Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΕγκαίνια των γραφείων του ΕΟΤ στο Βουκουρέστι
Από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης

Εγκαίνια των γραφείων του ΕΟΤ στο Βουκουρέστι

“Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στο Βουκουρέστι για να εγκαινιάσω τα νέα γραφεία του ΕΟΤ, σε μια από τις πλέον σημαντικές πρωτεύουσες της νέας Ευρώπης. Έχω την πεποίθηση πως σήμερα είναι η αρχή μιας νέας…

“Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στο Βουκουρέστι για να εγκαινιάσω τα νέα γραφεία του ΕΟΤ, σε μια από τις πλέον σημαντικές πρωτεύουσες της νέας Ευρώπης. Έχω την<...> πεποίθηση πως σήμερα είναι η αρχή μιας νέας εποχής, που ανοίγει μια καινούρια σελίδα στην προβολή της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας και Ρουμανίας στον τομέα της τουριστικής δραστηριότητας”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουριστικης Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, στην τελετή εγκαινίων των γραφείων του ΕΟΤ, στο Βουκουρέστι.

Ο κ. υπουργός ανέφερε επίσης ότι τα εγκαίνια του γραφείου του ΕΟΤ εντάσσονται στη νέα στρατηγική της εξωστρέφειας που έχει υιοθετηθεί από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ενισχύουν το γεγονός ότι ένα νέα κεφάλαιο για την παγκόσμια προβολή της Ελλάδας έχει ξεκινήσει. “Η Ρουμανία αποτελεί αγορά – πυλώνα στο άνοιγμα που επιχειρούμε σε ώριμες και αναδυόμενες αγορές στα Βαλκάνια, στη Ρωσία και την Ουκρανία. Στόχος μας είναι η προώθηση και η σύσφιξη των τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό, στον θρησκευτικό τουρισμό και στον οικοτουρισμό. Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η ανάγκη ουσιαστικής αύξησης της τουριστικής κίνησης από και προς τις δύο χώρες. Μέσα από την επιπλέον έμφαση που και φέτος στοχεύουμε να δώσουμε στις αναδυόμενες αγορές και συγκεκριμένα στη Ρουμανία, επιδιώκουμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο, ιδιαίτερα πολύτιμο στις δυσχερείς συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ρουμανική αγορά είναι μία από τις πιο σημαντικές για την μελλοντική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κατέχει μια, ξεχωριστή, θα έλεγα μάλιστα, την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ρουμάνων τουριστών.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα του ΕΟΤ για την ρουμανική αγορά διαπιστώσαμε ότι:

  • Η Ελλάδα σήμερα έχει αναδειχθεί ως ο αγαπημένος προορισμός του εξωτερικού για τους Ρουμάνους ταξιδιώτες. Πάνω από το 65% των ερωτηθέντων Ρουμάνων πολιτών σκέφτεται σοβαρά να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ενώ για το 72%, η πρώτη επιλογή είναι η Ελλάδα.
  • Τα κριτήρια που επιλέγουν για τις διακοπές τους μας οδηγούν σε συντριπτική πλειοψηφία στην ποιότητα των υπηρεσιών, στον πολιτισμό και στο φυσικό περιβάλλον.
  • Επίσης, προσλαμβάνουν την εικόνα για την Ελλάδα κατά κύριο λόγο από την τηλεόραση (37%), από συγγενείς και φίλους (36%) και από το διαδίκτυο (35,2%).
  • Ως μέσο για να κλείσουν τις διακοπές τους χρησιμοποιούν σε ποσοστό 60% τους tour operators, και εδώ εντοπίζεται η σημασία του γραφείου του ΕΟΤ εδώ στο Βουκουρέστι.
  • Επίσης, ιεραρχούν τους επιθυμητούς προορισμούς με πρώτη την Κρήτη (45%), την Αθήνα (39%), τη Ρόδο (34%) και την Σαντορίνη (23%).
  • Και το πιο σημαντικό για το τέλος: το 45,1% των Ρουμάνων πολιτών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα θα δαπανήσουν κατά μέσο όρο από 500 έως 1200 ευρώ κατά την παραμονή τους στην χώρα μας. Ενώ ακόμα και ένα 14% δηλώνει ότι μπορεί να δαπανήσει μέχρι 2.000 ευρώ.

Επίσης, το 2008, σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκριτων ρουμανικών εφημερίδων, αλλά και από επίσημες, έγκυρες πηγές των ομοσπονδιών τουριστικών επιχειρήσεων στο Βουκουρέστι παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση για προορισμούς όπως η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος ,η Κρήτη και η Ρόδος. Από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Ρουμανίας (ΑΝΑΤ) προκύπτει ότι κατά το έτος 2007, 200.000 Ρουμάνοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 15-20%. Η Ρουμανία είναι μια χώρα με παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, με την ένταξη της Ρουμανίας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια καθώς επίσης και με τη σημαντική αύξηση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Και όπως και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες η Ελλάδα δίνει ισχυρό παρόν, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι πασιφανές ότι η συγκυρία μας ευνοεί στο στόχο που έχουμε θέσει, το σταθερό ρεύμα τουρισμού από τη Ρουμανία προς τη χώρα μας να ακολουθήσει αυξανόμενα ανοδική τάση τα επόμενα χρόνια. Η φιλοσοφία της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού βασίζεται στο τρίπτυχο Ποιότητα – Βιωσιμότητα – Πολυμορφία. Για την επίτευξη ενός βιώσιμου τουρισμού παίρνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και διάδοση του πράσινου τουρισμού, θέτοντας μακροπρόθεσμους στόχους με προοπτική 15ετίας. Όσο για την πολυμορφία εμπλουτίζουμε διαρκώς και διαφοροποιούμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν, επενδύοντας σε εννέα διαφορετικά και παράλληλα συμπληρωματικά τουριστικά προϊόντα. Τέλος θέλουμε η ποιότητα να αποτελέσει για την Ελλάδα το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Εργαζόμαστε για ποιότητα στις υποδομές και στις υπηρεσίες, ποιότητα στην επικοινωνία, ποιότητα στους επισκέπτες που επιλέγουν την Ελλάδα, ανάμεσα σε τόσους άλλους προορισμούς στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού. Θέλω εδώ να σημειώσω ότι, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ρεύμα των Ρουμάνων επισκεπτών στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο. Η μεσαία και ανώτερη ρουμανική τάξη διαρκώς αυξάνει σε αριθμό και όλο και περισσότεροι κάνουν όλο και πιο συχνά ταξίδια στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκές χώρες. Θέλουμε να αναδείξουμε την Ελλάδα ως μια από τις πρώτες επιλογές των Ρουμάνων για όλες τις εποχές του χρόνου”.

Ακόμη, ο υπουργός δήλωσε: “Πριν βρεθούμε εδώ, στο Βουκουρέστι για πρώτη φορά και πριν εγκαινιάσουμε το γραφείο του ΕΟΤ, κάναμε αρκετές έρευνες αγοράς και μάρκετινγκ. Και αυτές έδειξαν ότι το 60% των Ρουμάνων που επισκέπτονται το εξωτερικό προτιμούν ως πρώτο προορισμό την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα ως κορυφαία επιλογή τους. Δεύτερον, έδειξαν ότι είναι πολλοί εκείνοι οι Ρουμάνοι, της μεσαίας τάξης, οι οποίοι δαπανούν από 1.200 έως 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο στον τόπο των διακοπών τους. Που σημαίνει ότι αυτή την μερίδα του λέοντος εμείς τη διεκδικούμε. Και βέβαια μην ξεχνούμε ότι με τη Ρουμανία έχουμε ιστορικούς, πολιτισμικούς και πολιτικούς δεσμούς, είναι ομόδοξη χώρα, άρα λογικό είναι αυτή η ιδιαίτερη γέφυρα που υπάρχει μεταξύ μας να χρησιμοποιηθεί, κάνοντας την Ρουμανία πύλη εισόδου της Ελλάδας στην Ανατολική Ευρώπη”.

Ο Σπηλιωτόπουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ρουμανία, πραγματοποίησε και τα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης φωτογραφίας του ΕΟΤ σε πεζόδρομο του Βουκουρεστίου. “Προσπαθούμε να προβάλλουμε την Ελλάδα με ένα ιδιαίτερο τρόπο, θα έλεγα πιο καλλιτεχνικό ή, αν θέλετε, μέσα στην καθημερινότητα του κάθε Ευρωπαίου πολίτη, του κάθε κατοίκου μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Έτσι, σήμερα, είμαστε στο Βουκουρέστι όπου έχουμε μια υπαίθρια καλλιτεχνική φωτογραφία της ωραίας Ελλάδας στο ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου, στα παλιά ανάκτορα, στον πιο πολυσύχναστο δρόμο. Και, μέσα από αυτόν τον τρόπο, επιχειρούμε να αναδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει αναδείξει τον πολιτισμό, έχει την ιστορία, έχει την παράδοση, αλλά, πάνω απΆ όλα, έχει τις φυσικές ομορφιές που μπορούν να προσελκύσουν τους Ρουμάνους, αλλά και πολλούς άλλους πολίτες από την Ανατολική και απΆ όλη την Ευρώπη”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024