Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕκτεταμένη ανανέωση του Ενυδρείου Κρήτης
Cretaquarium

Εκτεταμένη ανανέωση του Ενυδρείου Κρήτης

Ύστερα από τέσσερις μήνες εργασιών, το Cretaquarium ανοίγει ξανά τις πύλες του για μικρούς και μεγάλους. Με 25 καινούργια ενυδρεία, περίπου 2.500 μεσογειακούς και τροπικούς οργανισμούς, περισσότερους βιότοπους και 1.700.000 […]

Ύστερα από τέσσερις μήνες εργασιών, το Cretaquarium ανοίγει ξανά τις πύλες του για μικρούς και μεγάλους<...>. Με 25 καινούργια ενυδρεία, περίπου 2.500 μεσογειακούς και τροπικούς οργανισμούς, περισσότερους βιότοπους και 1.700.000 κυβικά θαλασσινού νερού, συγκαταλέγεται επάξια ανάμεσα στα μεγαλύτερα ενυδρεία της Ευρώπης και προσφέρει καινούργιο εντυπωσιακό θέαμα και νέες πληροφορίες στους επισκέπτες.

Στο Νέο Ενυδρείο δόθηκε έμφαση στις αθέατες πλευρές των κύκλων ζωής του βυθού της Μεσογείου, όπως είναι το πλαγκτόν –που αποτελεί τη βάση της ζωής στον πλανήτη- και οι βιότοποι που βρίσκονται στα μεγάλα βάθη. Στο Cretaquarium, εκτός από τα γνωστά, μικρά και μεγάλα ζώα της θάλασσας που έχουν κερδίσει εδώ και τρία χρόνια τις εντυπώσεις, έρχεται να προστεθεί μια δεξαμενή αφής που μετατρέπει την επίσκεψη σε πραγματικό βίωμα. Ο επισκέπτης μπορεί να αγγίξει, να περιεργαστεί και να “παίξει” κρατώντας στα χέρια του διάφορα ασπόνδυλα όπως τα ολοθούρια, τους αστερίες, τους αχινούς και πολλά άλλα. Εκτός από τους φυσικούς θαλάσσιους βιοτόπους, στα νέα ενυδρεία έχουν κατασκευαστεί και μικρογραφίες τεχνητών βιοτόπων προς εκμετάλλευση όπως τα λιμάνια και οι μυδοκαλλιέργειες, ενώ τη θέση του πλέον ανάμεσα στα μεσογειακά είδη έχει πάρει και ο σχετικά επικίνδυνος λεσεψιανός μετανάστης, το ψάρι Λαγοκέφαλος.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιστημονικά θεμελιωμένη διάρθρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές όλων των βαθμίδων, οι οποίοι λαμβάνουν εκλαϊκευμένη επιστημονική γνώση για τη θαλάσσια βιόσφαιρα με έμφαση στις κλιματικές αλλαγές. Ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εναρμονίζεται με τη διδακτέα σχολική ύλη της Α΄ Γυμνασίου και απευθύνεται αποκλειστικά σΆαυτούς τους μαθητές. Σε κάθε περίπτωση, το Ενυδρείο έρχεται να καλύψει ένα εκπαιδευτικό κενό της δημόσιας εκπαίδευσης πάνω στη θαλάσσια βιολογία. Πάνω σΆ αυτήν την έλλειψη στηρίχτηκε η ιδέα να αναπτύξει το Ενυδρείο στενή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Το Cretaquarium επιφυλάσσει πολλές θαλάσσιες εκπλήξεις στους μικρούς του φίλους με ποικίλα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι`αυτούς. Έτσι, οι γονείς μπορούν να απολαμβάνουν έναν καφέ δίπλα στη θάλασσα, ενώ το παιδί τους ψυχαγωγείται, δημιουργεί και εκπαιδεύεται μέσα από το παιχνίδι.

Σημαντική παροχή στον επισκέπτη αποτελεί η Κάρτα Μέλους, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχό της να επισκέπτεται το Ενυδρείο δωρεάν και απεριόριστα για έναν ολόκληρο χρόνο. Ειδικές προσφορές έχουν διαμορφωθεί για όλη την οικογένεια. Στο Ενυδρείο Κρήτης παρέχεται προσωπική και ακουστική ξενάγηση. Ειδικά η ακουστική ξενάγηση μπορεί να γίνει με ατομικό ή ομαδικό σύστημα ακουστικής ξενάγησης σε 9 γλώσσες.

Ο διευθυντής του Ενυδρείου Κρήτης, κ. Μιχάλης Παπαδάκης, δήλωσε: “Με 60 πλέον δεξαμενές και νέες πρωτοποριακές υπηρεσίες στους τομείς της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης και της αναψυχής πιστεύουμε ότι οι επισκέπτες μας θα αποκομίζουν εμπειρίες ανάλογες των μεγάλων ενυδρείων διεθνώς. Η αύξηση του αριθμού των ενυδρείων μας δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε και άλλα θέματα του μεσογειακού θαλάσσιου κόσμου και να συμπληρώσουμε την μεγάλη αυτή η εικόνα. Επιπλέον, μας βοηθούν να εμπλουτίσουμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, αλλά και την έρευνα που διεξάγεται στο ενυδρείο τόσο στις δεξαμενές του χώρου των επισκεπτών όσο και στα `παρασκήνια` των εγκαταστάσεών του.

Το Ενυδρείο Κρήτης, ως τμήμα του μεγαλύτερου δημόσιου ερευνητικού θαλάσσιου κέντρου φιλοδοξούμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εκλαΐκευση και τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης για τη θάλασσα. Βασικό μας εργαλείο θα είναι τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό.

Το όραμα των ανθρώπων της θαλάσσιας έρευνας ήταν να δημιουργήσουμε σε ένα τόπο μοναδικό, στην καρδιά της τουριστικής ζώνης της Κρήτης ένα Πάρκο Εμπειρίας, Έρευνας, Επιστήμης, Εκπαίδευσης, Επικοινωνίας, Εορτής ένα πάρκο Ανακάλυψης του Θαλάσσιου Πολιτισμού. Το ονομάσαμε εξαρχής Θαλασσόκοσμο για να σηματοδοτεί το στόχο, τα μέσα, τις αξίες. Ο Θαλασσόκοσμος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Νέες ιδέες υπάρχουν που θα βρουν σε λίγο ελπίζουμε το δρόμο της υλοποίησης. Διαρκής μας στόχος είναι η καθιέρωση του Θαλασσόκοσμου ως καταλύτη δημιουργίας πολλαπλασιαστικών ωφελειών στην ανάπτυξη, κυρίαρχη επιλογή προορισμού του επισκέπτη της Κρήτης. Πιο πολύ σήμερα, από ποτέ, είμαστε σίγουροι ότι το όραμα αξίζει ότι γνωρίζουμε ότι μπορούμε ότι όντως θα το ολοκληρώσουμε.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024