Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤέσσερις περιβαλλοντικές απειλές για τους 4 νομούς της Κρήτης
Ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Κρίτωνα Αρσένη

Τέσσερις περιβαλλοντικές απειλές για τους 4 νομούς της Κρήτης

Τη διαρκή περιβαλλοντική υποβάθμιση της Κρήτης, ενός τόπου που για πολλά χρόνια η ιδιαιτερότητα του φυσικού του περιβάλλοντος υπήρξε πηγή οικονομικής άνθισης και ποιότητας ζωής, έρχονται να αναδείξουν 4 νέες […]

Τη διαρκή περιβαλλοντική υποβάθμιση της Κρήτης, ενός τόπου που για πολλά χρόνια η ιδιαιτερότητα του φυσικού του περιβάλλοντος υπήρξε πηγή<...> οικονομικής άνθισης και ποιότητας ζωής, έρχονται να αναδείξουν 4 νέες ερωτήσεις που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κρίτων Αρσένης – μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος και Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ερωτήσεις αφορούν θέματα που έχουν επανειλημμένα αναδειχθεί από τις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα:
1. Τη λειτουργία λατομείου μέσα σε προστατευόμενη περιοχή (Ηράκλειο)
2. Τη δόμηση τουριστικών καταλυμάτων μέσα σε υγρότοπο (Λασίθι)
3. Την επικείμενη κατασκευή λιμνοδεξαμενής μεγάλης κλίμακας εντός των ορίων προστατευόμενης περιοχής (Χανιά)
4. Την ανεξέλεγκτη απόρριψη των αποβλήτων των θερμοκηπιακών μονάδων (Λασίθι, Ηράκλειο, Χανιά)

Ειδικά για την περίπτωση δόμησης τουριστικών καταλυμάτων μέσα σε υγρότοπο (Λασίθι), αναφέρεται:

“Σύμφωνα με καταγγελία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δήμου Ιτάνου, στην παραλιακή ζώνη του Παλαικάστρου στην βορειοανατολική Κρήτη, περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, στον υγρότοπο του Κουρεμένου σε βαλτώδη περιοχή και σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, έχει παρατηρηθεί πρόσφατα έντονη οικοδομική δραστηριότητα, με σκοπό την τουριστική εκμετάλλευση. Μάλιστα, η παρακείμενη παραλία αποτελεί σημείο ωοτοκίας για τη θαλάσσια χελώνα caretta caretta. Ο υγρότοπος του Κουρεμένου κατά το παρελθόν καταλάμβανε πολύ μεγαλύτερη έκταση, αλλά έχει συρρικνωθεί, εξαιτίας της επέκτασης καλλιεργειών, παράνομων εκχερσώσεων και διάνοιξης δρόμων.

Οι οικείες πολεοδομικές αρχές, σύμφωνα με τις καταγγελίες, εξακολουθούν να εκδίδουν οικοδομικές άδειες με πλημμελή ή κανένα έλεγχο επί των επιπτώσεων της δόμησης σε προστατευόμενη περιοχή, χωρίς να έχει προηγηθεί η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Είναι προφανές ότι η οικιστική ανάπτυξη με τις δραστηριότητες που αυτή συνεπάγεται είναι πιθανό να οδηγήσει σε περιβαλλοντική υποβάθμιση του υγροτόπου.

Η συγκεκριμένη ΖΕΠ δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο πράξεως χαρακτηρισμού, όπως προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία, με αποτέλεσμα η περιοχή να καλύπτεται από ετερόκλητα νομικά καθεστώτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές, να αδειοδοτούνται οικοδομικές δραστηριότητες χωρίς επαρκή έλεγχο των επιπτώσεων τους στην ακεραιότητα του οικοτόπου.

Με αφορμή την προαναφερθείσα υπόθεση και με δεδομένη την από 11-12-08 καταδικαστική απόφαση κατά της Ελλάδας (υπόθεση C-293/07) για τη μη λήψη οριζόντιων μέτρων για βιώσιμη και αποτελεσματική προστασία των ΖΕΠ, ερωτάται η Επιτροπή:

α) Είναι ενήμερη σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση;
β) Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της εφαρμογής της προαναφερθείσας απόφασης του ΔΕΚ, έχει λάβει ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για ενέργειες που να αφορούν στην συμμόρφωση της Ελλάδας με τη συγκεκριμένη απόφαση;”.

Με αφορμή την κατάθεση των ερωτήσεων ο κ. Αρσένης δήλωσε: “Η Κρήτη είναι ένας τόπος χαρισματικός, πλούσιος σε μοναδικά οικοσυστήματα, θησαυρούς βιοποικιλότητας, που προστατεύονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και διεθνείς συμβάσεις. Στην Κρήτη το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά σμίλευσαν εδώ και χιλιάδες χρόνια ένα τοπίο που σήμερα είναι πηγή υπερηφάνειας για τους κατοίκους και μαγνήτης για τον παγκόσμιο τουρισμό.
Δυστυχώς, όλα αυτά τα 6 χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή και της υπουργίας Σουφλιά, παρατηρούμε την εντεινόμενη υποβάθμιση του, διαμέσου μιας πολιτικής που συστηματικά αδιαφορεί για την τήρηση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου. Η απουσία οριζόντιων μέτρων προστασίας για τις περιοχές NATURA οδηγεί σε μη αναστρέψιμα, καταστροφικά αποτελέσματα. Ευαίσθητα οικοσυστήματα, πηγή πλούτου και ευημερίας για τους κατοίκους του νησιού, πλήττονται ανεπανόρθωτα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και την απαξίωση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης, της κύριας πηγής εισοδήματος για τους κατοίκους. Αντί να στραφούμε στην πράσινη ανάπτυξη της Κρήτης και να βασιστούμε στην προστασία και ανάδειξη των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών για την ανάπτυξη νέων υγιών περιβαλλοντικά οικονομικών δραστηριοτήτων με προοπτική, εκμεταλλευόμαστε το φυσικό πλούτο της Κρήτης ληστρικά, αδιαφορώντας για τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται.

Η εξαετία Σουφλιά μας διδάσκει την άμεση αναγκαιότητα δημιουργίας Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Όλοι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στα περιβαλλοντικά αγαθά. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης, που προτείνει λύσεις με προοπτική και ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος που να εγγυάται την περιβαλλοντική προστασία”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024