Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤο γραφείο Συνεδρίων του Δήμου Αθηναίων στο 48ο ICCA Congress
Γενική Συνέλευση του International Congress and Convention Association

Το γραφείο Συνεδρίων του Δήμου Αθηναίων στο 48ο ICCA Congress

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην Αθήνα και την εδραίωση της πόλης μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών συνεδρίων παγκοσμίως, το […]

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην Αθήνα<...> και την εδραίωση της πόλης μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών συνεδρίων παγκοσμίως, το Athens Convention Bureau (ACB) συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο και στη Γενική Συνέλευση του International Congress and Convention Association (ICCA), που πραγματοποιήθηκε από 7 έως 11 Νοεμβρίου 2009 στη Φλωρεντία.

Η φετινή διοργάνωση προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον της παγκόσμιας συνεδριακής κοινότητας, τόσο λόγω της τρέχουσας διεθνούς χρηματοοικονομικής συγκυρίας και των επιπτώσεων της κρίσης γενικότερα στον τομέα τουρισμού και ταξιδιών, όσο και λόγω της ανάγκης για πληρέστερη ενημέρωση και δικτύωση μεταξύ των παραγόντων και των στελεχών της αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης αναλύθηκαν τα τελευταία δεδομένα από τις διεθνείς αγορές, εξετάσθηκαν οι κύριες τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στους κύριους τομείς της αγοράς MICE –συνέδρια, εταιρικές συναντήσεις, ταξίδια κινήτρων, μεγάλες διοργανώσεις- και πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις επί ειδικών θεμάτων από εξειδικευμένα στελέχη διεθνών φορέων.

Ως βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Παρά τις γενικότερες επιπτώσεις της κρίσης στη διεθνή οικονομία, ο τομέας των διεθνών συνεδρίων που ανατίθενται από επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς (Associations) δε δείχνει να έχει επηρεαστεί. Σε αντίθεση με τον τομέα των εταιρικών συναντήσεων, όπου έχει καταγραφεί σημαντική υποχώρηση, τόσο ως προς τον αριθμό των συναντήσεων όσο και ως προς τους προϋπολογισμούς των εταιρειών για τέτοιου είδους διοργανώσεις.
  • Τα αιτήματα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διοργάνωση συνεδρίων που απευθύνουν οι φορείς ανάθεσης, έχουν παραμείνει σταθερά στον αριθμό και στη συχνότητά τους. Ωστόσο, παρατηρείται το φαινόμενο μεγάλων καθυστερήσεων στην τελική επιλογή προορισμού και συνεργατών, καθώς εξαντλούνται τα περιθώρια διαπραγμάτευσης καλύτερων όρων και τιμών, με στόχο την αναζήτηση της καλύτερης και οικονομικότερης πρότασης (best value of money).
  • Αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική η τάση “ευαισθητοποίησης” ως προς τις επιλογές και τις καταναλωτικές συμπεριφορές σε συνέδρια και εταιρικές συναντήσεις, υπό την έννοια ότι αποφεύγονται εκδηλώσεις που ενδέχεται να προκαλούν την κοινή γνώμη λόγω πολυτέλειας, αλόγιστων δαπανών, κατάχρηση φυσικών πόρων κ.λπ. Στις ΗΠΑ, ήδη, η τάση αυτή αναφέρεται ως “new sensibility” και είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
  • Ο ICCA θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του τομέα MICE σε διεθνές επίπεδο και την ενίσχυση της θέσης του σε επίπεδο πολιτικών και κυβερνητικών σχεδιασμών. Προς αυτή την κατεύθυνση, μελετάται η διοργάνωση Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής με τη συμμετοχή πολιτικών, κυβερνητικών αξιωματούχων και παραγόντων της αγοράς.

Από πλευράς του Athens Convention Bureau, που εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων, δρ. Αικατερίνη Κατσαμπέ, στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 280 επαφές με παράγοντες και στελέχη της αγοράς, εκπροσώπους Associations και στελέχη από Convention Bureaux άλλων πόλεων και χωρών. Κοινή διαπίστωση αυτών των συναντήσεων είναι ότι η Αθήνα έχει επιδείξει μία εξαιρετική πορεία διεθνώς το τελευταίο διάστημα, ενώ το ίδιο το ACB απέσπασε θετικότατα σχόλια για τη δραστηριότητά του και την παρουσία του, εν γένει στη συνεδριακή αγορά.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024