Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΔραστηριοτήτωνΝομός Ιωαννίνων: Η μεγάλη πρόκληση για εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Νομός Ιωαννίνων: Η μεγάλη πρόκληση για εναλλακτικές μορφές τουρισμού

“Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί, ότι η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων είναι ‘Θησαυροφυλάκιο της φύσης’, αλλά και ενός σημαντικού τοπικού πολιτισμού όπου η ιστορία, παλαιά και νεώτερη έχει αφήσει έντονα […]

"Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί, ότι η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων είναι 'Θησαυροφυλάκιο της φύσης', αλλά και ενός σημαντικού<...> τοπικού πολιτισμού όπου η ιστορία, παλαιά και νεώτερη έχει αφήσει έντονα αποτυπωμένα τα' αχνάρια της". Aυτό τόνισε, μεταξύ άλλων ο Nομάρχης Iωαννίνων, κ. N. Zαμπαλάς, κατά τη διάρκεια της ειδικής παρουσίασης του τουριστικού προϊόντος του Nομού Iωαννίνων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης "Tουριστικό Πανόραμα<.> 2001".

Η οικονομία του Ν. Ιωαννίνων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, βασίζεται ως επί το πλείστον στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα, με σημαντικό και ανερχόμενο τον ρόλο του τουρισμού. Από άποψη τουριστικής υποδομής υπάρχουν περίπου 4.000 κλίνες στον Νομό, πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο μέσος όρος διανυκτέρευσης είναι 2,5 ημέρες με περίπου 400.000 συνολικές διανυκτερεύσεις.

Τόσο το φυσικό όσο και το ανθρωπογενές περιβάλλον του Νομού έχουν διατηρήσει μια σπάνια και εμφανή 'αρμονική ισορροπία'. Οι τοπικές παραδόσεις παραμένουν ζωντανές και η ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής και των συναφών υπηρεσιών ακολουθεί σήμερα σύγχρονα πρότυπα 'αειφορίας'.

Σημειώνουμε ότι όλοι οι τοπικοί φορείς που εμπλέκονται στην προβολή του τουριστικού 'προϊόντος' του Νομού, έχουν χρησιμοποιήσει και σύγχρονες τεχνολογίες πληροφόρησης. Πρόσφατα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων εξέδωσε έντυπο και δημιούργησε ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο με θέμα τον 'Οικοτουρισμό'. Εκ μέρους του Ιδρύματος 'Εγνατία Ηπείρου', η κα Άννα Μ. Ασημακοπούλου παρουσίασε την εικόνα της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του Νομού, (αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των μελών της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Νομού Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων), αλλά και της υπάρχουσας τουριστικής υποδομής, του φυσικού περιβάλλοντος και των δραστηριοτήτων που βρίσκονται στην διάθεση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Όπως τόνισε ο κος Ν. Ζαμπαλάς, τα Ιωάννινα<.>, η πόλη και ο νομός, είναι μια μεγάλη πρόκληση. Όλες οι εκφάνσεις των ήπιων εναλλακτικών μορφών τουρισμού είναι πρόσφορες.

Έχει δημιουργηθεί επίσης, δίκτυο σοβαρής υποδομής ενδοεπικοινωνιών και φιλοξενίας σ' όλες τις ζώνες της περιοχής. Κυρίαρχα στοιχεία αποτελούν η ζεστή 'σπιτίσια' Ηπειρωτική φιλοξενία και τα υπέροχα ποιοτικά , τοπικά προϊόντα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι κ.κ.: Ηλίας Λιακόπουλος-Γ.Γ. της Περιφέρειας Ηπείρου, Κώστας Τασούλας-Βουλευτής Ιωαν. Ν.Δ., Βασίλειος Ηλιάδης-Αντινομάρχης Ιωαν., και οι Δήμαρχοι Κόνιτσας κος Μάκης Χατζηεφραιμίδης, Μετσόβου κος Αλέκος Καχριμάνης και Ιωαννίνων κος Αναστάσιος Παπασταύρος.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024