Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠροβληματικά τα ωράρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων
Επιστολή των Ελλήνων ξεναγών σε Υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης

Προβληματικά τα ωράρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Αντώνη Σαμαρά (με κοινοποίηση στον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, σχετικά με τα ωράρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην επιστολή της, η Ομοσπονδία αναφέρει:…

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Αντώνη Σαμαρά (με κοινοποίηση<...> στον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, σχετικά με τα ωράρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην επιστολή της, η Ομοσπονδία αναφέρει:

“Με αφορμή την πρόσφατη εκ μέρους σας ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε ένα θέμα που αφορά στα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων μας και το οποίο κατΆεπανάληψη δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους επισκέπτες της χώρας μας, στους συναδέλφους ξεναγούς και στα τουριστικά γραφεία.

Το πρόβλημα της έγκαιρης προγραμματισμένης αλλαγής του χειμερινού στο θερινό ωράριο λειτουργίας από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο – οπότε είναι και η υψηλή περίοδος επισκέψεων σε όλη τη χώρα – απασχολεί κάθε χρόνο όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό. Ειδικά, το 2008 απασχόλησε εκτενέστατα και τα ΜΜΕ, με την απαράδεκτη εικόνα που παρουσίασε η χώρα μας στο θέμα αυτό. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. φρόντιζε να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό για την έγκαιρη διεύρυνση του ωραρίου, όπως π.χ. το 2007 που αυτό ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις αρχές Απριλίου, ξαφνικά το 2008 σημειώθηκε μια πρωτοφανής καθυστέρηση στη σχετική λήψη απόφασης του ΥΠ.ΠΟ., με αποτέλεσμα το γεγονός ότι έως τις αρχές Ιουλίου 2008 έπρεπε ο τουρισμός μας να λειτουργήσει με το χειμερινό ωράριο, ενώ οι επισκέπτες έρχονται καθιερωμένα στη χώρα μας κάθε χρόνο από την περίοδο του Πάσχα και μετά.

Το γεγονός ότι δεν ανακοινώνεται η έγκαιρη παράταση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ανά την Ελλάδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις χώρων στην Αθήνα, δημιουργεί τεράστια δυσκολία στους επισκέπτες και τους επαγγελματίες του τουρισμού, αναγκάζει τους ξεναγούς και να προσπαθούν συνεχώς να ρυθμίζουν το πρόγραμμά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να προλάβουν οι επισκέπτες να δουν όσα περισσότερα αξιοθέατα είναι δυνατόν μέχρι το κλείσιμο των χώρων και μουσείων στις 15:00, αλλά και να καλύψουν ταυτόχρονα μεγάλες αποστάσεις διαδρομών ανά την Ελλάδα με το λεωφορείο.

Η δε άφιξη κρουαζιερόπλοιων σε νησιά μας ή στην ηπειρωτική Ελλάδα το μεσημέρι ή το απόγευμα, κάνει την επίσκεψη σε ορισμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αδύνατη και δημιουργεί συνωστισμό στα αξιοθέατα κατά τις πρωινές ώρες.

Ελπίζουμε, κύριε υπουργέ, ότι θα φροντίσετε έγκαιρα να εφαρμοστεί το καλοκαιρινό ωράριο το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορούμε όλοι μας να προσφέρουμε τουριστικές και πολιτιστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους επισκέπτες μας για το 2009, το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπεται να είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό μας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024