Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίEconomist: Κινδυνεύει ο δανεισμός των αρχαιολογικών θησαυρών
Προτείνεται ο δανεισμός των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο

Economist: Κινδυνεύει ο δανεισμός των αρχαιολογικών θησαυρών

Το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο δημιουργεί τον κίνδυνο τα μεγάλα μουσεία να σταματήσουν να δανείζουν τους αρχαιολογικούς του θησαυρούς, σχολιάζει στο κύριο […]

Το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο δημιουργεί τον κίνδυνο τα μεγάλα μουσεία<...> να σταματήσουν να δανείζουν τους αρχαιολογικούς του θησαυρούς, σχολιάζει στο κύριο άρθρο του το βρετανικό περιοδικό “Economist”, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”.

Ο συντάκτης αναγνωρίζει ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης έχει ενισχύσει το επιχείρημα για την επανένωση των γλυπτών, ωστόσο προειδοποιεί ότι η “σκλήρυνση” της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης που πλέον δεν είναι διατεθειμένη να αγνοήσει το θέμα της ιδιοκτησίας των Γλυπτών, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, απειλεί να οδηγήσει τα μουσεία σε όλο τον κόσμο σε μια στάση πιο κτητική σε ό,τι αφορά τα εκθέματά τους.

Το δίλημμα, σύμφωνα με το κύριο άρθρο του Economist είναι μεταξύ της ελεύθερης διακίνησης των αρχαιολογικών θησαυρών υπό τη μορφή δανείων και του αδιεξόδου που συνιστά η μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα δανεισμού από την πλευρά των μουσείων. Σύμφωνα με το περιοδικό, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τολμήσει να ζητήσει το δανεισμό των γλυπτών δοκιμάζοντας έτσι τις προθέσεις του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο από την πλευρά του θα πρέπει αρχικά να στείλει στην Αθήνα μόνο ένα κομμάτι της ζωφόρου, ώστε να δει αν το κομμάτι αυτό θα επιστραφεί ξανά στο Λονδίνο ή όχι και αν η συμφωνία δανεισμού των γλυπτών μπορεί να επεκταθεί.

Σε ξεχωριστό ρεπορτάζ του Economist για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το κτίριο χαρακτηρίζεται ως το πιο ισχυρό επιχείρημα που θα μπορούσε να υπάρξει υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών. Ως τελική λύση ο Economist προτείνει το δανεισμό των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης και την αντικατάστασή τους με προσωρινές εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες που δημιουργεί η θέση των δύο πλευρών.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024