Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈντονη η ανησυχία του ΞΕΕ για τον Προϋπολογισμό του 2009
Ιδιαίτερα δυσμενής για τον τουριστικό κλάδο ο νέος προϋπολογισμός

Έντονη η ανησυχία του ΞΕΕ για τον Προϋπολογισμό του 2009

Την έντονη ανησυχία του για τον Προϋπολογισμό του 2009 διατυπώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Στο σχέδιο του Προϋπολογισμού που δόθηκε, εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 10%, επιβάρυνση των επιχειρήσεων κατά 17% και αύξηση των πρωτογενών δημόσιων δαπανών κατά 8%. Ειδικά για τον τουριστικό κλάδο, παρά τη σημαντική…

Την έντονη ανησυχία του για τον Προϋπολογισμό του 2009 διατυπώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Στο σχέδιο του Προϋπολογισμού που δόθηκε, εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 10%, επιβάρυνση των επιχειρήσεων κατά 17% και αύξηση των πρωτογενών<…> δημόσιων δαπανών κατά 8%.

Ειδικά για τον τουριστικό κλάδο, παρά τη σημαντική συμβολή του στο ΑΕΠ, την απασχόληση και την εισαγωγή συναλλάγματος, ο νέος προϋπολογισμός είναι ιδιαίτερα δυσμενής.

Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπει τη μείωση των δαπανών για τον τουριστικό κλάδο κατά 35%, ενώ η κατά 17% επιβάρυνση των επιχειρήσεων θα είναι ιδιαίτερα υψηλή για τον κλάδο των ξενοδοχείων εξαιτίας του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας που άρχισε να επιβάλλεται, με σημαντικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

“Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος δε βλέπει όμως μόνο τη στενή εικόνα. Σε ένα δυσμενές και αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον επιβάλλεται ο σχεδιασμός ενός προϋπολογισμού με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα. Δυστυχώς, ο προϋπολογισμός του 2009 δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γεράσιμος Φωκάς.

  • Πώς θα μπορέσει να συγκρατήσει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα των τελευταίων χρόνων, αφού το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων θα μειωθεί, για άλλη μία φορά, κατά 10% και η επιβάρυνση των επιχειρήσεων θα αυξηθεί κατά 17%;
  • Πώς θα συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες εντάθηκαν το 2008, προκειμένου να προστατευθούν οι χαμηλοεισοδηματίες, αφού αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες με ρυθμό υψηλότερο της αντίστοιχης αύξησης του ΑΕΠ;
  • Πώς θα νοικοκυρευτούν οι πρωτογενείς δαπάνες όπως διακηρύσσεται, αφού αυξάνονται κατά 8%;
  • Πόσο ρεαλιστική είναι η πρόβλεψη για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 13,6%, αφού αυτή προϋποθέτει ελαστικότητα αυτών σημαντικά υψηλότερη της μονάδας, γεγονός που δεν έχει επιτευχθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα;
  • Πώς θα επιτευχθεί η προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, αφού είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί η οικονομική δραστηριότητα το 2009;
      • Είναι προφανώς αμφίβολη η δυνατότητα του προϋπολογισμού να χρηματοδοτήσει όλες τις κοινωνικές δαπάνες που προβλέπονται σε αυτόν.

    Τέλος, οι παραπάνω εξελίξεις θα οδηγήσουν στη διατήρηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης σε επίπεδα πάνω του 100% του ΑΕΠ, η εξυπηρέτηση αυτού θα συνεχίσει να απορροφά ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ, η ανεργία δεν θα μειωθεί και το επίπεδο του πληθωρισμού θα εξακολουθήσει να βρίσκεται μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024