Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΠΑΣΟΚ: Ανέτοιμη και απροετοίμαστη η χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση στον τουρισμό
Δήλωση της Α. Γκερέκου στη 3η Διεθνής Έκθεση Tourism & Property Show 2009

ΠΑΣΟΚ: Ανέτοιμη και απροετοίμαστη η χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση στον τουρισμό

Η φετινή χρονιά δεν εξελίσσεται με τους καλύτερους οιωνούς, ανέφερε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουρισμού, κα Aντζελα Γκερέκου, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Tourism & Property Show 2009

Η φετινή χρονιά δεν εξελίσσεται με τους καλύτερους οιωνούς, ανέφερε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουρισμού, κα Aντζελα Γκερέκου<...>, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Tourism & Property Show 2009. Και συνέχισε:

“Και αυτό είναι προφανές πως δεν οφείλεται μόνο στην παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά σε μια σειρά από γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της Ελλάδας, τα οποία ούτε προλαμβάνονται, ούτε βέβαια οι συνέπειες τους αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στη συνέχεια, από την ελληνική κυβέρνηση. Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σαφώς δυσχερέστερη θέση από αυτή των άλλων τουριστικών χωρών, σε διεθνές επίπεδο, απαντάει στο ότι το τουριστικό προϊόν της χώρας μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, πέρα από τη διεθνή κρίση. Αρκεί μόνο να λάβουμε υπόψη πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αναφέρεται σε πτώση που φτάνει στο 2%, ενώ οι εκτιμήσεις και τα δεδομένα που αφορούν στη χώρα είναι σαφώς δυσχερέστερα.

Όλοι οι φορείς του τουρισμού, όπως ο ΣΕΤΕ και σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Αθηνών-Αττικής, Γιάννης Τσακίρης, σημειώνουν πως οι κρατήσεις αυτό το διάστημα θα είναι μειωμένες κατά 22%, ενώ τα έσοδα αναμένονται μειωμένα κατά 35 έως 40%. Ο δε πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, κ. Στελιάτος, κάνει λόγο για μείωση κρατήσεων από 20% έως 60%.

Σε αυτό το σημείο, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, η χώρα μας έχει πάψει να είναι το ίδιο ελκυστική με το παρελθόν, σε σχέση με τους άλλους τουριστικούς προορισμούς. Αυτό έχει συμβεί γιατί η Ελλάδα έχει χάσει τις ομορφιές της και τα πραγματικά πολλά και ιδιαίτερα ισχυρά συγκριτικά της πλεονεκτήματα; Προφανώς όχι, κάτι άλλο συμβαίνει.

Μέχρι σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση και εν προκειμένω το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε απόλυτη αμηχανία, καθώς δεν έχει καταφέρει να θωρακίσει αποτελεσματικά το εθνικό τουριστικό μας προϊόν. Και αυτό είναι ως ένα βαθμό κατανοητό, εάν αναλογιστεί κανείς πως τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα έχει ένα Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ουσιαστικά τελείως αδύναμο, χωρίς επαρκείς πόρους και αρμοδιότητες, χωρίς συντονισμό των ενεργειών του με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.

Όταν, λοιπόν, ο τουρισμός μας, ο οποίος συμβάλει με τουλάχιστον 18,5% στο ΑΕΠ της χώρας, έχει αδύναμο υπουργείο, ενώ τα πέντε αυτά χρόνια έχει επιχειρηθεί να εφαρμοστούν τέσσερις εντελώς διαφορετικές πολιτικές, ανάλογες του αριθμού των υπουργών που έχουν τοποθετηθεί στο εν λόγω υπουργείο, τότε το σημερινό αποτέλεσμα σίγουρα δεν εκπλήσσει κανέναν. Σήμερα, η χώρα μας είναι ανέτοιμη και απροετοίμαστη, χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό, ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση.

Όλα τα παραπάνω, δεν μπορούν παρά να μας προβληματίζουν έντονα, όταν γνωρίζουμε τη δεινή θέση, στην οποία βρίσκεται η εθνική μας οικονομία, και η οποία επηρεάζει δραματικά την οικονομία του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, όσο και αν προσπαθεί να αλλάξει την πραγματικότητα, πρώτα από όλα οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα, που σχετίζονται με την απόλυτη ανυπαρξία νομοθετικού έργου, αλλά και στήριξης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, με την σοβαρά καθυστερημένη και προβληματική διαφημιστική προβολή της χώρας, με την αδράνεια στην βελτίωση βασικών υποδομών, όπως για παράδειγμα στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, με την αδυναμία διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Σε τούτη τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα και τους πολίτες, δε νομίζω ότι θέλει κανείς να `καταστροφολογεί`, ωστόσο δε μας επιτρέπεται να ωραιοποιούμε τα πράγματα.

Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, κοιτάζουμε με απόλυτη ειλικρίνεια τα υπαρκτά προβλήματα και τις ελλείψεις, για να οδηγηθούμε στις αναγκαίες λύσεις. Γιατί θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε, ώστε ο ελληνικός τουρισμός, και τελικά η ελληνική οικονομία να βγουν από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Αυτό βέβαια, δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον `αυτόματο πιλότο`, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, για το οποίο απαιτείται όραμα και πολιτική βούληση, και προφανώς να γίνει αντιληπτός ο ρόλος του τουρισμού στην εθνική οικονομία και την ανάπτυξη.

Οφείλουμε να εργαστούμε με συνέπεια και σχέδιο, για να δώσουμε στη χώρα τη δυνατότητα να θέσει σαφείς και υψηλούς στόχους και να τους επιτύχει, όπως εξάλλου έχει αποδείξει και στο παρελθόν, ότι είναι σε θέση να επιτυγχάνει. Οφείλουμε να ξανακάνουμε τη χώρα μας ένα ελκυστικό προορισμό και να προσελκύσουμε ξανά όλους εκείνους τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν τον πολιτισμό, την ιστορία, τον τρόπο ζωής, τον πανέμορφο φυσικό πλούτο της Ελλάδας. Να αξιοποιήσουμε επιτέλους τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα στον εναλλακτικό και τον θεματικό τουρισμό, στον αγροτουρισμό, στον θαλάσσιο, τον καταδυτικό τουρισμό κ.ο.κ.

Αναφέρομαι, λοιπόν, σε μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που υπάρχει σήμερα. Αναφέρομαι στην κατεύθυνση που έχει πραγματική ανάγκη η χώρα και η οποία είναι βασισμένη στην `πράσινη` οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη. Αναφέρομαι στην προστασία, την ανάδειξη και, τελικά, την αξιοποίηση των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα μας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024