Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι κομάντος ανέκτησαν τον έλεγχο στη Βομβάη
Τέλος επιχειρήσεων στα ξενοδοχεία

Οι κομάντος ανέκτησαν τον έλεγχο στη Βομβάη

Τερματίστηκαν το Σάββατο οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στα ξενοδοχεία της Βομβάης. Εκπρόσωπος των Ένοπλων Δυνάμεων δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV ότι δύο εξτρεμιστές σκοτώθηκαν στο ξενοδοχείο…

Τερματίστηκαν το Σάββατο οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στα ξενοδοχεία της Βομβάης. Εκπρόσωπος των Ένοπλων Δυνάμεων δήλωσε<...> στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV ότι δύο εξτρεμιστές σκοτώθηκαν στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ, χωρίς πάντως να υπάρξει καμία πληροφορία για την τύχη των ομήρων και των ενοίκων του ξενοδοχείου. “Οι επιχειρήσεις τερματίστηκαν, όλοι οι τρομοκράτες είναι νεκροί”, δήλωσε ο Χασάν Γκαφούρ, επικεφαλής της αστυνομίας. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί έφτασαν τους 195 και οι τραυματίες τους 295. Πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες σε όλους τους χώρους των ξενοδοχείων και των υπόλοιπων σημείων που χτύπησαν οι εξτρεμιστές.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισλαμαμπάντ θα δράσει άμεσα εάν υπάρξουν στοιχεία για την συμμετοχή πακιστανικών οργανώσεων ή ατόμων στις επιθέσεις στην Ινδία. Ήδη η κυβέρνηση του Πακιστάν αποφάσισε να στείλει εκπρόσωπο της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η γειτονική χώρα θα έστελνε τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, ωστόσο, η εικόνα άλλαξε.

Στο Παρίσι έφτασε το μεσημέρι του Σαββάτου το αεροσκάφος της Air France που μετέφερε 77 Γάλλους και άλλους ξένους από τη Βομβάη. Αναλυτικά, στο Παρίσι έφτασαν 29 Γάλλοι, 19 Ιταλοί, 17 Ισπανοί, πέντε Γερμανοί, ένας Πολωνός, δύο Έλληνες, ένας Ολλανδός, ένας Ελβετός, ένας Αλγερινός ένας υπήκοος από το Κονγκό και ένας από το Καζακστάν. Μεταξύ των επιβατών ήταν και τέσσερις Ευρωβουλευτές.

Την ίδια στιγμή, οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας δέχονται επικρίσεις για καθυστερημένη αντίδραση μπροστά στο μακελειό που είναι φανερό ότι προετοιμαζόταν επί μήνες και εκτελέστηκε από «στρατό» καλά εκπαιδευμένων και αποφασισμένων ισλαμιστών, ηλικίας κάτω των 30 ετών. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σιβράζ Πατίλ υπέβαλε την παραίτησή του, ώρες μετά τη λήξη των πρωτοφανών επιθέσεων στη Βομβάη. Ο Πατίλ προχώρησε στην κίνηση αυτή αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον θάνατο σχεδόν 200 ανθρώπων. Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει αποδεχθεί ακόμη την παραίτηση.

Ένας Ελληνοκύπριος μεταξύ των θυμάτων

Ένας Κύπριος πολυεκατομμυριούχος, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, περιλαμβάνεται στους νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μουμπάϊ της Ινδίας. Πρόκειται για τον Ανδρέα Λιβέρα, 72 ετών, πλοιοκτήτη, που είχε πάει στη Μουμπάϊ για έκθεση πλοίων, πιάστηκε όμηρος και εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους τρομοκράτες. Τις συνθήκες εκτέλεσης του Ανδρέα Λιβέρα περιέγραψε στη Λευκωσία ο αδελφός του Θεοφάνης Λιβέρας. Όπως είπε, ο Ανδρέας βρισκόταν στο εστιατόριο του Ταζ Μαχάλ, στο οποίο διέμενε και κρατήθηκε όμηρος μαζί με άλλα άτομα. Οι τρομοκράτες συγκέντρωσαν τους ομήρους σε ένα δωμάτιο, από όπου ο Ανδρέας Λιβέρας τηλεφώνησε στο γιο του και τον διαβεβαίωσε ότι δεν κινδύνευε. Στη συνέχεια όμως οι τρομοκράτες ζήτησαν από τους ομήρους να δείξουν τα διαβατήριά τους. Ο Λιβέρας ο οποίος είχε αγγλικό διαβατήριο πυροβολήθηκε εν ψυχρώ μαζί με άλλα πέντε άτομα.

Ο Ανδρέας Λιβέρας, ο οποίος διέμενε στο Λονδίνο από το 1963, καταλείπει τέσσερα παιδιά. Βρισκόταν ένατος στη λίστα με τους εκατόν πλουσιότερους Έλληνες του Λονδίνου. Υπήρξε ο ιδρυτής των ομώνυμων επιχειρήσεων με έδρα το Λονδίνο, η αξία των οποίων μαζί με τα οικογενειακά ακίνητα, ανέρχεται στα 315 εκατομμύρια λίρες. Ο Λιβέρας πήγε από την Κύπρο στη Βρετανία το 1963 και εργάστηκε ως πωλητής και διανομέας σε εταιρεία ζαχαροπλαστικής για να προχωρήσει στη συνέχεια στην εξαγορά της εταιρείας, την οποία πούλησε το 1986 έναντι 130 εκατομμυρίων λιρών. Η οικογένεια Λιβέρα συνέστησε επίσης εταιρεία ενοικίασης θαλαμηγών.

“Πέραν αυτών, θέλουμε να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα, όπως και κάθε πράξη βίας, ανεξαρτήτως κινήτρων, που στρέφεται κατά αθώων πολιτών, κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την κυβέρνηση της Ινδίας”, τονίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024