Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ερώτηση του Π. Λαφαζάνη

Τουριστική, οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής Αστακού από λιθανθρακική μονάδα

Θοδωρής Κουμέλης - 29 Οκτώβριος 2008, 00:00

Σε ερώτηση του προς τους ΥΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Π. Λαφαζάνης, αναφέρεται σε ανθρωπιστική, οικονομική, τουριστική και<...>

περιβαλλοντική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, από την εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Πλατυγιάλι Αστακού Αιτωλοακαρνανίας.
 
“Για μια ακόμα φορά στο όνομα της ανάπτυξης, η κυβέρνηση παραδίδει στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα μια πανέμορφη περιοχή για την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το λιθάνθρακα, επιβαρύνοντας αλόγιστα το περιβάλλον και ακυρώνοντας στην πραγματικότητα κάθε βιώσιμη προσπάθεια τουριστικής, πολιτιστικής, οικιστικής και ισόρροπης ανάπτυξης για όλες τις κοινωνικές ομάδες στην περιοχή.

Πρόκειται για την εγκατάσταση στην περιοχή Πλατυγιάλι (περιοχή Αστακού Αιτωλοακαρνανίας) από τον Όμιλο EDISON-ΕΛ.ΠΕ, επένδυση ύψους 810 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 600 KW με λιθάνθρακα. Παράλληλα προβλέπεται η μετατροπή της χρήσης του λιμανιού του Αστακού από εμπορικό ναυτιλιακό κέντρο, όπως είχε επιλεγεί, σε κέντρο ρύπανσης όλης της Δυτικής Ελλάδας, αφού θα χρησιμοποιείται για την εκφόρτωση και τη διακίνηση των μηχανημάτων και των προϊόντων του εργοστασίου.

Η αίτηση του Ομίλου EDISON-ΕΛ.ΠΕ για έγκριση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει κατατεθεί στις 31/05/2007.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής (νομαρχίες και δήμοι), αντιδρώντας στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και στη μη ορθολογική -προοπτική της περιοχής έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

Επειδή η εν λόγω επένδυση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής.
Επειδή οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν στον τουρισμό, στις αγροτικές καλλιέργειες, στην αλιεία, στην χλωρίδα και πανίδα, στην υγεία των κατοίκων είναι σοβαρές και μη αναστρέψιμες.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί

1. Θα επιτρέψουν την εγκατάσταση της λιθανθρακικής μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο Πλατυγιάλι Αιτωλοακαρνανίας; Θα επιτρέψουν την αλλαγή χρήσης του λιμανιού του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας;
2. Πότε έγινε διάλογος με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής για την τύχη ,τα επενδυτικά σχέδια ,τη διαμόρφωση ,την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής; Αν δεν έχει γίνει, γιατί δεν γίνεται τώρα;
3. Θα λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τις αντιδράσεις των φορέων και των κατοίκων της περιοχής που ζητούν να μην προχωρήσει η εν λόγω επένδυση, γιατί απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή μια προστατευόμενη και ιδιαίτερα προικισμένη περιοχή που από τις φυσικές ομορφιές της απασχολούνται και ζουν;”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων