Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Η συγχώνευση Aegean και Cronus δημιουργεί τoν μεγαλύτερο ελληνικό ιδιωτικό αερομεταφορέα

Βίκυ Καραντζαβέλου - 13 Μάρτιος 2001, 00:00

Οι δύο ελληνικές αεροπορικές εταιρίες Aegean<.> Airlines και Cronus<.> Airlines κατέληξαν σε συμφωνία συγχώνευσης δημιουργώντας<...>

τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα στο χώρο των αερομεταφορών στην Ελλάδα. Στην ενοποιημένη εταιρία οι σημερινοί μέτοχοι της Aegean Airlines θα κατέχουν το 77,5%, ενώ εκείνοι της Cronus Airlines το 22,5%. Στη θέση του προέδρου στην ενοποιημένη εταιρία θα τοποθετηθεί ο Θεόδωρος Βασιλάκης, νυν πρόεδρος της Aegean.

Η συγχώνευση τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και στοχεύει κυρίως στην εκμετάλλευση της συμπληρωματικότητας των δικτύων των δύο εταιριών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Με βάση την συμφωνία, η Cronus θα επικεντρωθεί καταρχήν στην κάλυψη των δρομολογίων εξωτερικού, αλλά και των πτήσεων charter, στις οποίες έχει πενταετή ιστορία. Από την πλευρά της, η Aegean θα αναλάβει σε πρώτη φάση την κάλυψη των πτήσεων εσωτερικού, όπου ήδη παρέχει μεγαλύτερη κάλυψη και συχνότητα.

Η νέα εταιρία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρία της Ελλάδας αφού και οι δύο εταιρίες τον περασμένο χρόνο παρουσίασαν πέρυσι πωλήσεις άνω των 50 δισ. δρχ. και μετέφεραν συνολικά 2.800.000 επιβάτες εντός και εκτός των συνόρων. Ειδικά στην αγορά του εσωτερικού, μετέφεραν 2.400.000 άτομα, που τους εξασφάλισαν μερίδιο αγοράς της τάξης του 40%.

Περαιτέρω, κατά την τελευταία διετία, οι μέτοχοι των δύο εταιριών συνεισέφεραν πάνω από 30 δισ. δρχ σε ίδια κεφάλαια, τα οποία επενδύθηκαν στην απόκτηση στόλου νέων αεροσκαφών, αξίας άνω των 60 δισ. δρχ.

Η ενοποιημένη εταιρία που θα προκύψει θα έχει στη διάθεσή της 15 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα έξι ιδιόκτητα για τακτικές πτήσεις, και άλλα δύο για πτήσεις VIP. Συγκεκριμένα, η εταιρία θα διαθέτει έξι BOEING 737-300/400, έξι AVRO RJ 100, τρία ATR 72 και δύο learjet.

H νέα εταιρία θα πραγματοποιεί 130 πτήσεις ημερησίως, με 23 δρομολόγια, καλύπτοντας 11 προορισμούς στην Ελλάδα και 8 στο εξωτερικό. Η μεταφορική της ικανότητα θα ξεπερνά τα 4.000.000 επιβάτες ετησίως.

Το 2000 ο συνολικός κύκλος εργασιών των δύο εταιριών διαμορφώθηκε στα 58 δισ. δρχ. και τα καθαρά αποτελέσματα παρουσίασαν ζημίες της τάξης των 8 δισ. δρχ.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top