Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝομαρχία Κυκλάδων: Στόχος η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού

Νομαρχία Κυκλάδων: Στόχος η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού

Η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού αποτελεί το βασικό άξονα στον οποίο θα κινηθεί η τουριστική πολιτική των Κυκλάδων τα επόμενα χρόνια. Όπως τόνισε ο Νομάρχης Κυκλάδων, κ. Παναγιώτης Ρήγας […]

Η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού αποτελεί το βασικό άξονα στον οποίο θα κινηθεί η τουριστική πολιτική των Κυκλάδων τα επόμενα χρόνια<...>. Όπως τόνισε ο Νομάρχης Κυκλάδων, κ. Παναγιώτης Ρήγας στο πλαίσιο της Έκθεσης Τουρισμού και Διακοπών "Τουριστικό Πανόραμα<.> 2001", στόχος της πολιτικής που θα ακολουθηθεί είναι η διαφοροποίηση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουν τα νησιά των Κυκλάδων και ο επανακαθορισμός τους ως τουριστικός προορισμός. Στην κατεύθυνση αυτή, δρομολογούνται ενέργειες για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, του συνεδριακού, αλλά και άλλων μορφών, όπως ο αγροτουρισμός και τα πολιτιστικά μονοπάτια. Μέσω της ανάπτυξης και αυτών των δραστηριοτήτων, όπως επισημαίνει ο Νομάρχης, θα επιτευχθεί μελλοντικά η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και η καλύτερη κατανομή των επισκεπτών χρονικά και γεωγραφικά.

Στο θαλάσσιο τουρισμό, σύμφωνα με το Νομάρχη των Κυκλάδων, στόχος είναι η δημιουργία δικτύου καταφυγίων σκαφών αναψυχής ή αγκυροβολίων που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τον τουρισμό γιώτινγκ. Δεύτερος στόχος είναι η καθιέρωση των Κυκλάδων ως τόπο διοργάνωσης συνεδρίων και κατ' επέκταση συνεδριακού τουρισμού. Όπως τόνισε ο κ. Ρήγας, στις Κυκλάδες υπάρχουν ξενοδοχεία που διαθέτουν ήδη την αναγκαία υποδομή για τη διοργάνωση συνεδρίων, ενώ και από την πλευρά του δημοσίου τομέα έχουν αναληφθεί τέτοιες πρωτοβουλίες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η συγχρηματοδότηση της διοργάνωσης ελληνικών συνεδρίων.

Ιδιαίτερη σημασία κατέχει και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος σε πολλά νησιά των Κυκλάδων που διαθέτουν πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Οι φορείς της περιοχής έχουν καταγράψει τις τοποθεσίες που προσφέρονται για τουρισμό περιβαλλοντικού χαρακτήρα, σε συνδυασμό μάλιστα με τις πολιτιστικές διαδρομές για την εξερεύνηση τόσο του αρχαιολογικού όσο και του φυσικού πλούτου των νησιών.

Στους στόχους εντάσσεται και η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας. Επίσης υλοποιούνται κοινοτικά προγράμματα που προβλέπουν διεθνική συνεργασία για την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών, όπως π.χ. τα "Λιμάνια του Οδυσσέα".

Ο νομάρχης Κυκλάδων αναφέρθηκε επίσης στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τονίζοντας ότι θα επιδιωχθεί η δημιουργία και η ενίσχυση των υποδομών. Προτεραιότητα έχουν έργα συγκοινωνιακά, έργα στο οδικό δίκτυο, η δημιουργία μαρίνων και η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τη διαμονή, το ζητούμενο είναι η εφ΄ εξής δημιουργία κλινών υψηλών κατηγοριών (πολυτελείας και Α' κατηγορίας) αλλά και η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υφισταμένων ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων.

Για την ενίσχυση των επιχειρηματιών, ήδη λειτουργούν στις Κυκλάδες<.> γραφεία προώθησης επιχειρήσεων και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Επιπλέον, στις περίπου 15 χιλιάδες επιχειρήσεις των Κυκλάδων παρέχεται η δυνατότητα ένταξής τους σε προγράμματα εκσυγχρονισμού.

Σύμφωνα με τον Νομάρχη, διανοίγονται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή και μάλιστα με την έντονη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα της Centrum Research για λογαριασμό της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κυκλάδων, κατέδειξε ότι το 93% των κατοίκων θεωρούν τον τουρισμό την κύρια μελλοντική ενασχόληση, ενώ και ποσοστό 65% χαρακτηρίζει θετική την επίδραση του στην οικονομική ζωή της περιοχής.

Για τη φετινή τουριστική περίοδο, οι εκτιμήσεις της Νομαρχίας Κυκλάδων θέλουν την κίνηση στην περιοχή να κινείται περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με ορισμένα μάλιστα νησιά να καταγράφουν μέχρι στιγμής αυξητικές τάσεις στον αριθμό των επισκεπτών τους.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024