Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΦορείςΗ ΕΤΑ συνεχίζει την ανάπλαση στο Δάσος Καϊάφα
Ανέθεσε τη μεταφορά των καμένων κορμών σε ειδική ομάδα υλοτόμων

Η ΕΤΑ συνεχίζει την ανάπλαση στο Δάσος Καϊάφα

H Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της αναδάσωσης του δάσους Καϊάφα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, και της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, συνεχίζει το έργο της αναγέννησής του, με […]

H Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της αναδάσωσης του δάσους Καϊάφα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, και της αποκατάστασης του<...> φυσικού περιβάλλοντος, συνεχίζει το έργο της αναγέννησής του, με μεθόδους οικολογικά συμβατές, αξιοποιώντας την παράδοση, αναθέτοντας την μεταφορά της ξυλείας (καμένων κορμών) από το δάσος σε σημεία δίπλα σε δρόμους (κορμοπλατείες), σε ομάδα υλοτόμων που χρησιμοποιούν ζώα κατάλληλα εκπαιδευμένα για το σκοπό αυτό (μουλάρια).

Με την κίνηση αυτή η ΕΤΑ προτιμά να δαπανήσει σημαντικό ποσό χρημάτων, προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε ζημία θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο δάσος από την μεταφορά της ξυλείας, μέχρι τον τόπο μεταφόρτωσης.

Η παραδοσιακή αυτή μέθοδος μεταφοράς, που είναι ακόμη ζωντανή στα ελληνικά δάση, από έμπειρους υλοτόμους, φέρνει στην μνήμη την σχέση του κατοίκου της υπαίθρου με τα ζώα και την φύση.Ήδη η ΕΤΑ έχει εκπονήσει και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης «Αντιπυρική μελέτη», ενώ η διαχείριση του δάσους και τις ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής θα αποτελέσει σύντομα αντικείμενο «Συνολικής Μελέτης Διαχείρισης» όλου του οικοσυστήματος με αντίστοιχη σύνθεση μελετητών.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007 η ΕΤΑ, για το δάσος Καϊάφα, ήταν υποχρεωμένη με βάση τη νομοθεσία που αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, να συντάξει και να εκτελέσει τις παρακάτω μελέτες:

  1. Πίνακα υλοτομίας των καμένων δένδρων
  2. Μελέτη αντιδιαβρωτικών έργων
  3. Μελέτη αναδάσωσης

Η ΕΤΑ ενεργώντας έγκαιρα και με ευαισθησία, εκπόνησε και είναι εγκεκριμένες οι παραπάνω μελέτες, που έχουν σκοπό:

  1. Την απομάκρυνση της ξυλώδους βιομάζας ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα στη φυσική αναγέννηση και αναδάσωση.
  2. Την προστασία των εδαφών του δάσους από διάβρωση στο ορεινό τμήμα της ιδιοκτησίας.
  3. Την προστασία του δάσους από πιθανή αιολική διάβρωση των αμμοθινών που προστατεύονται ως οικότοπος προτεραιότητας του NATURA 2000 που δεν είναι σταθεροποιημένες στην παραλιακή ζώνη.
  4. Την ανασύσταση του δάσους κουκουναριάς όπως έχει καταγραφεί στη χαρτογράφηση που έκανε το ΥΠΕΧΩΔΕ στα πλαίσια των υποχρεώσεων του από την Ευρωπαϊκή Ένωση (όλο το δάσος ανήκει στον οικότοπο προτεραιότητας της κουκουναριάς).

Όλες οι μελέτες είναι υψηλού επιστημονικού και τεχνικού επιπέδου, λαμβάνουν υπόψη τους την ένταξη της περιοχής στο NATURA 2000, εκτιμούν ιδιαίτερα και σέβονται με το περιεχόμενό τους, στα μέτρα που προτείνουν, τους οικοτόπους προτεραιότητας.

Μέχρι σήμερα έχει γίνει υλοτομία στην μεγαλύτερη επιφάνεια των καμένων, έχει απομακρυνθεί σημαντικός όγκος των καμένων δέντρων, ενώ έχει γίνει και αναδάσωση σε μια επιφάνεια 100 περίπου στρεμμάτων, κατά την Εθελοντική εκδήλωση της 1ης Φεβρουαρίου 2009 αλλά και αργότερα με σχολεία της Ηλείας. Όλες οι εκδηλώσεις και όλα τα έργα γίνονται υπό την αυστηρή επίβλεψη του Δασαρχείου Ολυμπίας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024