Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
companiesandmarkets.com: Ο ελληνικός τουρισμός το 4ο τρίμηνο του 2008

Οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8,5%

Τατιάνα Ρόκου - 12 Ιανουάριος 2009, 00:00

Σύμφωνα με ανακοίνωση του companiesandmarkets.com, τα πρόσφατα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις των ξένων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8,5% το 2007 -ελαφρώς αυξημένες από ό,τι είχε προβλεφθεί- κάτι το...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του companiesandmarkets.com, τα πρόσφατα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις<...>

των ξένων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8,5% το 2007 -ελαφρώς αυξημένες από ό,τι είχε προβλεφθεί- κάτι το οποίο αντιπροσωπεύει τρία χρόνια σταθερής ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού. Ο αριθμός αφίξεων επιβατών κρουαζιέρας (που περιλαμβάνονται σε αυτά τα στοιχεία) μειώθηκε ελαφρά. Όπως και το 2006, το Ην. Βασίλειο και η Γερμανία ήταν οι βασικές αγορές, που αποτελούν περίπου 15% και 13% αντίστοιχα των συνολικών αφίξεων. Οι αφίξεις από τη Βρετανία ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος αμετάβλητες έναντι του 2006, ενώ ο αριθμός από τη Γερμανία μειώθηκε ελάχιστα. Εντούτοις, ο αριθμός επισκεπτών από την ΕΕ αυξήθηκε κατά 20% ετησίως το 2007, ενώ το σχετικό ποσοστό των αφίξεων από την ΕΕ αυξήθηκε επίσης σχετικά αισθητά, από σχεδόν 66% το 2006 σε 73% περίπου. Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση των αφίξεων από διάφορες ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Αν και δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο νέο συνολικό στοιχείο, όσον αφορά στις αφίξεις τουριστών, τις διανυκτερεύσεις και τα ποσοστά διαμονής το δ΄τρίμηνο του 2008, τα πρόσφατα στοιχεία που αναφέρονται συγκεκριμένα στα ξενοδοχεία της Αθήνας δείχνουν πτώση στις διαμονές κατά 1% τους πρώτους πέντε μήνες του 2008, έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2007.

Τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών απεικονίζουν μια προσδοκώμενη αποδυνάμωση στον τομέα του τουρισμού αυτό το έτος. Η αύξηση στον αριθμό επιβατών (εγχώριων και διεθνών) στο “Ελ. Βενιζέλος” της Αθήνας εμφανίζεται να επιβραδύνθηκε αρκετά αισθητά.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία κυκλοφορίας για τους πρώτους επτά μήνες του 2008 παρουσιάζουν χαμηλή αύξηση στο συνολικό αριθμό επιβατών (κατά 1,1%), με την αύξηση των διεθνών επιβατών να εμφανίζεται ελαφρά υψηλότερη, κατά 2,6%. Η κυκλοφορία των επιβατών εντός της χώρας μειώθηκε ελαφρά.

Οι κρατικές Ολυμπιακές Αερογραμμές μετέφεραν συνολικά σχεδόν 6 εκατ. επιβάτες το 2007, έναντι 5,5 εκατ. περίπου τον προηγούμενο χρόνο, μια σημαντική ετήσια αύξηση 9%. Ο αριθμός επιβατών εσωτερικού αυξήθηκε κατά 7,8% περίπου (κατά 3,1 εκατ.), ενώ η διεθνής κυκλοφορία είχε άνοδο κατά 2,7% έναντι του 2006 (αύξηση κατά 2,7 εκατ. επιβάτες).

Τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα της Aegean Airlines για το α΄ τρίμηνο του 2008 εμφανίζουν ετήσια αύξηση 23% στον κύκλο εργασιών (98,8 εκατ. ευρώ), αλλά η εταιρεία παρουσίασε ζημίες στα καθαρά κέρδη ύψους 4,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2,6 εκατ. στην ίδια περίοδο του 2007. Η αυξανόμενη απώλεια αποδόθηκε κυρίως στη απότομη αύξηση κατά 57% στο κόστος καυσίμων. Η εταιρεία μετέφερε 4,6 εκατ. επιβάτες το εννεάμηνο του 2008, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 13%. Στο δίκτυο εσωτερικού η Ageean κατέγραψε αύξηση 8%, ενώ στο δίκτυο εξωτερικού η αύξηση της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 23%.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top