Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΖητούνται πολεοδομικά-χωροταξικά κίνητρα για αναβάθμιση των ξενοδοχείων
Εισήγηση ΣΤΕΚ για στήριξη του τουρισμού

Ζητούνται πολεοδομικά-χωροταξικά κίνητρα για αναβάθμιση των ξενοδοχείων

Ένα από τα κυριότερα μέτρα που θα βοηθήσουν τα μέγιστα την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου να ορθοποδήσει και να αντιμετωπίσει την κρίση η οποία θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του […]

Ένα από τα κυριότερα μέτρα που θα βοηθήσουν τα μέγιστα την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου να ορθοποδήσει και να<...> αντιμετωπίσει την κρίση η οποία θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του τουριστικού μας προϊόντος, αυτό των χωροταξικών/πολεοδομικών κινήτρων, περιλαμβάνεται στο υπόμνημα που υπέβαλε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι ακριβώς επειδή επιβάλλεται η ουσιαστική στήριξη των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει ώστε να διευκολυνθεί η αναβάθμιση, αλλά και ο εμπλουτισμός των ξενοδοχείων. Αναφέρεται στο υπόμνημα: “Ενόψει της πιθανολογούμενης δεινής οικονομικής κατάστασης που καλείται η ξενοδοχειακή και τουριστική μας βιομηχανία νΆ αντιμετωπίσει αλλά και των ουσιαστικών κινήτρων και άλλων υποστηρικτικών επιδοτήσεων που απολαμβάνει η ξενοδοχειακή βιομηχανία κύριων ανταγωνιστικών προορισμών, επιβάλλεται η ουσιαστική στήριξη των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μας μονάδων, με την ταυτόχρονη διευκρίνηση ότι τα χωροταξικά/πολεοδομικά κίνητρα δεν θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς επεκτάσεων σε σχέση με τη δυναμικότητα κλινών της μονάδας, δοθέντος ότι σΆ αυτό το στάδιο επήλθε κορεσμός κλινών”.

Επίσης, για την ουσιαστική στήριξη των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων συστήνεται η υιοθέτηση και στην Κύπρο, στα πλαίσια του Νέου Θεσμικού Πλαισίου, επιτυχημένων νέων μορφών λειτουργίας των παραδοσιακών ξενοδοχειακών μονάδων που επιτρέπουν την εξασφάλιση σημαντικών οικονομικών πόρων. Κατά το πρότυπο των Condo Hotels, να παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης τμηματικών / μεμονωμένων τίτλων ιδιοκτησίας, με σκοπό την πώληση δωματίων / σουιτών / διαμερισμάτων υφισταμένων μονάδων στο χώρο του ξενοδοχείου νοουμένου ότι διασφαλίζεται η ενιαία διαχείριση και λειτουργία του συγκροτήματος. Ασφαλώς, θα πρέπει να τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες τόσο για την προστασία του αγοραστή-καταναλωτή αλλά και για διασφάλιση της ποιότητας του συγκεκριμένου τύπου προϊόντος διαμονής και υπάρχουν πολλά προηγούμενα τόσο στις Ην. Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη.

Ο ΣΤΕΚ ζητά επίσης όπως τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το Σχέδιο Απόσυρσης Κλινών, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2006 καθώς και τον Νοέμβριο του 2007. Αυτό, τονίζεται, θα συμβάλει στη σταθεροποίηση καθώς και τη συγκράτηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα προς διασφάλιση έτσι της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων ποιότητας που θα παραμείνουν σε λειτουργία.

Ειδικότερα, ο ΣΤΕΚ τονίζει ότι θεωρεί πως μόνο με τη συνδυασμένη επίδραση της μείωσης όσο το δυνατό περισσότερων γηρασμένων και μη βιώσιμων κλινών (κατά 20.000 ή και περισσότερων) σε συνάρτηση με την αναβάθμιση των υπόλοιπων κλινών και με μια στοχευμένη προσπάθεια για σταδιακή αύξηση των αφίξεων μέχρι το 2010-2013 στο εφικτό επίπεδο των 2,8 εκατ. θα εξασφαλιστεί καθοριστικά ένα οικονομικά ανεκτό επίπεδο μέσης ετήσιας πληρότητας ύψους γύρω στο 60% για τη διάσωση έτσι της βιωσιμότητας της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Αυτό, καταλήγει ο ΣΤΕΚ, θα είναι ασφαλώς προς τεράστιο όφελος της εθνικής οικονομίας, η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την επίδοση της τουριστικής βιομηχανίας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024