Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ Μαζικός Τουρισμός θα “πνίξει” την Μεσόγειο

Ο Μαζικός Τουρισμός θα “πνίξει” την Μεσόγειο

Η Μεσόγειος απειλείται να ‘πνιγεί’ από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και τις περιβαλλοντικές καταστροφές που συνεπάγεται η “από Βορρά επέλαση” των εκατομμυρίων διψασμένων για ήλιο κεντροευρωπαίων, σύμφωνα με μελέτη […]

Η Μεσόγειος<.> απειλείται να 'πνιγεί' από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και τις περιβαλλοντικές καταστροφές που συνεπάγεται η<...> "από Βορρά επέλαση" των εκατομμυρίων διψασμένων για ήλιο κεντροευρωπαίων, σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος WWF<.> (World Wide Fund for Nature) που παρουσιάστηκε ως εισαγωγή στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε από τον διευθυντή του αντίστοιχου τμήματος του WWF, Πίτερ ντε Μπράϊαν, στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι ο αριθμός των τουριστών στην μεσόγειο, από 220 εκατομμύρια τον χρόνο, θα φθάσει το 2020 τα 350 εκατομμύρια και περιγράφει ένα σενάριο καταστροφής του περιβάλλοντος για ορισμένες περιοχές με ευαίσθητα οικοσυστήματα, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ανατολικές ακτές του Ιονίου και των νησιών – ιδιαίτερα η Ζάκυνθος – ορισμένες περιοχές του Αιγαίου – ιδιαίτερα μεταξύ των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των παραλίων της Τουρκίας – αλλά και θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου.

Η προειδοποίηση για την επικείμενη καταστροφή συνοδεύεται από την έκκληση προς την τουριστική βοήθεια (και όχι μόνο!) να ακολουθήσει μία πολιτική 'συνειδητού αυτοπεριορισμού' του μαζικού τουρισμού για τις ευαίσθητες περιοχές. Ιδιαίτερα απειλούμενες περιοχές της Μεσογείου είναι ήδη αυτή την στιγμή οι Βαλεαρίδες (Ισπανία), οι ακτές της Τυνησίας και του Αλγερίου και οι Δαλματικές ακτές (Κροατία), 'όπου – σύμφωνα με τον ντε Μπράϊαν – οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές και χρειάζονται άμεσα μέτρα, όπως π.χ. απαγόρευση της επέκτασης τουριστικών εγκαταστάσεων και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων'. Στην σειρά, αμέσως μετά, έρχονται η Ελλάδα, η Τουρκία και το Μαρόκο, χώρες που θα αντιμετωπίσουν μέσα στα επόμενα χρόνια μία 'τουριστική πλημμυρίδα'.

'Η τουριστική βιομηχανία, αλλά και οι πολιτικά υπεύθυνοι των χωρών της Μεσογείου – είπε ο κ. ντε Μπράϊαν – πρέπει να καταλάβουν ότι όταν καταρρεύσει περιβαλλοντικά η περιοχή, τότε ο τουρισμός θα πάψει να αποφέρει κέρδη, ενώ παράλληλα, πέρα από την χειροτέρευση της ποιότητας ζωής για όλους, θα προκύψει και ένα τεράστιο οικονομικό κόστος για να περισωθούν τα υπολείμματα αυτού που κάποτε ήταν παράδεισος'.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024