Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΓ. Αλογοσκούφης: “Η μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό δεν είναι λύση”
Τουρισμός και οικονομία

Γ. Αλογοσκούφης: “Η μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό δεν είναι λύση”

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin. Σε ερώτηση…

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα<…> των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τυχόν μείωση του ΦΠΑ στονκλάδο του τουρισμού, ο υπουργός δήλωσε: “Η ελληνική οικονομία περνά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, την κρίση με τις μικρότερες επιπτώσεις σχεδόν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν όμως κάποιοι τομείς της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι δεν εξαρτώνται από την εγχώρια ζήτηση, εξαρτώνται από τη διεθνή ζήτηση. Κι εκεί πέρα τα πράγματα δε φαίνονται τόσο καλά. Εγώ πιστεύω ότι και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα βοηθήσει, ώστε να μη μπει η Ευρώπη σε βαθιά ύφεση και έτσι θα έχει θετικές επιπτώσεις αυτό και στην Ελλάδα. Αλλά θα κάνουμε και ειδικές προσπάθειες για κάποιους κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός κυρίως, ο οποίος πραγματικά χρειάζεται σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία μια ενίσχυση.

Ο ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα είναι ήδη χαμηλός, είμαστε στο χαμηλό συντελεστή. Και ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού τουρισμού αφορά σε νησιά, στα οποία έτσι κι αλλιώς ισχύει συντελεστής που είναι χαμηλότερος κατά 30% από το χαμηλό συντελεστή. Δηλαδή, δεν είναι ο ΦΠΑ ο μόνος τρόπος που μπορούμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό. Αλλά δεν είναι μόνο ο συντελεστής του ΦΠΑ. Μην επικεντρωνόμαστε μόνο σε ένα τέτοιο μέτρο. Και ασφαλώς, θα εξετάσουμε και μέτρα μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού και των δυνατοτήτων που έχουμε και των όποιων υπερβάσεων που μας δίνει αυτή η ευέλικτη εφαρμογή του Συμφώνου, οι οποίες είναι μικρές για την Ελλάδα, το έχω πει και το επαναλαμβάνω. Θα εξετάσουμε με ποιον άλλον τρόπο θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, κατηγορίες δηλαδή που πραγματικά έχουν ανάγκη, δανειολήπτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες σήμερα και χρειάζονται ενίσχυση λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο ΦΠΑ δεν είναι το καλύτερο εργαλείο. Επειδή αποφάσισε μια χώρα για τις συγκεκριμένες συνθήκες της, δεν σημαίνει ότι είναι καλό για όλους και νομίζω ότι η απόφαση που πήραμε στην Ευρώπη δείχνει ότι δεν είναι το καταλληλότερο εργαλείο ο ΦΠΑ, η μείωσή του δηλαδή, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μεταφέρεται στις τιμές, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οδηγεί σε ώθηση της ζήτησης”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024