Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΌχι του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής στο αιολικό πάρκο του Μαραθώνα
H χωροθέτηση αγνοεί τον τουριστικό-παραθεριστικό χαρακτήρα της περιοχής

Όχι του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής στο αιολικό πάρκο του Μαραθώνα

Την αντίθεσή του εξέφρασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 450 MW στον κόλπο του Μαραθώνα, που επιδιώκει να κατασκευάσει υπό σύσταση ιδιωτική εταιρεία. Μετά από […]

Την αντίθεσή του εξέφρασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 450 MW στον κόλπο του Μαραθώνα, που επιδιώκει να κατασκευάσει υπό<...> σύσταση ιδιωτική εταιρεία. Μετά από συνεδρίαση το Ν.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να τοποθετηθεί αρνητικά για την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον κόλπο Μαραθώνα, που ψευδεπίγραφα αναφέρεται ως κόλπος Πεταλιών, για τους εξής, κυρίως, λόγους:

– Ενδεχόμενη χωροθέτηση θα επιφέρει τεράστια επιβάρυνση τόσο στο ανθρωπογενές, όσο και στο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
– Η μικρή απόσταση από τις ακτές, η εγγύτητα στον υψηλής σημασίας υγροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά και η μεγάλη οπτική, αλλά και ηχητική, όχληση συνηγορούν στην μη εγκατάσταση του ανωτέρω έργου.
– Από την προμελέτη του έργου προκύπτει ότι η προτεινόμενη χωροθέτηση αγνοεί τον τουριστικό-παραθεριστικό χαρακτήρα της περιοχής, αλλά και τον παγκοσμίου εμβέλειας ιστορικό χώρο του Μαραθώνα.

Συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής το θέμα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου ισχύος 450 MW στον κόλπο του Μαραθώνα, που επιδιώκει να κατασκευάσει υπό σύσταση ιδιωτική εταιρεία.

Εισηγούμενος το θέμα ο αρμόδιος αντινομάρχης και πρόεδρος της 3ης Νομαρχιακής Επιτροπής αρμόδιας για θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Χ. Δαμάσκος , αφού αναφέρθηκε αρχικά στην ανάγκη αξιοποίησης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, και ειδικά της αιολικής, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, έδωσε στη συνέχεια τα στοιχεία της προτεινόμενης εγκατάστασης 90 ανεμογεννητριών που η κάθε μία θα έχει ονομαστική ισχύ 5 MW. Το ύψος των ανεμογεννητριών θα είναι 90 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και η διάμετρος του δρομέα κάθε μίας θα είναι 126 μέτρα ενώ η πλησιέστερη θα τοποθετηθεί σε απόσταση μικρότερη των 2500 μέτρων από την ακτή.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο, Κ. Δαμάσκος επεσήμανε συνοπτικά τους λόγους που οδήγησαν στην αρνητική απόφαση της 3ης Νομαρχιακής Επιτροπής για το συζητούμενο έργο (επιβάρυνση ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, μικρή απόσταση από την ακτή και το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά, αγνόηση του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής και του Μαραθώνα ως ιδιαίτερου ιστορικού χώρου κ.λπ.).

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο ο νομάρχης κ. Λ. Κουρής, ο δήμαρχος Νέας Μάκρης κ. Ι. Λουϊζος, πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων της ευρύτερης περιοχής, που ομόθυμα εκφράστηκαν αρνητικά για το προτεινόμενο σχέδιο επένδυσης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024