Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΠΟΞΕΝ: Αμεση η ανάγκη εκμάθησης “σπανίων” ξένων γλωσσών
Επιστολή προς ΟΤΕΚ και Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

ΠΟΞΕΝ: Αμεση η ανάγκη εκμάθησης “σπανίων” ξένων γλωσσών

Σε επιστολή που εστάλη πριν από ένα μήνα στον ΟΤΕΚ και το ΥΠΤΑΝ από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, για την εκμάθηση σπανίων ξένων γλωσσών, η ΠΟΞΕΝ δεν έλαβε καμία…

Σε επιστολή που εστάλη πριν από ένα μήνα στον ΟΤΕΚ και το ΥΠΤΑΝ από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, για την εκμάθηση σπανίων ξένων γλωσσών, η ΠΟΞΕΝ δεν έλαβε<...> καμία απάντηση. Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι “την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκαν την Κέρκυρα τουριστικοί πράκτορες από την Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και κατά τις επισκέψεις τους σε εκεί αξιοθέατα, συζήτησαν με τους ξεναγούς του νησιού την ανάγκη εκμάθησης ρωσικής γλώσσας από τους ξεναγούς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Βρήκαν πολύ καλή την προσπαθεια που έγινε από τον ΟΤΕΚ τον χειμώνα του 2006-2007 για εκμάθηση ρωσικών στους ξεναγούς της Κέρκυρας και θεωρούν και αυτοί ότι θα πρέπει να συνεχιστούν τα μαθήματα σε επαγγελματίες ξεναγούς”.

Η επιστολή της ΠΟΞΕΝ αναφέρει τα ακόλουθα:
“Τον προπερασμένο χειμώνα ξεκίνησε από τον ΟΤΕΚ μια σημαντικότατη προσπάθεια, με την οργάνωση εντατικών μαθημάτων `σπανίων` ξένων γλωσσών σε 150 επαγγελματίες ξεναγούς, αποφοίτους των Σχολών Ξεναγών του ΟΤΕΚ, που βρήκε ανταπόκριση από τους συναδέλφους μας και προβλήθηκε από τον Τύπο ως αξιόλογο μέτρο εκ μέρους του ΟΤΕΚ για την επιμόρφωση επαγγελματιών.
Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2007 υλοποιήθηκε από τον ΟΤΕΚ και τις Σχολές Ξεναγών: α) στην Αθήνα πρόγραμμα εκμάθησης της κινεζικής και ρωσικής, β) στη Θεσσαλονίκη της τουρκικής και ρωσικής, γ) στο Ηράκλειο της ρωσικής και δ) στην Κέρκυρα επίσης της ρωσικής γλώσσας και του πολιτισμού των παραπάνω χωρών. Οι συνάδελφοί μας (σωματεία- μέλη: Ένωση Δ/χων Ξεν. Ιον. ΝήσωνΝ & Δυτ.Ελλάδας, Σύνδεσμος ξεναγών Θεσσαλονίκης, Σωμ. Διπλωματούχων Ξεναγών Απόλλωνος, Σωμ. Δ/χων Ξεναγών ΒΑ Αιγαίου & Νήσων, Σωμ. Δ/χων ΞεναγώνΝ Δωδεκανήσου, Σωμ. Επαγγελμ. Ξεναγών Κρήτης & Θήρας Ε.Κ.Η.) θεωρούν τη συνέχιση των μαθημάτων αυτών απαραίτητη για τις ανάγκες του τουρισμού μας, γι΄αυτό το λόγο εξάλλου αποτελούσε ένα μακροχρόνιο αίτημα της ΠΟΞΕΝ, αλλά και των εργοδοτών μας, δηλ. των ενώσεων τουριστικών πρακτόρων. Όσοι ξεκίνησαν τα μαθήματα του ΟΤΕΚ ανυπομονούν να τα συνεχίσουν, ώστε να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις για την επέκταση της άδειάς τους στις παραπάνω γλώσσες το συντομότερο δυνατόν. Αυτονόητο είναι ότι η εκμάθηση θα πρέπει να γίνει εντατικά και πάλι κατά τους χειμερινούς μήνες, που είναι και η νεκρή σεζόν για τους ξεναγούς.

Επίσης, το Σωματείο-μέλος μας της Δωδεκανήσου, ζητά να ξεκινήσουν και στην Ρόδο φέτος το χειμώνα μαθήματα εκμάθησης της ρωσικής στους ξεναγούς-μέλη του.

Όπως γνωρίζετε, είναι απαραίτητη η διασύνδεση της δια βίου επιμόρφωσης των επαγγελματιών του τουρισμού και του πολιτισμού μας, όπως είναι οι ξεναγοί, με τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς μας, η οποία παρουσιάζει συνεχόμενη αύξηση σε αφίξεις επισκεπτών από τις παραπάνω χώρες, ενώ ανάλογες δράσεις επιμόρφωσης εργαζομένων επιδοτούνται για την καταπολέμηση της ανεργίας από την ΕΕ μέσω του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, αλλά και Τουριστικής Ανάπτυξης. Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού π.χ. επιδοτεί τα τελευταία χρόνια τους επαγγελματίες ξεναγούς της Κύπρου για να μάθουν κάποια «σπάνια» ξένη γλώσσα στην Κύπρο ή στο εξωτερικό με υποτροφία.

Παρόλο που υπάρχουν ήδη διπλωματούχοι ξεναγοί στις λεγόμενες «σπάνιες» γλώσσες, η συνεχής αύξηση των αφίξεων επισκεπτών από τις ως τώρα μη παραδοσιακές αγορές κάνει επιτακτική την ανάγκη να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ως χώρα, ασκώντας την ανάλογη τουριστική πολιτική, σε συνδυασμό και την με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των ξεναγών, για να προσφέρουμε άριστες υπηρεσίες ξενάγησης σε όλες τις ξένες γλώσσες και γι’αυτό ζητούμε για άλλη μια φορά την υποστήριξη του αρμόδιου φορέα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των ξεναγών, που είναι ο ΟΤΕΚ.

Παρακαλούμε λοιπόν εγκαίρως να προγραμματιστεί από τον ΟΤΕΚ και να συνεχιστούν τα εντατικά μαθήματα, στις 4 παραπάνω περιοχές όπου ξεκίνησαν και επιπροσθέτως τα ρωσικά στη Ρόδο, από τον Δεκέμβριο 2008, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση χρόνου για τους συναδέλφους μας μέχρι να ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024