Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕλλιπείς οι συνθήκες ασφαλείας στις πισίνες
Καταγγελίες-σοκ για τις πισίνες και από τους ναυαγοσώστες

Ελλιπείς οι συνθήκες ασφαλείας στις πισίνες

Καταγγελίες, μετά τον πνιγμό τριών παιδιών, δυο Λάρισα και ένα στον Aλιμο, από τους ναυαγοσώστες. “Παίζονται τεράστια παιχνίδια, επιχειρηματίες παίρνουν πιστοποιητικά από κάποιες σχολές ως επόπτες ασφαλείας”, δήλωσε στον Ρ/Σ “Flash 96” ο πρόεδρος των Ελλήνων ναυαγοσωστών, κ….

Καταγγελίες, μετά τον πνιγμό τριών παιδιών, δυο Λάρισα και ένα στον Aλιμο, από τους ναυαγοσώστες. “Παίζονται τεράστια παιχνίδια, επιχειρηματίες παίρνουν πιστοποιητικά από<...> κάποιες σχολές ως επόπτες ασφαλείας”, δήλωσε στον Ρ/Σ “Flash 96” ο πρόεδρος των Ελλήνων ναυαγοσωστών, κ. Θεοχάρης Μπέλιος. Προσθέτει ότι οι ναυαγοσώστες στις παραλίες είναι “γλάστρες”, αφού υπάρχει μόνο ένας για εκατοντάδες λουόμενους και υπογραμμίζει την έλλειψη παιδείας και προληπτικής πολιτικής, που έχει ως τραγική συνέπεια να πνίγονται τουλάχιστον 300 άνθρωποι κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να απολογηθούν οι τρεις συλληφθέντες για τον πνιγμό των δύο 9χρονων κοριτσιών, σε πισίνα ιδιωτικής κατασκήνωσης, στη Λάρισα. Aλλο ένα κοριτσάκι έχασε τις αισθήσεις του τη στιγμή που κολυμπούσε σε πισίνα ξενοδοχείου στα Χανιά.

“Σχεδόν μία σχολική τάξη `πνίγεται` κάθε χρόνο στην Ελλάδα”, λέει στην “Καθημερινή” ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων (ΚΕΠΠΑ), παιδίατρος κ. Aγης Τερζίδης. Συνολικά κάθε χρόνο στη χώρα μας πνίγονται -είτε σε θάλασσα είτε σε πισίνα- 300 άτομα εκ των οποίων 28-30 είναι παιδιά. Σύμφωνα με τον κ. Τερζίδη, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις πισίνες έναντι της θάλασσας, αφού ως Ελληνες δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτούς τους κολυμβητικούς χώρους. Παράλληλα στην πισίνα όλοι προσέχουν λιγότερο, καθώς δεν έχουν να ανησυχούν για τα κύματα και τα θαλάσια ρέυματα, -στάση που είναι απόλυτα λανθασμένη, αφού ο πνιγμός μπορεί να συμβεί παντού-, ενώ επιπλέον τα παιχνίδια στην πισίνα είναι συνήθως πιο έντονα, με αποτέλεσμα να αυξάνει η πιθανότητα ατυχήματος.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, τα Ελληνόπουλα δεν μαθαίνουν οργανωμένα να καλυμπούν σωστά, αφού δεν υπάρχουν σχετικά προγράμματα από τα σχολεία ή από τις νομαρχίες στο πλαίσιο της άσκησης πολιτικών πρόληψης. Επίσης υπάρχει έλλειμμα στον τομέα της επίβλεψης και επιτήρησης των γονιών στα παιδιά τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την επιτήρηση των παιδιών έως 12 ετών οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται κοντά τους μέσα στο νερό. Αντίθετα, οι Έλληνες γονείς συνήθως κάθονται στην παραλία και απλώς ρίχνουν κάθε τόσο μία ματιά, τη στιγμή που για να συμβεί ο πνιγμός χρειάζονται μόλις 10-12 δευτερόλεπτα. Και όπως τονίζουν οι ειδικοί “ο πνιγμός είναι βουβός”. Είναι ενδεικτικα τα αποτελέσματα έρευνας του ΚΕΠΠΑ, σύμφωνα με την οποία ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών αναφέρει ότι κάποια στιγμή κινδύνευσε κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, ένα στα πέντε παιδιά κάτων των επτά ετών κολυμπά μόνο του ή με τα αδέλφια του, ενώ σχεδόν τα μισά παιδιά του δημοτικού κολυμπούν χωρίς επαρκή επιτήρηση από ενήλικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μέτρων πρόληψης που δεν τηρούνται στη χώρα μας είναι η περίφραξη των πισίνων ακόμα και των ιδιωτικών, η παρουσία επαρκούς προσωπικού για την επίβλεψη των παιδιών στις κατασκηνώσεις και τις πισίνες ξενοδοχείων, η μη κατανάλωση αλκοόλ πριν το κολύμπι (πρόβλημα που παρατηρείται συχνά σε μεγαλύτερα παιδιά-εφήβους). Όπως επεσημαίνει ο κ. Τερζίδης, από τα άμεσα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την μείωση του αριθμού των πνιγμών στη χώρα μας είναι η σωστή επιτήρηση-επίβλεψη των παιδιών από τους γονείς αλλά και από υπευθύνους των κολυμβητικών χώρων και η περίφραξη όλων των κολυμβητικών δεξαμενών. Ωστόσο για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματα απαιτείται μία συντονισμένη προσπάθεια από Πολιτεία, εμπλεκόμενους φορείς και γονείς.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024