Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Συνεχίζονται οι κατολισθήσεις

Ένα μήνα θα διαρκέσει το πρόβλημα στα Τέμπη

Τατιάνα Ρόκου - 22 Δεκέμβριος 2009, 00:00

Σύσκεψη εμπειρογνωμόνων πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ συνεχίζονται οι κατολισθήσεις στα Τέμπη. Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι το απόγευμα οι Ελβετοί εμπειρογνώμονες θα καταθέσουν τις μελέτες των έργων. Σύμφωνα και με τις δηλώσεις-εκτιμήσεις του υπουργού...

Σύσκεψη εμπειρογνωμόνων πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ συνεχίζονται οι κατολισθήσεις<...>

στα Τέμπη. Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι το απόγευμα οι Ελβετοί εμπειρογνώμονες θα καταθέσουν τις μελέτες των έργων.

Σύμφωνα και με τις δηλώσεις-εκτιμήσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρη Ρέππα, η κοιλάδα των Τεμπών για τα αυτοκίνητα θα παραμείνει κλειστή για ένα μήνα τουλάχιστον. Μετ`εμποδίων και μέσω παρακαμπτηρίων διεξάγεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από τη βόρεια προς τη κεντρική και νότια Ελλάδα -και αντιστρόφως- λόγω των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν στην κοιλάδα των Τεμπών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, που κινούνται στην ΠΑΘΕ, προερχόμενα από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης (κόμβος Κορινού Πιερίας) προς Aγιο Δημήτριο και μέσω της εθνικής οδού Kατερίνης - Ελασσόνας - Τυρνάβου - Αμπελώνα - Γυρτώνης θα συνεχίζουν επί της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας, όπου θα εισέρχονται εκ νέου στην ΠΑΘΕ, από τον κόμβο Συκουρίου.

Εξάλλου, όλα τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που κινούνται επί της ΠΑΘΕ, προερχόμενα από τη Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από το Κλειδί Ημαθίας προς την Εγνατία Οδό Βέροιας-Κοζάνης απ` όπου μέσω της εθνικής οδού Κοζάνης-Ελασσόνας-Τυρνάβου-Αμπελώνα-Γυρτώνης θα συνεχίζουν επί της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας, όπου θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ, από τον κόμβο Συκουρίου.

Αντίθετα, τα ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά, μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, που κινούνται στην ΠΑΘΕ με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από τον κόμβο Συκουρίου προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας και στη συνέχεια μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης θα συνεχίζουν στην επαρχιακή οδό Γυρτώνης-Αμπελώνα-Τυρνάβου-Ελασσόνας-Αγίου Δημητρίου-Κατερίνης, όπου θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη.

Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που ακολουθούν διαδρομή προς Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται επίσης από τον κόμβο Συκουρίου και θα ακολουθούν το ίδιο δρομολόγιο μέχρι το Μικρό Ελευθεροχώρι και στη συνέχεια μέσω της Εγνατίας Οδού Κοζάνης-Βέροιας θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ από τον κόμβο «Κλειδί» Ημαθίας.

Όπως έγινε γνωστό, η Τροχαία θα βρίσκεται επί ποδός καθ` όλη τη διάρκεια της περιόδου που θα ισχύσουν οι έκτακτες διαδρομές. Επίσης, έχουν σταλεί αποχιονιστικά μηχανήματα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και της Ελασσόνας, ώστε να επεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση χιονόπτωσης, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται ελικόπτερο το οποίο θα βρίσκεται στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Κομφούζιο στο Νομό Λάρισας

Κυκλοφοριακό χάος επικρατεί στο νομό Λάρισας, καθώς μετά το κλείσιμο των Τεμπών οι εναλλακτικές διαδρομές που έχουν υιοθετηθεί δεν διαθέτουν αξιόπιστα οδικά δίκτυα και τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε τόσο κυκλοφοριακό φόρτο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην έλλειψη επαρκούς σήμανσης, αλλά και στο γεγονός ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στα οδοστρώματα των δρόμων που χρησιμοποιούνται.

Παράλληλα, υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας των καιρικών συνθηκών που θα παίξει το δικό του ρόλο στη διαμόρφωση της κίνησης, αλλά και την ασφάλειά της.

Σήμερα, ο γενικός γραμματέας Υποδομών κ. Γ. Οικονομίδης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, περιόδευσε σε όλες τις προτεινόμενες διαδρομές προκειμένου να διαπιστώσει επιτόπου τα προβλήματα που υπάρχουν και τις διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Ενώ, η ενίσχυση της σήμανσης ξεκίνησε ήδη από το πρωί από τις εμπλεκόμενες στο έργο εταιρείες και θα συνεχιστεί.

Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στη διαδρομή μέσω των παραλίων του Ν. Λάρισας, η οποία προορίζεται μόνον για ΙΧ, αλλά, κατά την χθεσινή μέρα πέρασαν και μεγάλα οχήματα με αποτέλεσμα και να “φρακάρουν”, αλλά και να “χάνονται” λόγω της ελλιπούς σήμανσης μέσα στους οικισμούς. Αυτό υποχρέωσε πολλούς κατοίκους της περιοχής να εκτελούν χρέη “τροχονόμου”, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία.

Την ίδια ώρα, προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης παρουσιάζονται και μέσα στην πόλη της Ελασσόνας, η οποία δεν παρακάμπτεται περιφερειακά γιατί δεν υπάρχει δρόμος.

Για τα μεγάλα οχήματα πάντως -κυρίως φορτηγά- προτείνεται και μία ακόμη διαδρομή μέσω Τρικάλων και από εκεί στην Εγνατία οδό, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη χιλιομετρικά αλλά υπό καλύτερες οδικές συνθήκες. Τέλος στο Νομό Λάρισας, στα διόδια, υπάρχει ελεύθερη διέλευση.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top