Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΒράβευση των καθαρότερων οικισμών του Νομού Ρεθύμνου
Ξεκίνησε η υποβολή των προτάσεων

Βράβευση των καθαρότερων οικισμών του Νομού Ρεθύμνου

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως θεσμός από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου η διαδικασία βράβευσης των καθαρότερων οργανωμένων παραδοσιακών οικισμών του νομού. Χάρη σε αυτήν τη διαδικασία επιτυγχάνεται όχι μόνο […]

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως θεσμός από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου η διαδικασία βράβευσης των καθαρότερων οργανωμένων<…> παραδοσιακών οικισμών του νομού. Χάρη σε αυτήν τη διαδικασία επιτυγχάνεται όχι μόνο η ανάδειξη της ενδοχώρας του νομού, αλλά και η δημιουργία τουριστικής συνείδησης στους πολίτες, καθώς επίσης και συνείδησης καθαριότητας, στοιχεία πολιτισμού και συγχρόνως πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Ο σκοπός και η σημασία της διαδικασίας αυτής δε σταματάει μόνο στην ανάδειξη και στο σεβασμό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του περιβάλλοντος αλλά προχωράει ακόμα βαθύτερα, δηλαδή στην ανάδειξη και στο σεβασμό πολιτιστικών στοιχείων, δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και εορτών (τα λεγόμενα πανηγύρια), χάρη στα οποία τα χωριά αυτά συνεχίζουν να παραμένουν ζωντανά, κρατώντας κοντά τους όχι μόνο μεγάλους και παλιούς αλλά και το ενδιαφέρον της νεολαίας γενικότερα, η οποία θα διατηρήσει και θα συνεχίσει ό,τι κληρονομήσει.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου προκηρύσσει τη διαδικασία βράβευσης καθαρότερων οργανωμένων παραδοσιακών οικισμών Ν. Ρεθύμνου για το 2009. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν στα γραφεία της παραπάνω Επιτροπής ως τις 31/7/2009 αιτιολογημένη πρόταση για τη βράβευση.

Η Επιτροπή Βράβευσης καθαρότερων οργανωμένων παραδοσιακών οικισμών θα κάνει αυτοψία και επισκέψεις σε όλους τους υποψήφιους προς βράβευση οικισμούς και εφόσον οι τελευταίοι πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ορίζονται, τότε η Επιτροπή θα προβεί με τη σειρά της στη βράβευση των αντίστοιχων Δημοτικών Διαμερισμάτων.

Η βράβευση αυτή θα λάβει χώρα στις εκδηλώσεις που οργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου στο Δημοτικό κήπο στις 27 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού) και η απονομή θα γίνει από το νομάρχη Ρεθύμνου κ. Γιώργη Παπαδάκη.

Οι οικισμοί που θα προταθούν θα διεκδικήσουν τα εξής βραβεία:

Α) Σεβασμός στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου μας
Οι οικισμοί βαθμολογούνται στα κάτωθι κριτήρια:
α. Χαρακτηρισμένος “παραδοσιακός” οικισμός από ΥΠΕΧΩΔΕ ή Υπουργείο Πολιτισμού.
β. Ύπαρξη και φροντίδα άλλων παραδοσιακών στοιχείων στον οικισμό (διατηρητέα κτίρια, βιομηχανικά-βιοτεχνικά κτίσματα, κρήνες, γεφύρια, εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.)
γ. Αισθητική – καλαισθησία (χρωματισμοί, κεραμιδοσκεπές, κυρίαρχες οπτικές θέες, ανυπαρξία πλαστικού και αλουμινίου, μη εμφανείς ηλιακοί θερμοσίφωνες ή κεραιών τηλεοράσεων κ.λπ.)
δ. Δραστηριότητες αναπαλαίωσης, ανακαίνισης αλλά και νέων οικοδομικών δραστηριοτήτων με σεβασμό στα παραδοσιακά πρότυπα (πετρόκτιστα, αυλόθυρες, βοτσαλωτά δάπεδα, παραδοσιακά υλικά κ.λπ.)
ε. Διατήρηση οδών και πλατειών (με πετρόκτιστα τοιχία, καλντερίμια, κοινοτικές βρύσες)

Β) Οργανωμένος Οικισμός
Βράβευση των προσπαθειών κατοίκων και Δημοτικής αρχής για ένα ζωντανό παραδοσιακό οικισμό. Τα κριτήρια είναι:
α. Καθαριότητα (ανυπαρξία σκουπιδιών στους δρόμους, τακτική αποκομιδή, καθαροί κάδοι)
β. Σήμανση και συντήρηση πινακίδων
γ. Μεταφορές (τακτική συγκοινωνία, καλή συντήρηση οδικού δικτύου, στάσεις λεωφορείων)
δ. Αισθητικές αναπλάσεις (εκκλησίες, παλιά κτίρια, βρύσες, πλατείες, δρόμοι, ανυπαρξία νάιλον-λαμαρινών και πρόχειρων – αντιαισθητικών κατασκευών)
ε. Μέριμνα για ύπαρξη και συντήρηση πράσινου
στ. Καθαρισμός δρόμων (αποψιλώσεις, συντήρηση τοιχοποιείας κτλ) – ακτών
ζ. Ανυπαρξία αυθαιρέτων – στάβλων ή σταβλισμού ζώων εντός οικισμού
η. Δίκτυο αποχετεύσεως
θ. Διαμονή, διατροφή, ψυχαγωγία επισκεπτών (ταβέρνες, καφενεία, μουσεία)
ι. Ύπαρξη αθλητικών χώρων (γήπεδα)
ια. Ύπαρξη παιδικών χαρών
ιβ)Επαρκής φωτισμός – συντήρηση λαμπτήρων
ιγ. Ανυπαρξία χώρων εναπόθεσης σκουπιδιών – μπαζών (χωματερές) αλλά και προσπάθεια αποκατάστασης προϋπάρχοντων τέτοιων χώρων

Γ) Βραβείο Τουριστικής Συνείδησης
Αξιολόγηση του έργου των πολιτιστικών συλλόγων, σωματείων, εθελοντών στην οργάνωση, λειτουργία και προβολή των οικισμών του Νομού. Τα κριτήρια είναι:
α. Ύπαρξη – δραστηριοποίηση εκπολιτιστικών συλλόγων, εξωραϊστικών και αθλητικών σωματείων και αξιολόγηση του έργου τους
β. Οργάνωση γιορτών, πανηγυριών, εκδηλώσεων και άλλες σχετικές πρωτοβουλίες
γ. Συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι (καθαριότητα, τράπεζα αίματος, βραβεύσεις, αθλητισμός, εκδρομές, αδελφοποιήσεις, δανειστική βιβλιοθήκη κ.λπ.)
δ. Προβολή του έργου του Συλλόγου (φυλλάδια, ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, ημερολόγια, λευκώματα κ.λπ.)
ε. Μέριμνα και φροντίδα στην άμιλλα για ένα καθαρό οργανωμένο οικισμό (παρουσίαση έργου)

Οι βραβευμένοι οικισμοί καταχωρούνται σε ειδικά έντυπα προβολής που διανέμονται σε κοινό, σηματοδοτούνται με ειδικές πινακίδες αναφοράς, η βράβευση δημοσιοποιείται στο site www.rethymnon.gr, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει διαδικασία επιβράβευσης της προσπάθειας με μια συμβολική χρηματική αμοιβή στον φορέα υποψηφιότητας.

Το 2008 βραβεύθηκαν οι παρακάτω οικισμοί:
1. Αργυρούπολη
2. Μέρωνας
3. Χρωμοναστήρι
4. Αρχαία Ελεύθερνα
5. Κ. Βαλσαμόνερο
6. Κουφή.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024