Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΚλεπταποδόχοι όσοι Ευρωπαίοι απέκτησαν παράνομα περιουσίες στα Κατεχόμενα
Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού

Κλεπταποδόχοι όσοι Ευρωπαίοι απέκτησαν παράνομα περιουσίες στα Κατεχόμενα

Η υπόθεση Όραμς και η έκβασή της έχει συνδεθεί με το θέμα του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Το Μάρτιο 2009 το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων γνωμάτευσε ότι η Βρετανία πρέπει να εκτελέσει την απόφαση Δικαστηρίου της Κυπριακής…

Η υπόθεση Όραμς και η έκβασή της έχει συνδεθεί με το θέμα του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Το Μάρτιο 2009<...> το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων γνωμάτευσε ότι η Βρετανία πρέπει να εκτελέσει την απόφαση Δικαστηρίου της Κυπριακής Δικαιοσύνης, βάσει της οποίας το ζεύγος Όραμς θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στο Μελέτη Αποστολίδη, να κατεδαφίσει την παράνομη ανάπτυξη επί της περιουσίας του στην κατεχόμενη Λάπηθο, να τερματίσει τις επεμβάσεις επί αυτής και να την παραδώσει στον νόμιμο ιδιοκτήτη της.

Η πρόσφατη απόφαση του βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Οραμς, βάσει της οποίας όλοι οι Ευρωπαίοι υπήκοοι, που έχουν αποκτήσει με παράνομα μέσα ελληνοκυπριακές περιουσίες στα Κατεχόμενα, είναι εν δυνάμει ένοχοι για κλεπταποδοχή. Όπως αποφάσισε το βρετανικό Εφετείο, οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των περιουσιών που έχουν εγκαταλείψει το 1974 και οι αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων εναντίον των σημερινών κατόχων τους είναι εκτελεστέες στη Βρετανία. Στην περίπτωση του ζεύγους Οραμς, το δικαστήριο έκρινε την απόφαση εκτελεστέα εντός 14 ημερών. Δηλαδή, εντός του χρονικού αυτού διαστήματος θα πρέπει να πληρώσουν στον Αποστολίδη όλα τα ενοίκια που διεκδικεί, να κατεδαφίσουν την οικοδομή και να επιστρέψουν την περιουσία στον νόμιμο ιδιοκτήτη. Σε γραπτή ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνεται:

Α) Το Δικαστήριο τονίζει την υποχρέωση που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο να σέβεται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Β) Αναγνωρίζεται πλέον, κατά τρόπο τελεσίδικο από το ανώτατο αρμόδιο Αγγλικό Δικαστήριο, η δικαιοδοσία των Κυπριακών Δικαστηρίων να αποφαίνονται επί υποθέσεων που αφορούν σε ακίνητη ιδιοκτησία που βρίσκεται στα κατεχόμενα και η υποχρέωση των Αγγλικών Αρχών να αναγνωρίζουν και να εκτελούν τις αποφάσεις αυτές.

Γ) Με την απόφαση αυτή προστατεύονται πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματα περιουσίας των προσφύγων, καθότι κατοχυρώνονται πλήρως, δυνάμει του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αστικά τους δικαιώματα έναντι των ιδιωτών σφετεριστών της περιουσίας τους.

Δ) Η απόφαση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο που θα αποθαρρύνει την περαιτέρω παράνομη εκμετάλλευση Ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές.

Οι εν λόγω αποφάσεις ανοίγουν τον δρόμο για την κατάθεση Αγωγών προς πάσα κατεύθυνση, είτε προς τους ξένους “ιδιοκτήτες” είτε προς τους Ευρωπαίους τουρίστες,<...> Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων συμπεριλαμβανομένων, οι οποίοι διέμεναν σε τουριστικά καταλύματα ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας. Οι αγωγές μπορούν ακόμη να στραφούν προς κάθε Ευρωπαίο πολίτη (Ελληνοκυπρίων συμπεριλαμβανομένων), ο οποίος επισκέφθηκε ως απλός πελάτης το οποιοδήποτε εστιατόριο, του οποίου νόμιμος ιδιοκτήτης είναι Ελληνοκύπριος.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024