Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Σημεία της ομιλίας του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κατά την Philoxenia 2009

Π. Γερουλάνος: Δώστε στον ελληνικό τουρισμό μια ευκαιρία

Βίκυ Καραντζαβέλου - 02 Νοέμβριος 2009, 00:00

Στις γραφειοκρατικές "αγκυλώσεις" και στα δεκάδες εμπόδια που βρίσκει η εληνική επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος κατά την τελετή απονομής των βραβείων "Μορφέας" στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 25ης...

Στις γραφειοκρατικές “αγκυλώσεις” και στα δεκάδες εμπόδια που βρίσκει η εληνική επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και<...>

Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος κατά την τελετή απονομής των βραβείων “Μορφέας” στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 25ης Philoxenia. Μίλησε όμως και για τη χαραξη κοινης στρατηγικής κράτους και επιχειρηματιών, για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού και πολιτισμού.

Σχολιάζοντας τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Έλληνας επιχειρηματίας στη χώρα, ο κ. υπουργός είπε: “Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, χρειάστηκε να μάθω γρήγορα τι σημαίνει να λειτουργεί μια Ελληνική επιχείρηση στη συχνά ασφυκτική αγκαλιά του ελληνικού κράτους, της Ελληνικής πολιτείας, της Ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, της ελληνικής νομοθεσίας. Γνώρισα και γνωρίζω τις αγκυλώσεις, τις επικαλύψεις, το δαιδαλώδη κόσμο της ελληνικής γραφειοκρατίας. Γνώρισα την καχυποψία και συχνά την άρνηση απέναντι σε κάθε δημιουργία. Γνώρισα το ΅γρηγορόσημοΆ, το μυστήριο κόσμο της εφορίας, τον απόμακρο κόσμο του Συμβουλίου της Επικράτειας, τις καθυστερήσεις στο ΚΑΣ.
Γνώρισα πως το ελληνικό κράτος μπορεί να γονατίσει και να ευτελίσει το μεγάλο όραμα ενός Έλληνα δημιουργού. Όσο γρήγορα έμαθα αυτόν τον σκληρό για τις επιχειρήσεις κόσμο, έμαθα και έναν άλλο κόσμο. Έναν κόσμο γεμάτο πελατειακές σχέσεις, χωρίς σύνορα μεταξύ πολιτικής και επιχειρήσεων. Έναν κόσμο γεμάτο δωράκια και χατίρια, γεμάτο φωτογραφικές ρυθμίσεις και τροπολογίες, γεμάτο αθέατες χειραψίες. Ξέρω τι είναι να διεκδικείς κονδύλια από την Ε.Ε. και λίγο χρόνο μετά να ζητάς τη στήριξη της πολιτείας, όταν αντιμετωπίζεις την υπερπροσφορά στην οποία και εσύ συνέβαλες. Γνώρισα τον κόσμο των τραπεζών που ενίοτε αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν με βάση επιχειρηματικά σχέδια και προτιμούν να χρηματοδοτούν με βάση προσωπικές σχέσεις και προσωπικές εγγυήσεις.

Χειρότερο όμως είναι ότι έχω δει ιδιοκτήτες να πλουτίζουν σε βάρος μικρομετόχων και εργοδότες να εκμεταλλεύονται τον εργαζόμενο. Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει μαύρη εργασία και καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων. Είμαι εδώ για να σας πω ότι γνωρίζω και την κατάσταση και τι τραβάτε”.

Και συνέχισε: “Γνωρίζω που ΅στράβωσε ο γιαλόςΆ και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον ισιώσουμε αν συνεργαστούμε, αν βάλουμε κανόνες εκεί που πρέπει και αν απελευθερώσουμε χώρο για να μπορείτε να δημιουργήσετε ελεύθερα. Από την Αυστραλία μέχρι την Αμερική, ο κόσμος είναι γεμάτος από Έλληνες που μεγαλούργησαν συνδυάζοντας το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο και το σεβασμό στους κανόνες της πολιτείας που τους φιλοξενεί. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και εδώ, στην Ελλάδα.

Η συγχώνευση των δύο Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού- τρία αν προσθέσει κανείς και τον Αθλητισμό - είμαι σίγουρος ότι σας προξένησε τουλάχιστον ερωτηματικά. Τι σχέση έχει ο επιχειρηματίας με τον αρχαιολόγο, ο ξενοδόχος με τον αθλητή; Τι σχέση, εκτός -προφανώς- της αδελφικής, έχει ο Νίκος Αγγελόπουλος με το Θόδωρο Αγγελόπουλο;
Σήμερα δεν είναι ούτε ο χώρος ούτε ο τόπος να αναπτύξουμε σε όλο τους το βάθος τις συνέργιες που δημιουργούν οι τρείς χώροι.

Όμως... Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η σωστή ανάπτυξη του κλασικού μαραθώνιου μπορεί να προσθέσει μια ακόμα εβδομάδα στην τουριστική σεζόν της Αθήνας. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η λειτουργία του ακρωτηρίου θα κάνει την περιήγηση στη Σαντορίνη πιο πλούσια. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης έφερε τουρίστες. Και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Ζορμπάς και το ΅Mamma MiaΆ έχουν προσφέρει περισσότερα στον ελληνικό τουρισμό από τις κατά καιρούς άθλιες διαφημίσεις του ΕΟΤ. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα συμφωνήσουν αθόρυβα όταν πω ότι η Μελίνα και ο Jules Dassin έχουν κάνει περισσότερα για τον ελληνιΚό τουρισμό μέσα από τον πολιτισμό από ό,τι πολλοί υπουργοί Τουρισμού πριν από εμένα και εγώ προσωπικά θα είμαι περήφανος αν τους φτάσω στο ελάχιστο.

Ήρθα λοιπόν σήμερα να σας πω: Δώστε μια ευκαιρία σε αυτή την προσπάθεια. Το Υπουργείο Τουρισμού αναβαθμίστηκε. Βρήκε έναν ισχυρό συνεταίρο σε ένα υπουργείο που εώς σήμερα το αντιμετώπιζε μέχρι και εχθρικά και μπήκαν οι βάσεις για να πάμε πολλά βήματα μπροστά”.

Ο κ. Γερουλάνος υποσχέθηκε στους εμπλεκόμενους στον τομέα του τουρισμού:
“Πρώτον: Μαζί σας θα δουλέψω για να κάνουμε τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού και τον ΕΟΤ σύμμαχο στις επιχειρήσεις σας. Μαζί θα χαράξουμε στρατηγική και θα προβάλουμε τις υπηρεσίες σας. Σαν Κράτος οφείλουμε να ορίσουμε κανόνες και να πιστοποιήσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών σας. Γιατί δε νομίζω ότι υπάρχει εδώ μέσα επιχειρηματίας που προτιμάει το καθεστώς του ΅όλοι ίδιοι είναιΆ.
Δεύτερον: Στις συνεργασίες σας με άλλα υπουργεία θα είμαι δίπλα σας. Για να αναπτύξουμε σωστά τον τουρισμό χρειάζεται η στήριξη των Υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Εργασίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος. Το γνωρίζω και θα είμαι στο πλευρό σας.
Και τρίτον: Θα συνεργαστούμε για να αλλάξουμε, έστω σε ένα βαθμό αυτήν την αρρωστημένη σχέση που περιέγραψα στην αρχή της ομιλίας μου. Τη σχέση επιχείρησης - κράτους. Να την κάνουμε υγιή και δημιουργική. Το προηγούμενο καθεστώς έχει ξεπεράσει τα όρια του και πρέπει να τελειώνει. Σε αυτό θα με βρείτε σύμμαχο και συνέταιρο.
Η σημερινή κυβέρνηση έκανε σημαία τη διαφάνεια και την αξιοκρατία και για αυτό θα αγωνιστούμε. Είμαι σίγουρος ότι μέσα σΆαυτήν την αίθουσα μόνο συμμάχους μπορούμε να βρούμε σΆαυτήν την προσπάθεια. Στα χέρια μας είναι το μέλλον του ελληνικού τουρισμού και υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να συμβάλλουμε καθοριστικά. Και σαν επιχειρηματίες και σαν κράτος. Και σαν Τουρισμός και σαν Πολιτισμός. Aλλωστε ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός έχουν κοινά: Δημιουργούν, διαχειρίζονται και αναπτύσσονται άμεσα συνδεδεμένοι με την στρατηγική και την εικόνα της Ελλάδας. Και εδώ και στο εξωτερικό.
Όταν αυτή η εικόνα είναι διακριτή και ποιοτική κερδίζουν και οι δύο χώροι. Όταν είναι θολή και συγκεχυμένη υποφέρουν και οι δύο. Είναι και οι δύο τους θεματοφύλακες της ταυτότητάς μας”
.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top