Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΝέα δράση για κατάρτιση 3.500 ατόμων στον τομέα του τουρισμού
Δηλώσεις της Φ. Πάλλη-Πετραλιά

Νέα δράση για κατάρτιση 3.500 ατόμων στον τομέα του τουρισμού

“Η τουριστική ανάπτυξη της χώρας ήταν για μένα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η μεγάλη πρόκληση. Ο τουρισμός είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας. Ήταν και παραμένει το μεγάλο στοίχημα που […]

“Η τουριστική ανάπτυξη της χώρας ήταν για μένα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η μεγάλη πρόκληση. Ο τουρισμός<...> είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας. Ήταν και παραμένει το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να βάλουμε και να κερδίσουμε, προκειμένου η χώρα μας να ενταχθεί στον κύκλο των προηγμένων χωρών της Ευρώπης. Ο τουρισμός είναι η φύτρα για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας, της κοινωνίας, των πολιτών”, δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στο συνέδριο της EXPRO AE με θέμα “Ο κλάδος των προμηθευτών των ξενοδοχείων, αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση”.

Και η υπουργός συνέχισε: “Η διεθνής οικονομική κρίση είναι μια αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα. Οι επιπτώσεις της επεκτείνονται από τις χώρες και αγορές παραγωγής σε εκείνες όπου η βασική κινητήριος δύναμη των οικονομιών τους είναι οι υπηρεσίες. Και δυστυχώς δεν γίνονται εξαιρέσεις. Όλοι, άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλοι σε μικρότερο, επηρεάζονται και θα επηρεασθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Στη χώρα μας, οι επιπτώσεις δεν είναι ακόμη εμφανείς. Όμως είναι βέβαιο ότι δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο τουρισμός είναι ο τομέας που θα βρεθεί πολύ γρήγορα αντιμέτωπος με τις συνέπειες της κρίσης, της οποίας κανείς ακόμη δεν μπορεί να προβλέψει το βάθος και την έκτασή της.

Η τουριστική δραστηριότητα αισθάνεται πολλαπλάσια την πίεση. Από τη μία πλευρά, ως επιχειρηματική αγορά και βιομηχανία, από την άλλη πλευρά, ως υποδοχέας κατανάλωσης και πελατείας. Δυστυχώς, το γενικό πλεονέκτημα του τουρισμού, αυτό της διασύνδεσής του με τόσους άλλους τομείς της οικονομίας και της παραγωγής, στην προκειμένη περίπτωση συνιστά μειονέκτημα, καθώς η κάθε αρνητική επίπτωση σε αυτόν, επηρεάζει ανάλογα και τους άλλους κλάδους. Κατά τη γνώμη μου, ο χώρος του τουρισμού, ο πολυδύναμος αυτός τομέας της ελληνικής οικονομίας, δεν πρέπει και δεν μπορεί να αφεθεί και να παρακολουθεί μοιρολατρικά τις επιπτώσεις της διεθνούς ύφεσης.

Οφείλει να δει την κρίση ως μια μεγάλη ευκαιρία, ως μια μεγάλη πρόκληση, προκειμένου να κάνει πράξη την αναγκαία και απαραίτητη ανατοποθέτηση, τόσο στο πεδίο του διεθνούς και αδυσώπητου ανταγωνισμού, όσο και στο πλαίσιο της τωρινής δυσμενούς οικονομικής πραγματικότητας.

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, τόνισα με έμφαση ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στον τουρισμό. Το μήνυμα αυτό είναι διαρκές, διαχρονικό και μας υποδεικνύει τον προσανατολισμό, την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας.

Η Ελλάδα, ανέκαθεν αγροτική χώρα, μια χώρα που αντικειμενικά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της βιομηχανικής εποχής, μπορεί σήμερα να επενδύσει πολλά στην τουριστική ανάπτυξη, μπορεί να προσβλέπει πολλά από τον τουρισμό. Aλλωστε, η τουριστική δραστηριότητα είναι ευθέως συνυφασμένη με την οικονομία. Συνδέεται άμεσα με την απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων στον τομέα αυτό. Ισχυρός τουρισμός σημαίνει ισχυρή οικονομία. Ισχυρή οικονομία σημαίνει σύγχρονη και ευημερούσα Ελλάδα. Ισχυρός τουρισμός σημαίνει πολυδύναμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Σημαίνει στήριξη της απασχόλησης σ`έναν τομέα που πρόσφερε, έχει να προσφέρει πολλά και μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα στη χώρα μας. Η πραγματικότητα αυτή δεν ανατρέπεται από τη σημερινή δυσμενή διεθνή οικονομική κατάσταση. Και, πολύ περισσότερο, δεν εξοβελίζεται από τις μεσοπρόθεσμες, ακόμη και μακροπρόθεσμες συνέπειες, που θα έχει στη χώρα μας, στην οικονομία, στους εργαζομένους, στις επιχειρήσεις, το πρωτοφανές τσουνάμι της οικονομικής κρίσης, που στο πέρασμά του σαρώνει προτεραιότητες, βεβαιότητες, εφησυχασμούς και αυταρέσκειες.

Είναι φυσικό και αναμενόμενο η διεθνής οικονομική κρίση να προκαλεί ανασφάλειες, αβεβαιότητες, φόβο σε όλους τους συντελεστές του τουριστικού προϊόντος. Όπως βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι η τουριστική ανάπτυξη της χώρας συνιστά το αντίδοτο στις απρόβλεπτες επιπτώσεις και συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Απέναντι σε αυτό το τσουνάμι, είμαστε υποχρεωμένοι να σχεδιάσουμε και να επανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας, με γνώμονα την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας, τη στήριξη της απασχόλησης στο συγκεκριμένο τομέα.

Όλοι μας -Πολιτεία, συντελεστές του τουριστικού προϊόντος, εργοδότες, εργαζόμενοι- οφείλουμε να αναζητήσουμε, πέρα και έξω από πολιτικές, κομματικές, προσωπικές σκοπιμότητες, τους κοινούς τόπους, τις κοινές επιδιώξεις, τις κοινές προσδοκίες.

Μέλημά μας πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων στον τουρισμό, στην τουριστική επιχειρηματική κοινότητα, στους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο. Kεντρικό μας μέλημα δεν μπορεί παρά να είναι η αναστροφή και η υπέρβαση μιας πραγματικά δυσμενούς συγκυρίας, καθώς και η προσπάθεια χρονικής συμπίεσής της.

Ως Υπουργός Απασχόλησης, παρακολουθώ με αυξημένο ενδιαφέρον τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, τις επιπτώσεις στην οικονομία, τις συνέπειες στην απασχόληση. Έχοντας ως δεδομένη την παραδοχή ότι η τουριστική δραστηριότητα συνιστά το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας αντιμετωπίζω τον τομέα αυτό ως τη μεγάλη δεξαμενή της απασχόλησης.

Χωρίς να παραγνωρίζω τα οξυμμένα προβλήματα που η συγκυρία προκαλεί, πιστεύω πως ο τουρισμός, παρά τα πλήγματα που αντικειμενικά θα υποστεί, παραμένει η αιχμή του δόρατος για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο με στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις για τη στήριξη του τουρισμού και των τουριστικών επιχειρήσεων και στα δύο επίπεδα: Και σε αυτό της τουριστικής αγοράς και των επιχειρήσεων, αλλά και σε εκείνο της προσέλκυσης τουριστών.

– Στο πρώτο επίπεδο ζητούμενο είναι η έμπρακτη ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και η διατήρηση της απασχόλησης.
– Στο δεύτερο επίπεδο, ζητούμενο είναι να μην μείνει η Ελλάδα εκτός του προγραμματισμού των μεγάλων tour operators και εκτός του μεγάλου παιχνιδιού που παίζεται αυτό το διάστημα με την εξέλιξη των κρατήσεων στις μεγάλες αγορές.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός άρχισαν να υλοποιούνται και να εφαρμόζονται. Σύντομα θα ολοκληρωθεί η παρέμβαση και η προσπάθεια ενίσχυσης του τουρισμού θα περάσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην τουριστική αγορά. Και αν κριθεί απαραίτητο, ενδεχομένως η κυβέρνηση να εξετάσει και τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Από την πλευρά μας, πρωταρχικός στόχος είναι να μην πληγεί η απασχόληση στον τουρισμό. Να μην χαθούν φέτος ούτε θέσεις εργασίας, αλλά ούτε και τα ημερομίσθια που χρειάζονται.

Γνωρίζουμε όλοι, ότι οι πρώτες περικοπές στις οποίες προχωρούν συνήθως οι επιχειρηματίες είναι στο εργατικό δυναμικό. Στην περίπτωση του τουρισμού και ειδικά σε ό,τι αφορά στα ξενοδοχεία, ακούμε και διαβάζουμε ότι πολλά ξενοδοχεία φέτος σχεδιάζουν να μην ανοίξουν τον Απρίλιο και το Μάιο. Αυτή η κατάσταση ενδεχομένως να είναι για αρκετούς κατανοητή, αλλά δεν είναι η ενδεικνυόμενη. Η παρέμβασή μας προς αυτή την κατεύθυνση θα εστιάζει στο να υποστηριχθεί η απασχόληση και όχι να επιδοτηθεί, ως συνήθως, η ανεργία.

Διότι αν δεν ανοίξουν τα ξενοδοχεία, δεν θα συμπληρωθούν τα απαραίτητα ημερομίσθια και δεν θα υπάρξει ούτε και επιδότηση της ανεργίας. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί έντονα και προσπαθούμε, σε συνεργασία και με τους εμπλεκόμενους φορείς, να το αντιμετωπίσουμε.

Στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έχουμε ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς του τουρισμού. Διάλογος που βρίσκεται σε δημιουργική εξέλιξη. Ήδη εντάξαμε στα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων μια νέα δράση, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατάρτιση 3.500 ατόμων στον τομέα του τουρισμού.

Πεποίθησή μου είναι ότι οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα μπορούν να αποδώσουν στην αγορά εργασίας σημαντικά οφέλη και το αντίστροφο. Οι σωστά καταρτισμένοι εργαζόμενοι θα αποτελέσουν αταλάντευτη βάση ανάπτυξης των τουριστικών επιχειρήσεων. Τα προγράμματα κατάρτισης για 3.500 άτομα που σας ανακοίνωσα, αποτελούν μια πρώτη γρήγορη ενέργεια από την πλευρά μας, καθώς η συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού και πρωτίστως με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κοινός στόχος είναι, αξιοποιώντας τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού να προχωρήσουμε σε ενέργειες που:

  • Θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους
  • Θα δημιουργούν νέες ευκαιρίες στην τουριστική αγορά εργασίας
  • Θα δίνουν κίνητρα στους απασχολούμενους, ευκαιρίες στις τουριστικές μονάδες
  • Θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιοτική και ποσοτική σύνθεση του εργατικού δυναμικού στην τουριστική βιομηχανία.

Με δράσεις συντονισμένες και μετρήσιμες, εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους που αφορούν τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, προκειμένου να στηρίξουμε την αγορά εργασίας του τουριστικού τομέα.

Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας παρακολουθεί -μπορώ να πω- με άγρυπνο μάτι τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, τις επιπτώσεις τους στη χώρα μας, στην οικονομία, στην απασχόληση.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες δεν είναι ευοίωνες. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι επιπτώσεις τους θα είναι επώδυνες. Όλοι όμως πρέπει να συμφωνήσουμε στην ανάγκη να επιμεριστούν ισομερώς οι συνέπειες και οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Κοινός τόπος όλων μας πρέπει να είναι η αλφάβητος της πολιτικής οικονομίας: Η οικονομική ανάκαμψη είναι συνυφασμένη ευθέως με τη στήριξη της απασχόλησης.

Όποιος δεν καταλαβαίνει αυτήν την αυτονόητη αναγκαιότητα ή αγνοεί την πραγματικότητα ή εθελοτυφλεί ή αδυνατεί να κατανοήσει το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο συμφέρον του – είτε είναι εργαζόμενος είτε είναι εργοδότης.

Το Υπουργείο Απασχόλησης είναι δύναμη αποτροπής των επιπτώσεων που προκαλεί η διεθνής οικονομική κρίση. Έχοντας επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την εργασία, φιλοδοξεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για όλους τους εργαζομένους. Σε συνεργασία με όλους τους συντελεστές της τουριστικής δραστηριότητας θέλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης. Να σχεδιάσουμε όλες εκείνες τις πολιτικές που θα ελαχιστοποιήσουν και θα εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Γνωρίζω ότι όλοι οι συντελεστές της τουριστικής δραστηριότητας αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον ενός κρίσιμου για την οικονομία τομέα.

Γνωρίζω ότι οι συνθήκες δεν είναι ευοίωνες. Καταλαβαίνω ότι οι επιπτώσεις της κρίσης δεν μπορεί παρά να αφήσουν έντονα τα σημάδια τους, όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε όλους τους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας. Είμαι αισιόδοξη γιατί πιστεύω πως αν δράσουμε και αντιδράσουμε εγκαίρως αυτή η κρίση, θα περάσει με τις λιγότερες παρενέργειες.
Ο τουρισμός ήταν και παραμένει μια πολυδύναμη δραστηριότητα για τη χώρα μας.

Από όλους εμάς – Πολιτεία, φορείς, εργοδότες, εργαζομένους- εξαρτάται το παρόν και το μέλλον του.
Είμαι βεβαία ότι με σχέδιο, μέθοδο και όραμα θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για πραγματική οικονομική ανάκαμψη και κοινωνική συνοχή”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024