Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΤο τοπίο στην ελληνική Ανώτατη Τουριστική Εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι θολό

Το τοπίο στην ελληνική Ανώτατη Τουριστική Εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι θολό

Το παραπάνω διαπιστώθηκε εκ νέου στη 2η Συνδιάσκεψη Προϊσταμένων των Τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΤΕ) των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2009, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος […]

Το παραπάνω διαπιστώθηκε εκ νέου στη 2η Συνδιάσκεψη Προϊσταμένων των Τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων<...> (ΤΤΕ) των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2009, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Παρέστησαν οι:

  • Περικλής Λύτρας, ΤΕΙ Αθήνας
  • Ιωάννης Καραμανίδης, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
  • Μάριος Σωτηριάδης, ΤΕΙ Κρήτης
  • Ευστάθιος Βελισσαρίου, ΤΕΙ Λάρισας
  • Αλκιβιάδης Παναγόπουλος, ΤΕΙ Πάτρας
  • Θεμιστοκλής Γκόγκας, ΤΕΙ Ηπείρου
  • Πολυξένη Μοίρα, ΤΕΙ Πειραιά/ παράρτημα Σπετσών (αναπληρώτρια προϊσταμένη)

Σκοπός της Συνδιάσκεψης υπήρξε η διαπίστωση τυχόν προόδου στα σημεία που προτάθηκαν στην προηγούμενη Συνδιάσκεψη της Αθήνας, να συζητηθούν οι προβληματισμοί που προέκυψαν από την ημερίδα που προηγήθηκε την ίδια μέρα και διοργανώθηκε από το ΤΤΕ/ΤΕΙΘ και τέλος να ληφθούν αποφάσεις για δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν στο άμεσο μέλλον.

Οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν την έλλειψη προόδου στην προώθηση των προτάσεων που είχαν διατυπωθεί στην 1η Συνδιάσκεψη. Πολλοί συμμετέχοντες την απέδωσαν στο μικρό μεσοδιάστημα (4 μήνες) μεταξύ της 1ης και της 2ης Συνδιάσκεψης, καθώς και στην ενδιάμεση αλλαγή του Υπουργού Παιδείας. Επαναβεβαιώθηκαν οι στόχοι της 1ης Συνδιάσκεψης όπως αυτοί διαπιστωθήκαν στην Αθήνα.

Η όλη συζήτηση που ακολούθησε στη διάσκεψη των προϊσταμένων των τμημάτων κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα και προτάσεις;

1. Τα Τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων των Τ.Ε.Ι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναγνώρισης το έργου τους από τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Αυτό οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα προσέλκυσης εγγραφής σε αυτά ικανού αριθμού φοιτητών για να συνεχιστεί η λειτουργία τους. Η ίδρυση πανεπιστημιακών προπτυχιακών τουριστικών σπουδών αν και μπορεί να υποβαθμίσει περαιτέρω τις σπουδές στα ΤΤΕ/ΤΕΙ, μπορεί εντούτοις να αποτελέσει και πρόκληση για παραπέρα βελτίωση των ΤΤΕ και ενεργοποίησή τους στον επιστημονικό και κοινωνικό τομέα.
2. Για να ενισχυθεί ο ρόλος των τμημάτων απαιτείται η αναβάθμιση των σπουδών και του προσωπικού μέσα από στοχευμένες ενέργειες που θα χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό και αξιοκρατία, ιδίως κατά την επιλογή του διδακτικού προσωπικού και τη σύνθεση των προγραμμάτων. Διαπιστώθηκε η άποψη να εξεταστεί η δυνατότητα μεγαλύτερης εξειδίκευσης σε κάθε τμήμα ανάλογα με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και τις μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται στις περιοχές λειτουργίας του τμήματος.
3. Η προβολή των τμημάτων και η καταξίωση τους στην κοινωνία είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται με συντονισμένες ενέργειες.
4. Τους παρόντες απασχόλησε η επιδίωξη τα ΤΕΙ να εξελιχθούν σε πανεπιστήμια και η Πολιτεία να αναγνωρίσει το ρόλο τους μη διαφοροποιώντας την πολιτική της απέναντί τους σε σχέση με τα λοιπά πανεπιστήμια. Αυτή η επιδίωξη είναι γενικότερο θέμα και αφορά τα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας.
5. Η αξιολόγηση, η δυνατότητα ανάπτυξης αυτόνομων μεταπτυχιακών σπουδών και η διεξαγωγή έρευνας είναι απαραίτητα για ουσιαστική μετεξέλιξη των ιδρυμάτων γενικά και των Τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων ειδικότερα με πρωταρχικό βήμα την επικαιροποίηση και εισαγωγή νέων προγραμμάτων σπουδών.
6. Η διασφάλιση του τρόπου εισαγωγής των υποψηφίων στα ΤΕΙ κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται ομοιομορφία με εκείνην της εισαγωγής σε ανάλογα τμήματα των πανεπιστημίων. Η τυχόν απαίτηση εξειδίκευσης των υποψηφίων για τα ΤΕΙ στην ξένη γλώσσα και όχι αντίστοιχα για τα πανεπιστήμια, θα οδηγήσει τα ΤΕΙ σε συρρίκνωση και ουσιαστική κατάργησή τους.
7. Προτείνεται ο εξορθολογισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΤΕ/ΤΕΙ και η νομοθετική κατοχύρωση για ένα ελάχιστο ποσοστό πρόσληψης των αποφοίτων ΤΕΙ από τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, κατ’ αναλογία άλλων επαγγελματικών κλάδων.

Η επόμενη Συνδιάσκεψη (3η), αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στο ΤΤΕ / ΤΕΙ Πάτρας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024