Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΟι Διευθυντές Εταιρικού Ταξιδιού πρέπει να εξασφαλίσουν καλύτερη ισορροπία ποιότητας – μείωσης κόστους
Έρευνα της Amadeus για τους Οικονομικούς Διευθυντές

Οι Διευθυντές Εταιρικού Ταξιδιού πρέπει να εξασφαλίσουν καλύτερη ισορροπία ποιότητας – μείωσης κόστους

Μια νέα έρευνα, η Cost Control and Beyond, που διενεργήθηκε από την CFO Europe Research Services σε συνεργασία με την Amadeus, αποκάλυψε ότι ποσοστό λιγότερο από το 40% των Οικονομικών […]

Μια νέα έρευνα, η Cost Control and Beyond, που διενεργήθηκε από την CFO Europe Research Services σε συνεργασία με<...> την Amadeus, αποκάλυψε ότι ποσοστό λιγότερο από το 40% των Οικονομικών Διευθυντών δηλώνουν ικανοποιημένοι με τα επίπεδα εξοικονόμησης που προκύπτουν από τα προγράμματα εταιρικών ταξιδιών στις εταιρείες τους.

Η μελέτη είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας που έγινε σε Οικονομικούς Διευθυντές σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Ασία σε μία σειρά τομέων της βιομηχανίας και εξετάζει τις απόψεις τους σχετικά με την διαχείριση των εταιρικών ταξιδιών, κομμάτι το οποίο, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει αναλυθεί ιδιαίτερα. Τα ευρήματα της έρευνας ανέφεραν ότι ενώ για τους Οικονομικούς Διευθυντές το κόστος των εταιρικών ταξιδιών είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, η διαχείριση κόστους των συγκεκριμένων ταξιδιών έχει συνεισφέρει πολύ λίγο στα ευρύτερα προγράμματα διαχείρισης κόστους των εταιριών.

Οι Οικονομικοί Διευθυντές πιστεύουν πως τα στελέχη που είναι υπεύθυνα για τα εταιρικά ταξίδια θα έπρεπε να εξισορροπούν καλύτερα την ποιότητα των ταξιδιωτικών υπηρεσιών που προτιμούν με την μείωση του κόστους, οδηγώντας στην άμεση εξοικονόμηση κέρδους μέσω βελτιωμένων διαδικασιών διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές, καθώς επίσης και πιο συγκεκριμένη άποψη των ταξιδιωτικών εξόδων στο σύνολο της εταιρείας. Οι Οικονομικοί Διευθυντές επιθυμούν επίσης οι ομάδες τους να επικεντρώνονται στην ενισχυμένη αποδοτικότητα των εργαζομένων και στα ενοποιημένα εταιρικά τεχνολογικά συστήματα.

Τα κύρια ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση οικονομικής αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις αγορές, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να μειώσουν τα κόστη τους, χωρίς όμως να επηρεάσουν την παρεχόμενη ποιότητα:

  • Σχεδόν τα 2/3 των Οικονομικών Διευθυντών που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρούν ότι τα online εργαλεία κρατήσεων και τα αυτοματοποιημένα εργαλεία καταγραφής εξόδων, σε ποσοστό 63% και 66% αντίστοιχα, έχουν μεσαία έως υψηλά περιθώρια εξοικονόμησης κόστους.
  • Οι Οικονομικοί Διευθυντές περιμένουν από τους Διευθυντές Εταιρικού Ταξιδιού να δίνουν προτεραιότητα στην παραγωγικότητα των εργαζομένων με την εξοικονόμηση χρόνου τόσο πριν, κατά την διαδικασία σχεδιασμού και κρατήσεων, όσο και κατά την διάρκεια του ταξιδιού και κατά την επιστροφή (απόδοση εξόδων και τακτοποίηση εκκρεμοτήτων), έτσι ώστε να μειωθούν τα έμμεσα κόστη.
  • 71% των Οικονομικών Διευθυντών πιστεύουν ότι ο συνδυασμός της τεχνολογίας στα ταξίδια με συστήματα διαχείρισης εξόδων είναι πολύ σημαντικός, παρόλο που μόνο το 18% παραδέχεται ότι οι εταιρείες τους έχουν ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό τέτοιου είδους συστήματα. Η χρήση τέτοιων συστημάτων σε συνδυασμό με άλλα εταιρικά συστήματα όπως τα συστήματα Enterprise Resource Planning και οι βάσεις δεδομένων Human Resources θεωρούνται σημαντικά στο συνολικό έργο της διαχείρισης κόστους, αλλά και εδώ, όπως και πριν, η απορρόφηση είναι χαμηλή.
  • Τρεις στους τέσσερις Οικονομικούς Διευθυντές πιστεύουν ότι τα στελέχη ταξιδιών θα έπρεπε να επικεντρώνονται στη βελτίωση των σχέσεων με τους προμηθευτές. Η έρευνα καταδεικνύει επίσης, ότι οι Οικονομικοί Διευθυντές πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί ένα κομμάτι στο οποίο τα στελέχη ταξιδιών δίνουν πολύ λιγότερη σημασία. Η συγκεκριμένη αντίληψη των ταξιδιωτικών πληροφοριών σε ολόκληρη την επιχείρηση θα υποστηρίξει την αύξηση της αποδοτικότητας με τους προμηθευτές και θα τύχει θετικής αποδοχής από τα οικονομικά τμήματα μέσω της χρήσης:
    1. Περισσότερο ολοκληρωμένων συμβουλών σχετικά με την αυξημένη κερδοφορία
    2. Πιο συγκροτημένου ελέγχου κόστους μέσω της εξεύρεσης των ταξιδιωτικών εξόδων στο σύνολο ή μεμονωμένα
    3. Της δυνατότητας που δίνεται για δημιουργία καλύτερων προϋπολογισμών και προβλέψεων
  • Η έκθεση έδειξε επίσης πως 50% και πλέον των Οικονομικών Διευθυντών δεν έχουν πειστεί πλήρως για τα επιχειρηματικά οφέλη του “green” travel.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο κ. Frank Palapies, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Εμπορικών Λειτουργιών της Amadeus, ανέφερε: “Σκοπός της Amadeus κατά την ενασχόλησή της με την συγκεκριμένη έκθεση ήταν να ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο τα τμήματα οικονομικών και διαχείρισης ταξιδιών μιας εταιρείας μπορούν να συνεργαστούν ακόμα πιο αποτελεσματικά, καθώς επίσης και τον ρόλο που παίζει η τεχνολογία στην υποστήριξη της παραπάνω συνεργασίας. Είναι προφανές ότι υπάρχει ακόμα ασυμφωνία ανάμεσα στην προσπάθεια διατήρησης της ποιότητας των ταξιδιωτικών υπηρεσιών και της επίτευξης χαμηλού κόστους, αλλά η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά μέσω της παροχής των κατάλληλων εργαλείων για να αυξηθεί η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και ο βαθμός ελέγχου των ταξιδιωτικών προγραμμάτων”.

Μόλις το 27% των ερωτηθέντων θεωρούν τη σχέση ανάμεσα στα τμήματα επιχειρηματικών ταξιδιών και τους Οικονομικούς Διευθυντές πολύ αποτελεσματική, παρόλο που οι Οικονομικοί Διευθυντές είναι αυτοί που παίρνουν την τελική απόφαση σχετικά με τον προϋπολογισμό ταξιδιών και τις επενδύσεις σε τεχνολογία ταξιδιών. Η μελέτη ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ένας πρακτικός οδηγός για τα στελέχη επιχειρηματικών ταξιδιών, που θα τους δώσει την δυνατότητα να “μιλήσουν στη γλώσσα” όσων εργάζονται στα οικονομικά τμήματα και να παρουσιάσουν έξυπνες επιχειρηματικές λύσεις για επενδύσεις σε ταξιδιωτικά προγράμματα με το σωστό μείγμα κόστους, ποιότητας και αξίας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024