Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Εκδήλωση για τη σύνδεση τουρισμού, πολιτισμού και γαστρονομίας

Θοδωρής Κουμέλης - 02 Μάιος 2001, 00:00

Στρογγυλή τράπεζα με θέμα 'Προβληματισμοί στις εξελίξεις παλαιάς και νέας γαστρονομίας' διοργανώθηκε στο πλαίσιο<...> της έκθεσης 'Τουριστικό Πανόραμα<.>

2001'. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Σπουδών 'Le Monde', της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου και της ΕΝΑ (Αναπτυξιακής Εταιρίας Χίου), αλλά και με τη συμμετοχή του Chef's Clubs Αθηνών και του ΔΗΩ (Οργανισμού Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων).

Ο Νομάρχης Χίου κος Γ. Καλουτάς ανοίγοντας την εκδήλωση τόνισε τη σύνδεση του πολιτισμού, του τουρισμού και της τοπικής ανάπτυξης και ανάδειξης πολιτισμικών στοιχείων με τη γαστρονομία και την παραδοσιακή κουζίνα των περιοχών. Ο κος Καλουτάς αναφέρθηκε στις δύο πρωτοβουλίες της Αναπτυξιακής Χίου - σε συνεργασία με τη Νομαρχία και ορισμένους δήμους του νομού: Τη δημιουργία Διαδικτύου Επιχειρήσεων Γεύσης και Φιλοξενίας από 25 τοπικές επιχειρήσεις (11 παραδοσιακούς ξενώνες, 10 εστιατόρια, 4 παραδοσιακά καφενεία), όπου αναδεικνύονται τα τοπικά προϊόντα αλλά και την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μελετών για τη Μεσογειακή Διατροφή με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και Λέσβου. Η ΕΝΑ Χίου, έχει, ήδη, συνυποργάψει επιστολή συμφωνίας με τον Αμερικανικό Οργανισμό Oldways και οι δύο εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι το κέντρο θα λειτουργήσει με τη μορφή αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στόχοι και σκοποί του κέντρου είναι να αναδείξει τη μεσογειακή διατροφή ως τρόπο ζωής και στοιχείο πολιτισμού να διαμορφώσει διατροφικές πολιτικές, ν΄ αποτελέσει όχημα των εξαγωγικών προσπαθειών, αλλά και να αναπτύξει ερευνητικά προγράμματα βιολογικών καλλιεργειών και κτηνοτροφίας, να διοργανώσει κύκλους μετεκπαιδευτικών σπουδών και προγραμμάτων, να ιδρύσει διεθνή τράπεζα δεδομένων και πολλά άλλα.

Εντός του 2000 αναμένεται να έχει συσταθεί Μονάδα Κλάδου Τροφίμων και Ποτών από 12 επιχειρήσεις της περιοχής με σκοπό την επεξεργασία και προώθηση των προϊόντων του Β. Αιγαίου.

Την αξία της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας αλλά και τη σημασία της βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας για την παραγωγή αγνών πρώτων υλών τόνισαν και οι λοιποί ομιλητές: ο κος Π. Παντελάρας-δήμαρχος Χίου, ο κος Π. Κυπαρισσίου-καθηγητής τεχνολογίας τροφίμων της σχολής Le Monde, ο κος Π. Αλεξόπουλος-αντιπρόεδρος του Chef ΄s Club, ο κος Π. Δημητρίου-υπεύθυνος ζωικής παραγωγής εκ μέρους του ΔΗΩ, ο κος Α. Γιώτης-εδεσματολόγος-δημοσιογράφος, ο κος Η. Μαμαλάκης-συγγραφέας και οι λοιποί ομιλητές.

Την εκδήλωση ακολούθησαν τοπικοί χοροί και παραδοσιακές γεύσεις από την Χίο.
Υπεύθυνος διοργάνωσης ήταν ο κος Δ. Φιλιππίδης - καθηγητής, συντονιστής ξενοδοχειακού, επισιτιστικού τομέα του εκπαιδευτικού ομίλου Le Monde.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι το ΙΕΚ Le Μonde ιδρύθηκε από επαγγελματίες του Τουριστικού χώρου με μακρά προϋπηρεσία σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και από εκπαιδευτικούς με μεγάλη εμπειρία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από 110 καθηγητές που επιλέγονται με βάση τους Πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών και την επαγγελματική τους εμπειρία.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top