόσια περιουσία που διαχειρίζεται η ΕΤΑ εκτιμήθηκε πρόσφατα ότι ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα μόνο. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι πρόκειται για ένα τεράστιο κεφάλαιο για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, το οποίο για πολλά χρόνια παρέμενε ανενεργό. Σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η προσπάθεια συμμαζέματος της δημόσιας τουριστικής περιουσίας αποδίδει καρπούς. Δεσμευθήκαμε να δώσουμε ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις σε χρόνια δομικά προβλήματα, να δώσουμε μια νέα δυναμική στα γρανάζια της Τουριστικής Ανάπτυξης. Και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, ως φορέας σημαντικών αρμοδιοτήτων αποτέλεσε την πρώτη μας προτεραιότητα στην αλυσίδα αυτής της ανανέωσης.

Οι κύριοι στόχοι της ΕΤΑ είναι:
1. Η αξιοποίηση της δημόσιας τουριστικής ακίνητης περιουσίας.
2. Η αναβάθμιση και ανάπτυξη ειδικής τουριστικής υποδομής και των ειδικών μορφών τουρισμού.
3. Η επίτευξη των στόχων της τουριστικής πολιτικής.
4. Η ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
5. Η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση των δύο διαγωνισμών, πρόκειται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την παραχώρηση και αξιοποίηση του Ξενία Τσαγκαράδας και της Μαρίνας Φαλήρου (ΣΕΦ) και άμεσα υπογράφονται οι συμβάσεις με τους νέους μισθωτές. Συγκεκριμένα:

Για το Ξενία Τσαγκαράδας:
Η Μαγνησία είναι ένας τουριστικός προορισμός με μεγάλες δυνατότητες και προοπτική για την ανάπτυξη πολλών μορφών τουρισμού, οικοτουρισμού, τουρισμού περιπέτειας, πολιτιστικού τουρισμού και ασφαλώς αθλητικού τουρισμού, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη από το Βόλο και τη Λάρισα των Μεσογειακών Αγώνων. Το Ξενία Τσαγκαράδας είναι κομμάτι της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς και θα λειτουργήσει ως ιδιαίτερος πόλος για την περιοχή.

Για τη Μαρίνα Φαλήρου:
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκσυγχρονισμού της Μαρίνας στο ΣΕΦ, είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για όλη την περιοχή. Με αυτό το έργο, εκσυγχρονίζεται μια υφιστάμενη τουριστική υποδομή, εμπλουτίζεται το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας και βελτιώνονται οι υπηρεσίες. Με απλά λόγια, η ποιότητα κυριαρχεί σε κάθε πτυχή του έργου αυτού. Παράλληλα, μίλησα στην αρχή και για 5 διαγωνισμούς που είναι σε τελική φάση. Συγκεκριμένα: είναι στη δεύτερη φάση -και αναμένονται οι προσφορές για την πώληση -του 100% των μετοχών του Καζίνο της Κέρκυρας και εξετάζονται οι προσφορές για το Ξενία Βυτίνας, ενώ ταυτόχρονα σε προηγμένο στάδιο βρίσκονται οι διαγωνισμοί για το Ξενία Σκιάθου και την αξιοποίηση δύο πολύ σημαντικών εκτάσεων στη Ρόδο (γκόλφ Αφάντου) και στην Αττική (Ανάβυσσο) με σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις ολοκληρωμένου χαρακτήρα.

Μέσα σε λίγους μήνες προετοιμάστηκαν 8 νέοι διαγωνισμοί. Συγκεκριμένα, προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση λουτρικών εγκαταστάσεων της ακτής Ναυπάκτου και δύο τουριστικών περιπτέρων (στην Τουρλίδα Μεσολογγίου και στα Aβδηρα Ξάνθης) και δύο μεγάλων ακινήτων για ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στα Καλά Νερά Μαγνησίας (έκτασης 163 στρεμμάτων) και στον Αγ. Ιωάννη Νικήτης στη Χαλκιδική (έκτασης 236 στρεμμάτων). Επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Ξενία Θάσου, ενώ ακόμη προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για το Ξενία Πλαταμώνα, του τουριστικού περιπτέρου Ζαγοράς και για 3 αρχοντικά στο Πήλιο (2 στη Μακρινίτσα και 1 στις Μηλιές). Παράλληλα προχωρά με γοργό ρυθμό η προετοιμασία και άλλων διαγωνισμών για την αξιοποίηση και άλλων τουριστικών ακινήτων ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πέρα από τις μακροχρόνιες παραχωρήσεις για αξιοποίηση ακινήτων μέσω διαγωνισμών, η ΕΤΑ ξεκίνησε δυναμικά το 2007 την αξιοποίηση και ανάπτυξη ειδικών τουριστικών υποδομών και αναβάθμιση υπηρεσιών στις τουριστικές εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η ίδια. Έχουν πραγματοποιηθεί έργα, συνολικού ύψους επενδύσεων 4,3 εκατ. ευρώ το 2008. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα δώσω τα παραδείγματα
– της Μαρίνας Αλίμου
– της ακτής Βουλιαγμένης
– της Μαρίνας της Βουλιαγμένης,
– του υδροθεραπευτηρίου στον Καϊάφα
– των ιαματικών λουτρών της Υπάτης.

Παράλληλα, προγραμματίζονται έργα 15 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία. Η ΕΤΑ έχει ακόμη προχωρήσει σε μια σειρά από μικρότερες παρεμβάσεις με ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις υπηρεσιών σε ακτές και σε τουριστικά περίπτερα. Ήδη έχει αναβαθμιστεί σημαντικά το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με σύγχρονες εξυπηρετήσεις και σημαντικές παρεμβάσεις για την ασφάλεια των χιονοδρόμων, τη διεύρυνση των δυνατοτήτων για νυχτερινό ski, για δύο baby πίστες και μια για snowboard, με κόστος επένδυσης 1,5 εκατ. ευρώ. Έχει προχωρήσει η δημιουργία νέας πίστας σκι και έχουν ανατεθεί οι μελέτες για την επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου. Εδώ πρέπει να επισημαίνω ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου ήδη από το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε στον Παρνασσό, η ανάπτυξη άλλων εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, όπως σπορ βουνού, με αφετηρία αγώνες mountain-bike, οι οποίοι διενεργήθηκαν με μεγάλη επιτυχία.

Στον Καϊάφα, ανακαινίζεται το ιαματικό κέντρο, το οποίο αποτελεί στολίδι για την περιοχή και για όλη την Ελλάδα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο συγκεκριμένος τόπος αναπτύσσεται σε ένα σύγχρονο πρότυπο κέντρο οικοτουρισμού και ευεξίας, φυσικής ανάτασης και αναψυχής με έμφαση στο περιβάλλον, την αποκατάσταση του φυσικού οικοσυστήματος, τον πράσινο τουρισμό, τον οικοτουρισμό σε συνδυασμό με ήπιες δραστηριότητες ναυταθλητισμού. Πρόκειται για παρεμβάσεις που αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.

Επίσης, στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, προγραμματίζεται η ανάπτυξη ενός σύγχρονου πόλου ιαματικού τουρισμού, σε συνδυασμό με αθλητικό τουρισμό, τουρισμό στη φύση και τουρισμό περιπέτειας αξιοποιώντας τις ιαματικές πηγές και τουριστικές εγκαταστάσεις στην Υπάτη, στις Θερμοπύλες, στα Καμμένα Βούρλα και στην Αιδηψό.

Στη Χαλκιδική προωθείται η ανάπτυξη προορισμού για γκόλφ που θα δώσει τη δυνατότητα εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος αλλά και διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου.

Στην Αθήνα προχωρά η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Εκθεσιακού Κέντρου Ελληνικού, στο παλιό ανατολικό αεροδρόμιο, μέσα στην καρδιά του Μητροπολιτικού Πάρκου, που προχωρά από το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να αναδειχθεί σε ουσιαστικό εργαλείο προώθησης του εκθεσιακού-συνεδριακού τουρισμού και να συμβάλει στην ανάδειξη της Αθήνας σε προορισμό city-break. Όπως γνωρίζετε ήδη ανακαινίστηκαν οι εγκαταστάσεις και αναβαθμίστηκαν οι υπηρεσίες στην Ακτή Βουλιαγμένης, δημιουργώντας ένα πρότυπο αστικής πλαζ προσβάσιμης σε κάθε πολίτη του Λεκανοπεδίου, και μάλιστα με τη χαμηλότερη είσοδο: 5 ευρώ για τις καθημερινές και 6 για τα Σαββατοκύριακα.

Ανακαινίστηκαν οι εγκαταστάσεις στη Μαρίνα Αλίμου με έργα προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται έργα αναβάθμισης στις θαλάσσιες και χερσαίες εγκαταστάσεις με κυριότερες τη βελτίωση των οδικών προσβάσεων και της κυκλοφορίας, της στάθμευσης, της οργάνωσης του χερσαίου χώρου σκαφών, της ριζικής ανακαίνισης του κέντρου εξυπηρέτησης πελατών και πολλά άλλα. Θέλω να αναφερθώ ειδικότερα στον Πράσινο Τουρισμό, που αποτελεί προτεραιότητα και πυλώνα της πολιτικής μας σε ότι αφορά στην τουριστική ανάπτυξη. Θέτουμε τις βάσεις για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με στόχο την επόμενη δεκαπενταετία. Η ΕΤΑ έχει αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία για το περιβάλλον τόσο με πιλοτικά προγράμματα όπως αυτό του οικοτουριστικού πόλου στον Καϊάφα όσο και με πιλοτικές δράσεις για την προώθηση του οικοτουρισμού, όπως με οικο-κάμπινγκ και οικο-τουριστικό καταφύγιο και αγκυροβόλιο στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σας υπενθυμίζω τα οικολογικά κάμπινγκ στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, στη Σκοτίνα της Πιερίας και στο Φανάρι της Κομοτηνής, όπως και το αγκυροβόλιο το Παλιούρι. Εκτός από το φυσικό περιβάλλον, θέλω να υπενθυμίσω ότι η διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού περιβάλλοντος της παραδοσιακής, αλλά και της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς διέπει τις δράσεις και τις αποφάσεις μας. Η απόφαση να ανακηρυχτούν διατηρητέα τα Ξενία Παλουρίου, Βυτίνας, Πλαταμώνα, Καλαμπάκας και Ηγουμενίτσας λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση: Την προστασία των μοναδικών αυτών αντιπροσωπευτικών αρχιτεκτονημάτων του ελληνικού μοντερνισμού.

Ριζική αναδιάρθρωση τρόπου λειτουργίας
Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας η ΕΤΑ προχώρησε σε μια ριζική αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας της υιοθέτησε ένα σύγχρονο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την τριετία 2008-2011 και Στρατηγικό Σχέδιο για την εξαετία 2008-2013, ενώ παράλληλα εκσυγχρόνισε τον τρόπο δραστηριοποίηση και λειτουργίας της εντασσόμενη στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Η ΕΤΑ είναι ΔΕΚΟ αλλά έχει κέρδη και δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δείκτης του νέου ανανεωμένου προσώπου της ΕΤΑ είναι το γεγονός ότι τον περασμένο χρόνο αύξησε την κερδοφορία της κατά 7%. Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα που λάβαμε, ήταν η ΕΤΑ να διευρύνει τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους της για ανάπτυξη και αξιοποίηση της δημόσιας τουριστικής ακίνητης περιουσίας, να πιστοποιηθεί ως δικαιούχος στο ΕΣΠΑ και να προγραμματίσει έναν μεγάλο αριθμό δράσεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ως συγχρηματοδοτούμενα έργα. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν από ανακαινίσεις στο Αχίλλειο μέχρι την αξιοποίηση των σπηλαίων στο Δυρό και τη Σπιναλόγκα, αλλά και την τουριστική ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής με οικολογικό περίπατο και ποδηλατοδρόμο. Στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής εξυγίανσής της εταιρείας, η ΕΤΑ όλο αυτό το διάστημα προχώρησε σε ξεκαθάρισμα του status στο οποίο βρίσκονται πολλά από τα περιουσιακά της στοιχεία.

Έτσι προχώρησε σε:
1. Ρυθμίσεις είσπραξης οφειλών από παλαιές μισθώσεις
2. Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων των υφισταμένων μισθώσεων
3. Παράταση μισθώσεων με αύξηση, όμως, του μισθώματος
4. Αγωγές κατά μισθωτών λόγω οφειλών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλη λύση.
5. Νέα χρησιδάνεια και νέες παραχωρήσεις με αντάλλαγμα.

Όλα αυτά πιστοποιούν τη γόνιμη και ουσιαστική επανατοποθέτηση της εταιρείας σε τροχιά ανάπτυξης. Η δραστηριοποίηση και επαναπροσανατολισμός της ΕΤΑ προς την αξιοποίηση των ακινήτων, μας οδήγησε σε μια επανατοποθέτηση της εταιρίας και αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας που σας παρουσιάζουμε για πρώτη φορά σήμερα.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024