Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ

Τέλος στην επένδυση στον Κάβο Σίδερο με απόφαση του ΣτΕ

Τατιάνα Ρόκου - 13 Απρίλιος 2009, 00:00

Δεκτή έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων και 294 πολιτών κατά της μεγάλης τουριστικής επένδυσης της βρετανικής εταιρείας Loyalward ltd σε έκταση 26 χιλιάδων στρεμμάτων στο Κάβος Σίδερο του Νομού Λασιθίου...

Δεκτή έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων και 294 πολιτών κατά της μεγάλης τουριστικής επένδυσης της βρετανικής<...>

εταιρείας Loyalward ltd σε έκταση 26 χιλιάδων στρεμμάτων στο Κάβος Σίδερο του Νομού Λασιθίου, ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού. Η απόφαση στηρίχτηκε στα περιβαλλοντικά επιχειρήματα των αιτούντων και απέρριψε τις παρεμβάσεις της εταιρείας, των Μητροπόλεων, της ΤΕΔΚ Λασιθίου και άλλων φορέων της περιοχής Σητείας.

Κατά την εισηγήτρια, κα Κατερίνα Χριστοφορίδου, η συγκεκριμένη περιοχή προορίζεται μόνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο αναγκαίο μέτρο, ενώ η σχεδιαζόμενη από την αγγλική εταιρεία και το μοναστήρι αποτελεί εντατική τουριστική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κρητικής εφημερίδας «Πατρίς» στην εισήγηση της η κα Χριστοφορίδου διαπίστωνε σοβαρές πλημμέλειες στις περιβαλλοντικές μελέτες που εντούτοις πήραν το «πράσινο φως» της υλοποίησης, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε καν πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Για το λόγο αυτό πρότεινε στην Ολομέλεια να κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης των 294 πολιτών, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση του 2007. Ήταν η απόφαση με την οποία εγκρίνονταν οι περιβαλλοντικοί όροι «για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη πέντε παραθεριστικών χωριών και 7000 κλινών μαζί με γήπεδο γκολφ και άλλες εγκαταστάσεις».
Επίσης η κ. Χριστοφορίδου εισηγούνταν την απόρριψη των παρεμβάσεων που έκαναν υπέρ της διατήρησης της υπουργικής απόφασης η βρετανική εταιρεία, η Μονή Τοπλού, το ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή , η Μητρόπολη Σητείας, τοπικοί φορείς, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εμπορικοί σύλλογοι, ξενοδόχοι, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λπ..
Ακόμα για θέμα της δημιουργίας εργοστασίου αφαλάτωσης προκειμένου να ποτίζονται τα γήπεδα, η εισηγήτρια αποφαίνεται ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι απαγορευτικό καθώς θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ευαίσθητο οικοσύστημα των ακτών.
Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ οι πολίτες προσέφυγαν μετά την κοινή υπουργική απόφαση για την επένδυση στα 26000 στρέμματα. Μάλιστα το ίδρυμα διά του μητροπολίτη κ. Ευγενίου αντεπετέθη επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς οι αυτοαποκαλούμενοι “οικολόγοι” της περιοχής συνεπικουρούμενοι και από άλλες οικολογικές ομάδες και άτομα εκτός της περιοχής, που εξυπηρετούν ξένα προς τον τόπο συμφέροντα, κατέθεσαν στις 17.4.2007 αίτηση ακυρώσεως της παραπάνω Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία συνυπέγραψαν μόλις μετά βίας 294 άτομα απΆ όλη την Κρήτη, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η προγραμματισμένη από την εταιρεία για τον Μάιο του 2007 έναρξη των εργασιών».
Την ίδια ώρα, όπως έχει γράψει η «Π» στην τελική ευθεία οδεύει η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας από την Εισαγγελία Εφετών Κρήτης για το ποινικό σκέλος της υποθέσεως. Ήδη έχουν καταθέσει απολογητικά υπομνήματα μεγάλος αριθμός προσώπων, ανάμεσα στα οποία ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού, πραγματογνώμονες και υπάλληλοι.
Υπενθυμίζεται ότι κ. Σανιδάς με βάση τη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει για την υπόθεση ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, τον περασμένο Νοέμβριο ζήτησε από την εισαγγελέα Εφετών Κρήτης Βασιλική Θεοδώρου να διενεργήσει έρευνα για την συγκέντρωση επιπλέον στοιχείων για τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων όπως η απάτη σε βάρος του Δημοσίου εκ μέρους της Μονής, της άμεσης συνέργειας σε απάτη εκ μέρους δασικών υπαλλήλων και πραγματογνωμόνων, της ψευδούς βεβαίωσης εκ μέρους υπαλλήλων της δασικής υπηρεσίας και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς βεβαιώσεις εκ μέρους της Μονής Κρήτης.
Μάλιστα στο κείμενο της 25σέλιδης παραγγελίας του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «καρφώνει» και την συμπεριφορά βουλευτών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξυπηρετούσαν συμφέροντα της Μονής, επηρεάζοντας πραγματογνώμονες και υπαλλήλους του Δημοσίου.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top