Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ριζική αναδιάρθρωση και στον τουρισμό

Η "πράσινη ανάπτυξη" κατά ΠΑΣΟΚ

Τατιάνα Ρόκου - 06 Μάρτιος 2009, 00:00

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, παρουσίασε χθες το απόγευμα, σε ειδική εκδήλωση στην Αίγλη Ζαππείου, τις τρεις μεγάλες<...>

προτεραιότητες που συγκροτούν το ολοκληρωμένο σχέδιο του Κινήματος για την “Πράσινη Ανάπτυξη”.

Πρώτη προτεραιότητα, το κλίμα και η ενέργεια. Η μετάβαση, δηλαδή, σε μια οικονομία που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2020 και, τελικά, μπορεί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2050. Με προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών και με συγκεκριμένες πολιτικές για την εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση ενέργειας.

Δεύτερη προτεραιότητα, η ριζική αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Στη γεωργία, την αλιεία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη μεταποίηση. Με το πέρασμα από την εποχή της μαζικής παραγωγής, της χαμηλής ποιότητας και του φτηνού κόστους, στην εποχή της ποιότητας. Με την αλλαγή των συστημάτων παραγωγής και κατανάλωσης και με την ενθάρρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας. Όπως αναφέρεται στο κείμενο του σχεδίου, “στον τουρισμό, χρειάζεται μια σαφής επαναδιάταξη της τουριστικής στρατηγικής, των μέσων και των δράσεων της τουριστικής πολιτικής. Το πράσινο επιχειρείν αποτελεί μια νέα ευκαιρία με δυναμικές προοπτικές, που μπορεί να προσφέρει μεγάλα ποσοστά προστιθέμενης αξίας και να δημιουργήσει πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Τα συστήματα παραγωγής και κατανάλωσης θα πρέπει να είναι σε θέση να ενσωματώνουν γρήγορα τις τεχνολογικές εξελίξεις και να εξελίσσονται και αυτά”.

Όσον αφορά στις προτεινόμενες λύσεις για τον τουρισμό, “στρατηγική επιλογή είναι η ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού που προσφέρει ποικιλία διαφοροποιημένων και στοχευμένων προϊόντων. Η προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, οι δράσεις και οι χρήσεις που θα μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε περιοχή είναι κρίσιμες πολιτικές επιλογές. Μηδενική ανοχή σε καταπατήσεις και αυθαίρετες κατασκευές σε δασικές και προστατευόμενες περιοχές. Σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Tέρμα οι κατασκευές στις οριογραμμές. Το ΠΑΣΟΚ θα αποσύρει το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό που θέλει να επιβάλλει
η ΝΔ”
.

Τρίτη προτεραιότητα, η οικονομία στους φυσικούς μας πόρους, στα δάση και στις προστατευόμενες περιοχές, στα νερά και στα απορρίμματα, καθώς και στις πράσινες υποδομές, στις μεταφορές, στην ακτοπλοΐα, στο δομημένο περιβάλλον.  Η μετάβαση στο πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο θα γίνει με οικονομικά και θεσμικά εργαλεία. Με μια πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, με ισχυρή δημόσια επένδυση στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με τη δημιουργία “Πράσινου Ταμείου”.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) καθηγητής κ. Αρθούρος Ζερβός, ενώ υπήρξαν και παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top