Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚ. Μαρκόπουλος: “Χρηστή, τολμηρή και αποτελεσματική διαχείριση των προσδοκιών για τον τουρισμό”
Παραλαβή του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, από τον Α. Σπηλιωτόπουλο

Κ. Μαρκόπουλος: “Χρηστή, τολμηρή και αποτελεσματική διαχείριση των προσδοκιών για τον τουρισμό”

“Ο τουρισμός είναι το οξυγόνο της ελληνικής οικονομίας, το ισχυρό αντίδοτο σε αυτή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που δημιουργήθηκε. Η κυβέρνηση με συνεχείς και επίμονες προσπάθειες θωράκισε του ελληνικό τουρισμό για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση….

“Ο τουρισμός είναι το οξυγόνο της ελληνικής οικονομίας, το ισχυρό αντίδοτο σε αυτή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που<…> δημιουργήθηκε. Η κυβέρνηση με συνεχείς και επίμονες προσπάθειες θωράκισε του ελληνικό τουρισμό για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση. Προχώρησε στη λήψη γενναίων σημαντικών μέτρων που ανακουφίζουν τον κλάδο του τουρισμού και δείχνουν σημαντικότερες προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα και τη περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος”. Αυτό ανέφερε ο απερχόμενος υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Aρης Σπηλιωτόπουλος κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου στο νέο υπουργό Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος υποδέχθηκε σε πολύ θερμό κλίμα τον κ. Μαρκόπουλο, αναφέρθηκε στη παλιά φιλία που τους συνδέει και επεσήμανε ότι ο νέος υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ξεχώρισε κοινοβουλευτικά και κατάφερε στη μικρή κοινοβουλευτική παρουσία που είχε να δώσει το δικό του ξεχωριστό πολιτικό στίγμα πολύ κοντά στις δικές μας απόψεις και αντιλήψεις. “Έρχεστε σε μια εποχή που ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση αποφάσισε τα σημαντικότατα μέτρα στήριξης του ελληνικού τουρισμού, μέτρα τα οποία επιλύουν, όπως ξέρετε, χρονίζοντα ζητήματα που απασχολούσαν τον τουριστικό κλάδο”, είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. “Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα έχει συνέπειες και στον τουρισμό και στη ναυτιλία. Έτσι, κάτω από αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα που δημιουργείται για τον τουρισμό, που είναι όμως παράλληλα το δικό μας οικονομικό οξυγόνο, η Κυβέρνηση με άμεσα αντανακλαστικά αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη γενναίων, σημαντικών μέτρων που ανακουφίζουν τον κλάδο του τουρισμού και διαμορφώνουν σημαντικότατες προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Θα σας έλεγα, όπως άλλωστε ξέρετε πολύ καλά, ότι ο τουρισμός δεν είναι απλώς από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, είναι το ίδιο το οξυγόνο της ελληνικής οικονομίας, το ισχυρό αντίδοτο σε αυτή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που δημιουργήθηκε. Έτσι, με συνεχείς και επίμονες προσπάθειες που κάναμε, θωρακίσαμε τον ελληνικό τουρισμό για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση. Τα 14 μέτρα στήριξης του ελληνικού τουρισμού έχουν συγκεκριμένο οικονομικό περιεχόμενο, ένα ύψος αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα της ελλαδικής, της ελληνικής οικονομίας. Είναι ένα ύψος 257 εκατομμυρίων ευρώ και έτσι πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε, όσο το δυνατό, να ενισχύσουμε τις άμυνες του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή είχαμε πει κ. υπουργέ ότι εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για τον ελληνικό τουρισμό. Δηλαδή να ενισχύουμε την εξωστρέφεια του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Και θα σας έλεγα κ. Υπουργέ να μη δειλιάσετε να συνεχίσετε αυτή την πολιτική. Ο ελληνικός τουρισμός δεν είναι για να στοιβάζεται στα γραφεία ή να ασκείται από τα γραφεία ημών ή των συνεργατών μας. Ο ελληνικός τουρισμός προωθείται όσο προωθείται η εικόνα, η παρουσία της Ελλάδας. Όσο πιο έντονη είναι η διεθνής μας παρουσία, όσο πιο έντονη είναι η παρουσία μας στις διεθνείς εκθέσεις, όσο πιο δυνατή και αισθητή είναι η εικόνα της Ελλάδας τόσο περισσότερο προωθούμε τον ελληνικό τουρισμό, προωθούμε την ελληνική οικονομία.

Έτσι πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο στη δύσκολη οικονομική χρονιά που πέρασε, που ήταν η περασμένη χρονιά, μπορεί να μη σημειώσαμε τις σημαντικότατες αυξήσεις όσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών, είχαμε όμως τη σημαντικότερη αύξηση εισοδήματος και ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας που έγινε ποτέ. Και αυτό γιατί; Γιατί ακολουθήσαμε την πολιτική που έδιδε έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Η ποιότητα είναι αυτή που μπορεί να απαντήσει στις οικονομικές προκλήσεις της εποχής. Έτσι, με αυτό τον τρόπο, πιστεύουμε ότι για ‘μας ο τουρισμός ήταν και θα είναι δικαίωμα όλων των πολιτών. Γι’αυτό και δε δειλιάσαμε, όταν διαπιστώσαμε ότι υπάρχει οικονομική δυσκολία, να αυξήσουμε κατά 1/3 τα δελτία κοινωνικού τουρισμού. Διότι εμείς πάντα θα πιστεύουμε ότι ο τουρισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα ζωής. Και ως δικαίωμα ζωής, έτσι πρέπει να το προστατεύουμε.

Γι’αυτό θα σας έλεγα κύριε υπουργέ ότι είστε τυχερός γιατί βρίσκεστε στο πιο σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Είστε τυχερός γιατί βρίσκεστε σε ανθρώπους που αγάπησαν και αγαπούν τον τουρισμό. Ήμουν ευτυχής γιατί υπήρξα προϊστάμενος του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά και του ΕΟΤ, του ΟΤΕΚ, της Αγροτουριστικής, της ΕΤΑ, ανθρώπων που υπηρέτησαν και υπηρετούν ανιδιοτελώς τον τουρισμό και μπορώ να πω ότι, τουλάχιστον μαζί, δουλέψαμε σαν μία οικογένεια. Ξεπεράσαμε ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, αφήσαμε όλοι μας και όλοι οι σύλλογοι των εργαζομένων τα κομματικά μας καπέλα πίσω, προτάξαμε πάνω από εμάς τον τουρισμό, είπαμε ότι ο τουρισμός δεν έχει χρώμα και γι’ αυτό δουλέψαμε συλλογικά, ενωμένα, σαν μια οικογένεια. Έτσι, θα σας πω ότι είμαι περήφανος για τους εργαζόμενους του Υπουργείου, για τους εργαζόμενους του ΕΟΤ. Θα σας πω ότι, ό,τι και αν ακούσετε ο ΕΟΤ κάνει εξαιρετικό έργο. Θα σας πω ότι η Αγροτουριστική, η ΑΓΡΟΤΗΜΑ όπως την ονομάζουμε τώρα, είναι πολύτιμη για την περιφερειακή ανάπτυξη. Θα σας πω ότι η ΕΤΑ προσφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Και θα σας πω ότι είμαι περήφανος γιατί σας παραδίδω την καλύτερη οικογένεια που έζησα ποτέ. Καλώς ήρθατε”.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους του υπουργείου, αλλά και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, για την καλή συνεργασία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του νέου υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε μεταξύάλλων: “οι στόχοι της παρουσίας μου σ` αυτή τη νέα θέση περικλείονται σε ένα μήνυμα, το οποίο διατύπωσε σήμερα ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης χρηστή, τολμηρή και αποτελεσματική διαχείριση των υψηλών προσδοκιών των πολιτών αυτής της χώρας. Η χρονιά που ξεκίνησε για τον τουρισμό είναι δύσκολη για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Σ`αυτή τη δύσκολη χρονιά θα ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, αφήνοντας τα κομματικά μας καπέλα έξω από τον χώρο στον οποίο εργαζόμαστε όλοι, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για καλό σκοπό. Αυτή είναι η πεμπτουσία της πολιτικής. Είναι η έννοια της συναίνεσης και της συνεργασίας, του κοινού αποτελέσματος, των ορατών στόχων, της διαφανούς πολιτικής και των ωραίων και μεγάλων αποτελεσμάτων”.

Στους συνεργάτες και στους υπαλλήλους του υπουργείου ο κ. Μαρκόπουλος ευχήθηκε να έχουν καλή συνεργασία και επεσήμανε ότι το γραφείο του θα παραμένει ανοικτό στον κάθε εργαζόμενο, καθώς η επικοινωνία είναι η βάση της επιτυχίας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024
08/04/2024