Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΦορείςΠΑΣΟΚ: Έκτρωμα βιασμού των ελληνικών ακτών και νησιών το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού
Δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

ΠΑΣΟΚ: Έκτρωμα βιασμού των ελληνικών ακτών και νησιών το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού

Ο εισηγητής ΚΤΕ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννης Μανιάτης δήλωσε, σχετικά με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό: “Προχθές, ολοκληρώθηκε μια διαδικασία από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού. Ζητήσαμε – η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία των βουλευτών που συμμετέχουν στο…

Ο εισηγητής ΚΤΕ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννης Μανιάτης δήλωσε, σχετικά με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για<...> τον Τουρισμό: “Προχθές, ολοκληρώθηκε μια διαδικασία από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού. Ζητήσαμε – η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία των βουλευτών που συμμετέχουν στο κοινοβουλευτικό τομέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και στον κοινοβουλευτικό τομέα Τουρισμού – από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, να έρθουν στη Βουλή και να μας ενημερώσουν για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το περιβόητο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό. Πρέπει να σας θυμίσω ότι το συγκεκριμένο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης έχει δοθεί για διαβούλευση από τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιώργο Σουφλιά, εδώ και περίπου δύο χρόνια. Μέχρι τώρα όμως δεν τόλμησαν, μπροστά στις τεράστιες αντιδράσεις που συνάντησαν από το σύνολο του πολιτικού και επιστημονικού κόσμου, να το προωθήσουν για θεσμοθέτηση.

Φαίνεται όμως ότι, δυστυχώς, ήρθε η ώρα να ολοκληρώσει και αυτό τον κύκλο του ο κ. Σουφλιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέσα στις επόμενες 10–15 μέρες θα ολοκληρωθεί ένα έκτρωμα βιασμού των ελληνικών ακτών και των ελληνικών νησιών που θα φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο `Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού`. Πρέπει να σημειώσω ότι αποκτά εξαιρετικό `ενδιαφέρον` -και να βάλετε τη λέξη σε εισαγωγικά- το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ειδικά ο άτυπος αντιπρόεδρός της, ο κ. Σουφλιάς, επιμένει να εξασφαλίσει τη γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, για ένα κείμενο – βάσης για τον τουρισμό, το οποίο γράφτηκε πριν δύο περίπου χρόνια, μη γνωρίζοντας ασφαλώς την τεράστια χρηματοοικονομική και ενεργειακή κρίση, που επρόκειτο να περάσει ο κόσμος.

Σήμερα, γνωρίζοντας εδώ και 3–4 μήνες το τι πρόκειται να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, ως συνέπεια της φούσκας των ακινήτων που ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και επηρέασε τις οικονομίες όλων των χωρών, αποκτά πραγματικά πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα: Aραγε μετά τη σημερινή κρίση που ζούμε και την αυριανή που θα βιώσει η Ελλάδα ακόμη χειρότερα, ο κ. Σουφλιάς και η κυβέρνηση δεν αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν λίγο κράτει τις μηχανές, να δουν μήπως κάτι έχει αλλάξει στο τοπίο του παγκόσμιου τουρισμού, έτσι ώστε μήπως (λέω μήπως) κάτι χρειάζεται να αλλάξουν, σε αυτό το περιβόητο Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού; Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι οι αποφάσεις έχουν παρθεί πριν από εμάς για μας, πριν ακόμη το ξέσπασμα της κρίσης.

Με απλά λόγια να εξηγήσουμε τι προβλέπει το περίφημο Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού; Όποιος έχει 150 στρέμματα γης στην Ελλάδα μπορεί να χτίσει μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, με επιδότηση από αναπτυξιακούς νόμους και άλλα χρηματοδοτικά σχήματα, και πολύ περισσότερες μεζονέτες, διώροφες ή τριώροφες, με συντελεστές δόμησης πολλαπλάσιους από τους συντελεστές που δίνονται σε όλους τους υπόλοιπους απλούς Έλληνες πολίτες για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Με άλλα λόγια: εάν ένας Έλληνας πολίτης έχει 4 στρέμματα στη διάθεσή του, μπορεί να χτίσει ένα σπίτι μέχρι 200 τ.μ. Εάν όμως ένας επιχειρηματίας έχει 4 στρέμματα μπορεί να χτίσει 800 τ.μ. ξενοδοχειακή υποδομή. Όποιος έχει 40 στρέμματα, μπορεί να χτίσει 8.000 τ.μ. και όποιος έχει 400 στρέμματα αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να πολλαπλασιάσει το προηγούμενο νούμερο επί 10. Κατά συνέπεια, το μόνο που προσπαθεί να κάνει ο κ. Σουφλιάς και η Κυβέρνηση με το Χωροταξικό του Τουρισμού, είναι να κάνουν – μακριά από τον έλεγχο του Συμβουλίου Επικρατείας- ιδιωτική πολεοδόμηση, μέσω μεγαλοκατασκευαστών, οι οποίοι στην πραγματικότητα θα συγκεντρώσουν τη γη, από εκεί που μπορούν να τη συγκεντρώσουν από μικρο-ιδιοκτήτες.

Ποιοι ωφελούνται και ποιοι όχι, από αυτό που στοχεύει να κάνει η Κυβέρνηση; Είναι αναμφισβήτητο ότι οι μόνοι που δεν ωφελούνται είναι οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούνται με τον τουρισμό. Οι μόνοι δε που στα σίγουρα ωφελούνται είναι οι μεγαλο-ιδιοκτήτες ακινήτων και εδώ να βάλετε και την Εκκλησία και τα Μοναστήρια και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και επιπλέον ωφελούνται οι μεγαλο-κατασκευαστές, οι οποίοι θα αγοράσουν έναντι πινακίου φακής κατατεμαχισμένη ελληνική γη και μέσα σε αυτήν θα κάνουν επενδύσεις Real Estate, με πολλαπλάσιες προστιθέμενες αξίες.

Ερωτήματα που τίθενται από αυτό που προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση: Ποιο είναι το όραμά τους για τον τουρισμό; Με απλά λόγια: τι θέλουν, πέρα από το βιασμό του ελληνικού περιβάλλοντος να καταφέρουν; Όταν είναι απολύτως βέβαιο πως το κύμα τουριστών στην Ελλάδα τα επόμενα ένα, δυο και τρία χρόνια, σίγουρα θα μειωθεί; Αυτό δεν χρειάζεται πια να το τεκμηριώσει κανένας. Το βιώνουν ήδη από σήμερα, οι επαγγελματίες του χώρου σε όλη την επικράτεια.

Όταν αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει κλίνες που μπορούν να εξυπηρετήσουν 25 εκ. επισκέπτες, γιατί άραγε η Ελλάδα χρειάζεται παραθεριστικές κατοικίες, που ως μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα δηλαδή ως μικρά χωριά, δηλαδή ως μικρούς οικισμούς, θα κατασκευάσει ο κάθε μεγάλο-επενδυτής;

Επόμενο ερώτημα: υπάρχει άραγε καμία συσχέτιση αυτών που προβλέπονται στο Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού, με τους πόλους ανάπτυξης και με τους άξονες ανάπτυξης που πριν λίγους μήνες υιοθετήσαμε στη Βουλή των Ελλήνων στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο;

Η ερώτηση αυτή τίθεται διότι στην πραγματικότητα στο κείμενο που έχει δοθεί για διαβούλευση για το χωροταξικό του τουρισμού, δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά, στις προβλέψεις του Εθνικού Χωροταξικού. Με λίγα λόγια, αυτή τη στιγμή η πανέμορφη χειροποίητη Ελλάδα, γίνεται μια Ελλάδα του φασόν. Μια Ελλάδα, της μαζικής παραγωγής. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα βγαίνει στο σφυρί! Δεν έφταναν ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και άλλοι Οργανισμοί που έχουν βγει στο σφυρί, αυτή τη στιγμή βγαίνουν στο σφυρί και ξεπουλιούνται όλα τα στολίδια του περιβάλλοντος και των ακτών, αυτής της χώρας. Αποκτά δε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένα σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τον υπουργό Δημοσίων Έργων, δεν προβλέπει δυστυχώς καμία συγκεκριμένη δέσμευση και χρονοδιάγραμμα για ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών, σε ενεργειακό επίπεδο, σε επίπεδο μεταφορικών δικτύων, που θα βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τουρισμό. Και βεβαίως προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι όλοι οι κατά τα άλλα λαλίστατοι υπουργοί Τουρισμού, παραμένουν άφωνοι, μπροστά σε αυτά που σχεδιάζει ο κ. Σουφλιάς. Στην πραγματικότητα, ο τουρισμός της χώρας θυσιάζεται στο βωμό της ανάπτυξης του Real Estate των μεγαλο-κατασκευαστών.

Έχει δε ιδιαίτερη σημασία όταν το ερώτημα αυτό τίθεται από νησιωτικούς νομούς της χώρας και μάλιστα από νησιά, στα οποία σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο καταπολέμησης της ερημοποίησης, τα νησιά αυτά τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα ερημοποίησης και λειψυδρίας και ταυτόχρονα στο Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού ο κ. Σουφλιάς προβλέπει την ανάπτυξη οικισμών, παραθεριστικών κατοικιών.

Aραγε έχουν αναρωτηθεί πως θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες αυτών που θα μένουν εκεί σε νερό, σε ενέργεια, σε μεταφορικά δίκτυα, σε αποκομιδή απορριμμάτων; Έχουν αναρωτηθεί αν τα νησιά μας έχουν τη δυνατότητα, έχουν τη φέρουσα ικανότητα, να ανταποκριθούν σε αυτό που αυτοί σχεδιάζουν;

Ορισμένες παρατηρήσεις για να ολοκληρώσουμε. Στη σημερινή μας συνάντηση στη Βουλή συμμετείχαν οι περισσότεροι θεσμικοί εκπρόσωποι της επιστήμης και της κοινωνίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Πολεοδόμων – Χωροτακτών, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Περιφερειολόγων, το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων, οι εκπρόσωποι των δέκα μεγαλύτερων περιβαλλοντικών Οργανώσεων, η ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΕΓΕΣ κι άλλοι φορείς. Όλοι οι φορείς τοποθετήθηκαν αρνητικά σχετικά με τη γνωμοδότηση που τους έχει ζητηθεί από τον κ. Σουφλιά στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Ποιος συμφωνεί με τις ιδέες της κυβέρνησης και του κ. Σουφλιά; Διότι αποτελεί πραγματικά ζήτημα που τίθεται ως εύλογη απορία εάν δεν το θέλουν οι ξενοδόχοι, εάν δεν το θέλουν οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, εάν δεν το θέλουν οι τοπικές κοινωνίες, ποιοι άραγε θέλουν αυτό το εκτρωματικό κείμενο; Ένα κείμενο το οποίο, θέλω να σας θυμίσω, θα προσδιορίσει για τα επόμενα 10 – 15 χρόνια το μέλλον του τουρισμού, δηλαδή το μέλλον του 17% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας το οποίο προκύπτει από την απασχόληση περίπου 800.000 Ελλήνων.

Τελειώνοντας, το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι το συγκεκριμένο κείμενο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού ως αυριανή Κυβέρνηση θα το αποσύρει και θα φέρει για δημόσια διαβούλευση ένα κείμενο, το οποίο θα στηρίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, που αντιμετωπίζει τον τουρισμό και τον πολιτισμό ως στολίδι της ανάπτυξης και όχι ως βαρίδι”.

Ο εισηγητής ΚΤΕ Τουρισμού του Κινήματος, κ. Γιάννης Δριβελέγκας, ανέφερε: “Ο κ. Σουφλιάς, σε περίοδο εκπτώσεων, βγάζει στο σφυρί τη χώρα. Ξοδεύει το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας, υποθηκεύει το μέλλον της και εξυπηρετεί μεγαλοεργολάβους. Είναι ο προστάτης των μεγαλοεργολάβων. Αυτή η κυβέρνηση κι αυτός ο υπουργός, το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι αγοραπωλησίες. Είναι κυβέρνηση `κτηματομεσιτών`. Έχουν τη λογική του Βατοπεδίου. Αυτή τη λογική, δεν την ξεχνούν. Όλος ο επιστημονικός κόσμος, και εμείς, αλλά και όλη η χώρα, δεν θα επιτρέψουν, δεν θα επιτρέψουμε να τσιμεντοποιηθεί η χώρα”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024