Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕρώτηση Δ. Παπαδημούλη για την περιβαλλοντική υποβάθμιση στη Μήλο
Αρνητική επιρροή και στον τουρισμό

Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη για την περιβαλλοντική υποβάθμιση στη Μήλο

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλης φέρνει με ερώτησή του στην Κομισιόν το ζήτημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης στη Μήλο, εξαιτίας της εξορυκτικής βιομηχανίας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει […]

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλης φέρνει με ερώτησή του στην Κομισιόν το ζήτημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης στη<...> Μήλο, εξαιτίας της εξορυκτικής βιομηχανίας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: “Το νησί της Μήλου βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό τμήμα του συμπλέγματος των Κυκλάδων, διαθέτει σπάνια βιοποικιλότητα και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Σχεδόν ολόκληρο το δυτικό τμήμα του νησιού ανήκει στο δίκτυο προστασίας Natura 2000. Λόγω των πλούσιων ορυκτών αποθεμάτων (περλίτης, μπετονίτης, ποζολάνη, κ.λπ.) εδώ και δεκαετίες λειτουργούν στο νησί πολλές εξορυκτικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών, η εταιρεία S&B, η οποία, αν και επεδίωξε την ανάπλαση και τη φυσική αποκατάσταση παλιών εγκαταλελειμμένων ορυχείων, εξακολουθεί όμως να λειτουργεί ανεξέλεγκτα σε άλλες εγκαταστάσεις της (π.χ. περιοχή Τσιγκράδο-Φυριπλάκα), όπου η λυματολάσπη των βιομηχανικών αποβλήτων εναποτίθεται εδώ και πολλά χρόνια και σε μεγάλες ποσότητες στη θαλάσσια περιοχή, με αποτέλεσμα την απονέκρωση της υποθαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ επέβαλαν στην εταιρεία χρηματικό πρόστιμο 392.000 €, για παραβιάσεις της νομοθεσίας διάθεσης στερεών και υγρών αποβλήτων, απόφαση που ακυρώθηκε από το διοικητικό Εφετείο για διαδικαστικούς λόγους.

Επειδή το νησί της Μήλου έχει ανάγκη από ισόρροπη ανάπτυξη, όπου βιομηχανία και τουρισμός θα πρέπει να συνυπάρχουν προς όφελος τόσο του νησιού και των κατοίκων, όσο και της εθνικής οικονομίας και επειδή η Μήλος δεν μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω από αλόγιστες επεμβάσεις, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι ενήμερη για την περιβαλλοντική υποβάθμιση στη Μήλο εξαιτίας της εξορυκτικής βιομηχανίας;
2. Πώς κρίνει την εφαρμογή της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Μήλο;
3. Σε ποιές ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την προστασία των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος;
4. Προτίθεται να δημιουργήσει ένα μηχανισμό παρακολούθησης και ελέγχου της εξορυκτικής δραστηριότητας στις θαλάσσιες περιοχές και σε νησιά, που αποτελούν κατά τεκμήριο ευαίσθητα οικοσυστήματα;”

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024