Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜείωση 3,5% στη συνολική τουριστική κίνηση της Ρόδου το 2008
Ένωση Τουριστικών Γραφείων Ρόδου

Μείωση 3,5% στη συνολική τουριστική κίνηση της Ρόδου το 2008

Ανήσυχοι είναι οι τουριστικοί πράκτορες της Ρόδου για την φετινή πορεία εξέλιξης του τουρισμού. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, κ. Κώστας Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην…

Ανήσυχοι είναι οι τουριστικοί πράκτορες της Ρόδου για την φετινή πορεία εξέλιξης του τουρισμού. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου,<…> κ. Κώστας Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης, δεν έκρυψε την ανησυχία και τον προβληματισμό του για το τι μέλλει γενέσθαι. “Η πορεία του τουρισμού το 2009, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή. Εάν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν υλοποιηθούν άμεσα και `σκοντάψουν` σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, η Ρόδος κινδυνεύει να υποστεί καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις”, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Μείωση της τάξης του 3,5%, σημείωσε η συνολική τουριστική κίνηση της Ρόδου το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το βράδυ ο κ. Γεωργιάδης. Το περυσινό χρόνο στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι του νησιού μας αφίχθησαν 2.798.360 τουρίστες και επιβάτες, έναντι 2.896.508 το 2007. Η Ρόδος πέρυσι έχασε 98.148 τουρίστες, λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι είναι απαίτηση και παράκληση όλου του Ροδιακού Λαού, η πολιτική κεντρική και τοπική ηγεσία, να παρακάμψει την γραφειοκρατία που μαστίζει επί μακρόν το κράτος και να υλοποιηθούν άμεσα τα έργα υποδομής, όπως είναι το Γκολφ Αφάντου, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Στην ομιλία του κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου που πραγματοποιήθηκε στο “Grand Hotel” ο κ. Γεωργιάδης είπε -μεταξύ άλλων- τα εξής:

“Ολοι μαζί, φορείς και επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού (και ο καθένας με το δικό του τρόπο) το 2008 εξυπηρετήσαμε 2.798.360 τουρίστες και επιβάτες που επισκέφθηκαν τη Ρόδο μας. Σε συνεργασία με τον PROTOUR συμμετείχαμε σε 23 εκθέσεις.

Τα μέλη μας δαπάνησαν με δικά τους έξοδα για επαγγελματικά ταξίδια και εκθέσεις περί τις ευρώ 700.000 και για φιλοξενίες συνεργατών μας και πωλητών (INFO- GROUPS) πάνω από 250.000 ευρώ.

Μέσω της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ), στην οποία η Ένωσή μας είναι μέλος και συμμετέχει ενεργά στο Διοικητικό της Συμβούλιο με δύο εκπροσώπους, εκφέραμε απόψεις και προωθήσαμε λύσεις σε προβλήματα που αφορούν τον κλάδο μας και την εθνική τουριστική βιομηχανία. Επίσης σε συναντήσεις μας με τις Ροδιακές Αρχές προωθήσαμε προτάσεις για επίλυση προβλημάτων του Τουριστικού κλάδου.

Συνεχίσαμε το κτίσιμο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού στις σχέσεις μας με τα συνεργαζόμενα με μας σωματεία ξεναγών και οδηγών πούλμαν με αποτέλεσμα την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους, την επίλυση διαφορών και προβλημάτων, την ανάληψη κοινών δράσεων, και την επίτευξη απρόσκοπτης εργασιακής ειρήνης.

Οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς επηρέασαν και το τουριστικό προϊόν. Στο Αεροδρόμιο της Ρόδου αφίχθησαν 1.770.500 επιβάτες, εκ των οποίων 1.358.000 με πτήσεις εξωτερικού, έναντι 1.796.258 του 2007, εκ των οποίων 1.393.282 με πτήσεις εξωτερικού ήτοι μείωση 1,4% και 2,% αντιστοίχως. Από το λιμάνι 1.027.860 επιβάτες Κρουαζιεροπλοίων ημερόπλοιων, θαλαμηγών και επιβατικών πλοίων, έναντι 1072.977 του 2007. ΕξA αυτών οι 646.085 με 669 κρουαζιερόπλοια έναντι 660.577 με 724 Κρουαζιερόπλοια το 2007 ήτοι μείωση 2,2% σε επιβάτες και 8% σε προσεγγίσεις. Συνολικά, το 2008 αφίχθησαν στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι 2.798.360 τουρίστες και επιβάτες έναντι 2,896.508 του 2007, ήτοι συνολικά μείωση 3,5%.

Τα τουριστικά γραφεία ως συνδεκτικός κρίκος μεταξύ των Tour Operators και της τοπικής οικονομικής κοινωνίας, είναι αποδέκτες των θετικών ή αρνητικών κρίσεων των τουριστών. Πρέπει με δικές τους ενέργειες να διαφημίζουν τον τόπο μας, να παρέχουν σωστές πληροφορίες, και να φροντίζουν να διατηρούν ύψιστο επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών προς τους τουρίστες. Είναι υπεύθυνα δια την διακίνηση των τουριστών, για την επίλυση τυχόν προβλημάτων πελατών, είναι υπεύθυνα έναντι του Νόμου. Τυχόν άστοχες ενέργειές τους έχουν επιπτώσεις στη τοπική οικονομία.

Γενικά είναι οι πρώτοι δέκτες και δημιουργοί της ντόπιας τουριστικής βιομηχανίας. Δεν ζητάμε πολλά από την πολιτεία μόνο να θεσπίσει νόμους και να βοηθήσει ούτως ώστε να μη καταντήσουμε από πρώτοι τελευταίοι. Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι πλέον πολύ απειλητικός και σε πολλές περιπτώσεις μας έχει προσπεράσει. Ας μην ξεχνάμε η τουριστική ανάπτυξη χρειάζεται άμεσες ενέργειες, διότι η τουριστική βιομηχανία αναπτύσσεται και μεταβάλλεται διαρκώς και η ανταπόκριση στις απαιτήσεις της πρέπει να είναι αστραπιαία.

Η ταχεία επίλυση προβλημάτων όπως το ενεργειακό, η εγκατάσταση ηπίων μορφών ενέργειας, όπως η αιολική που προστατεύουν το περιβάλλον, η ύδρευση, η αποχέτευση, η κατάσταση του οδικού δικτύου μας, η Μαρίνα, το Αεροδρόμιο, το Λιμάνι, η αξιοποίηση του Golf Αφάντου, το περιβάλλον, η εποχικότητα, η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον τουρίστα είναι θέματα που επηρεάζουν όχι μόνο την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας αλλά και τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό των κατοίκων του νησιού μας. Θα ήθελα να σταθώ σε δύο από τα παραπάνω ζωτικά για τον τουρισμό θέματα που αφορούν τις πύλες εισόδου στο νησί μας, το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Δια μεν το πρώτο, οι νέες αίθουσες δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα πλήρως λόγω ελλείψεως προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Πιστεύουμε ότι η αποπεράτωση των εκτελουμένων έργων εις τους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης θα γίνει πριν το άνοιγμα της Τουριστικής περιόδου. Σε ό,τι αφορά το λιμάνι και ειδικά την Ακαντιά παρά την παράδοση των προβλητών, την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση, την ασφαλτόστρωση και την απομάκρυνση των σιλό υπολείπονται πολλά να γίνουν σε ότι αφορά τα έργα υποδομής και υποδοχής και τα μέτρα ασφάλειας που υπάρχουν στα σύγχρονα λιμάνια, που είναι και απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εταιρειών. Βήματα προς την σωστή κατεύθυνση έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά ο ρυθμός τους είναι αργός, για να προλάβουν τις εξελίξεις. Γι`αυτό είναι παράκληση και απαίτηση συνάμα ουχί μόνο του κλάδου μας αλλά πιστεύω και όλου του ροδιακού λαού η πολιτική κεντρική και τοπική ηγεσία, ανεξαρτήτου πολιτικής ιδεολογίας, να παρακάμψει την γραφειοκρατία που μαστίζει επί μακρόν το κράτος και ενεργεί πολλάκις ως ανασταλτικός παράγων ανάπτυξης, να εκχωρήσουν ανταποδοτικά μέρος των φόρων του Ροδίτη φορολογουμένου, και σε συνεργασία με τους ιδιωτικούς φορείς, να προχωρήσουν σε γρήγορες λύσεις ούτως ώστε να υλοποιηθούν τα έργα υποδομής και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της ντόπιας και εθνικής τουριστικής βιομηχανίας, για να μην θρηνήσουμε στο μέλλον οικονομικό μαρασμό με τις όποιες αρνητικές κοινωνικές προεκτάσεις. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι προς την σωστή διεύθυνση, αλλά όπως πάντοτε αντί να εμβολιάζουμε προληπτικά, προσπαθούμε με φαρμακευτική αγωγή να θεραπεύσουμε τον άρρωστο. Είναι σοφότερο να προνοούμε προσβλέποντας προς το μέλλον παρά να προσπαθούμε εκ των υστέρων να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα.

Η πορεία του τουρισμού το 2009, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή. Εάν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν υλοποιηθούν άμεσα και σκοντάψουν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, η Ρόδος κινδυνεύει να υποστεί καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024