Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΟικοτουρισμός στη διασυνοριακή ζώνη
Σε συνεργασία των νομών Σερρών και Blagoevgrad (Βουλγαρία)

Οικοτουρισμός στη διασυνοριακή ζώνη

Στις 16 Οκτ 2008, στο ξενοδοχείο “Έπαυλις”, στην Κάτω Πορρόια Σερρών, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα “Οικοτουρισμός στη διασυνοριακή ζώνη Νομός Σερρών-Νομαρχία Blagoevgrad”. Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG […]

Στις 16 Οκτ 2008, στο ξενοδοχείο “Έπαυλις”, στην Κάτω Πορρόια Σερρών, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα “Οικοτουρισμός στη διασυνοριακή ζώνη<...> Νομός Σερρών-Νομαρχία Blagoevgrad”.

Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG III-PHARE CBC Ελλάδα-Βουλγαρία 2006, στο μέτρο 2.1 “Ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων”, στην κατηγορία πράξεων 2.1.1 “Επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού, προώθηση της τουριστικής πληροφορίας μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών και διεπαφών” και ειδικότερα στο έργο με τίτλο “Ανάπτυξη διασυνοριακής συνεργασίας τουριστικού ενδιαφέροντος μεταξύ των περιοχών Νομού Σερρών-Νομαρχίας Blagoevgrad”.

Το έργο περιλαμβάνει το σχεδιασμό και δημιουργία εντύπου υλικού, ψηφιοποιημένων χαρτών, τουριστικών οδηγών, αφισών, διαφημιστικών καταχωρήσεων κ.ά. καθώς επίσης και τη δημιουργία και παραγωγή ηλεκτρονικού υλικού (τηλεοπτικού οδηγού – τηλεοπτικού σποτ), μέσω των οποίων παρουσιάζεται και διαχέεται ο τουριστικός πλούτος και οι πόροι τουριστικής σημασίας της διασυνοριακής ζώνης. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο νομάρχης Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης, συμμετείχαν ο δήμαρχος Κερκίνης κ. Ιάκωβος Ιακωβίδης, ο δήμαρχος Πετριτσίου κ. Βαγγέλης Παπάζογλου και ο δήμαρχος Ηράκλειας κ. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, ο γεν. διευθυντής ΑΝΕΣΕΡ, κ. Γιάννης Καλογερούδης, δημοτικοί σύμβουλοι, επιχειρηματίες του οικοτουρισμού, ξενοδόχοι κ.ά.

Εισηγήσεις έκαναν ο δρ. Θ. Ναζιρίδης (Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης), η κα Λ.Ν. Τοπάλοβα, ο κ. Β.Σ. Μιλούσιβιτς και ο κ. Δ. Μιχαηλίδης (ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ). Ο κ. Μιχαηλίδης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι ο Οικοτουρισμός, όπως και ο Αγροτουρισμός, είναι μία νέα, δυναμικά ανερχόμενη δραστηριότητα του θεματικού τουρισμού, χωρίς να έχει οριοθετηθεί το αντικείμενό της. Όλοι έχουν μία υποκειμενική ιδέα για τον οικοτουρισμό, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο οικοτουρισμός πρέπει να έχει άμεση σχέση και συνάρτηση με την οικολογία, αλλά μετά από 20 περίπου χρόνια ενασχόλησης με παρόμοια θέματα, δεν υπάρχει

θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και για τον οικοτουρισμό στην Ελλάδα. Έτσι, αναπτύσσονται έννοιες, όπως “Πράσινος Τουρισμός”, “Βιοξενοδοχεία”, “Eco-hotels”, χωρίς να δημιουργείται σαφής βάση για αναπτυξιακό σχεδιασμό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTO) και The International Ecotourism Society (TIES), οι επιχειρήσεις που προβάλλουν οικοτουριστικό προϊόν, θα πρέπει να τηρούν τα ακόλουθα:

1. Να οργανώνει ταξίδια ξενάγησης & ψυχαγωγίας σε τόπους φυσικού κάλλους.
2. Να παίρνει μέρος στην προστασία μη ανανεώσιμων πόρων & του περιβάλλοντος.
3. Να δημιουργεί περιβαλλοντική γνώση.
4. Να προσφέρει άμεσα για την συντήρηση παραδοσιακών τόπων και άλλων περιοχών.
5. Να προσφέρει πλεονεκτήματα για την ενδυνάμωση των γηγενών πληθυσμών.
6. Να σέβεται την τοπική κουλτούρα.
7. Να στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες δημογραφικές κινήσεις.
8. Να συνεισφέρει στην γνωριμία του επισκέπτη με την τοπική κουλτούρα, ήθη, έθιμα.
9. Να προωθεί την “επιστροφή στη φύση” και τα μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά της.

Τα βήματα για την προώθηση του οικοτουρισμού στη διασυνοριακή ζώνη Σερρών-Blagoevgrad θα πρέπει να είναι παρόμοια με τα βήματα δημιουργίας ενός Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, δηλαδή:
1. Γνωριμία, ανταλλαγή εμπειριών σε επίπεδο πολιτών, ΜΚΟ και τοπικών δομών.
2. Διαμόρφωση μιας χάρτας-πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των περιοχών.
3. Προσδιορισμός αντικειμένου, στόχων και ρόλων.
4. Κριτήρια διαφοροποίησης των συμμετεχόντων.
5. Διαδικασίες ελέγχου των συμφωνημένων.
6. Κοινά τουριστικά πακέτα για τον οικοτουρισμό.
7. Δημιουργία εμπορικού δικτύου κοινής διαχείρισης των οικοτουριστών.
8. Επικοινωνία, ενημέρωση, εκπαίδευση των εμπλεκομένων και οικοτουριστών.

Η ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ, πιστεύοντας πάρα πολύ στους πολίτες και στον ανθρώπινο παράγοντα, διοργανώνει στις 30 Οκτωβρίου 2008, 09.30, στο περ. 16, στη “PHILOXENIA” (Θεσσαλονίκη), το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας και Δικτύων Αγροτουρισμού, με κύριο στόχο να ανταλλαγούν εμπειρίες από τις προσπάθειες συλλογικής δράσης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024