Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Οι εταιρείες rent-a-car αδυνατούν να πουλήσουν τα μεταχειρισμένα που διαθέτουν

ΣΤΕΕΑ: Επέκταση της απόσυρσης και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Τατιάνα Ρόκου - 11 Μάρτιος 2009, 00:00

Με αφορμή την επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης των αυτοκινήτων που μελετά η Κυβέρνηση, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων (ΣΤΕΕΑ) προτείνει<...>

την, υπό όρους, επέκτασή του και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Αφορμή για την πρόταση αυτή στάθηκε το πολύ υψηλό ποσοστό πτώσης στις αγοραπωλησίες των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων, το Φεβρουάριο έφτασε στο 47%. 

Οι επιχειρήσεις Ενοικίασης Αυτοκινήτων αδυνατούν να πουλήσουν το μεγάλο αριθμό των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που διαθέτουν. Δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ανανέωση του στόλου, αλλά ούτε και σε μείωσή του που, λόγω της αναμενόμενης μείωσης στον τουρισμό, είναι επιβεβλημένη. Τα λειτουργικά κόστη της διατήρησης ενός στοκ αυτοκινήτων λόγω αδυναμίας πώλησης του είναι τέτοια που οδηγούν εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου σε μαρασμό. 

Οι εταιρείες του κλάδου έχουν σημαντικό αριθμό αυτοκινήτων ηλικίας 1 έως 4 ετών, με προδιαγραφές χαμηλών ρύπων (κατηγορία EURO 4) και βεβαίως σε αξίες σημαντικά χαμηλότερες των αντίστοιχων καινούργιων, που μπορούν να καλύψουν ανάγκες μεγάλης μερίδας καταναλωτών που δεν διαθέτουν την δυνατότητα αγοράς ενός καινούργιου αυτοκίνητου.

Ο ΣΤΕΕΑ προτείνει να επεκταθεί το μέτρο της απόσυρσης και της αντίστοιχης επιδότησης και στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αρκεί να διαθέτουν σύγχρονους κινητήρες και συγκεκριμένες εκπομπές καυσαερίων.  Έτσι, πέρα από την ανακούφιση του Κλάδου Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων και την γενικότερη τόνωση της αγοράς θα επιτευχθεί:

  • Η μη διόγκωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς για την αντικατάσταση των παλιών αυτοκινήτων που θα αποσυρθούν  αξιοποιούνται αυτοκίνητα που ήδη έχουν ταξινομηθεί στην χώρα μας

  • Η σημαντική συμβολή στην μείωση εκπομπών CO2, λόγω της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας των «καθαρότερων» κινητήρων κατηγορίας EURO 4, άρα και στην προστασία του περιβάλλοντος

  • Επιτάχυνση του ρυθμού ανανέωσης του παλαιού στόλου αυτοκινήτων, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών να αλλάξουν το παλαιό τους αυτοκίνητο με ένα πολύ πιο σύγχρονο.

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που θα μπορούν να αγοραστούν με επιδότηση λόγω απόσυρσης παλιού αυτοκινήτου, θα πρέπει:
- Να πληρούν οι κινητήρες τους τις προδιαγραφές EURO 4,
- Να είναι ηλικίας μέχρι 4 ετών (ταξινόμηση 2005 και μετά).

Τέλος, ο ΣΤΕΕΑ επισημαίνει ότι ο περιορισμός της επιδότησης μέσω απόσυρσης παλαιού αυτοκινήτου μόνο κατά την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου είναι καταχρηστικός και μονομερής προς όφελος μόνο των εισαγωγέων καινούργιων αυτοκινήτων, θα έχει δε καταστροφικά αποτελέσματα για τους ήδη επιβαρυμένους κλάδους ενοικιάσεως αυτοκινήτων και εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οι οποίοι ξεπερνούν τις 12.000 εταιρείες.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top