Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Aξιοποίηση πιστώσεων του ΕΣΠΑ για ήπιες παρεμβάσεις

Συνάντηση Κ. Καρτάλη με τη νέα πρόεδρο του Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου

Θοδωρής Κουμέλης - 04 Φεβρουάριος 2010, 00:00

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κώστας Καρτάλης συναντήθηκε στη<...>

Βουλή με τη νέα Πρόεδρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων, κα Ευγενία Ανδρουκάκη. Ο Κ. Καρτάλης ενημερώθηκε για τον προγραμματισμό του Φορέα και για τις ενέργειες που θα δρομολογήσει για την εφαρμογή της διαχειριστικής μελέτης, τη βέλτιστη δυνατή συνεργασία με την τοπική κοινωνία, αλλά και για την αξιοποίηση πιστώσεων του ΕΣΠΑ για ήπιες παρεμβάσεις.
Ο Κ. Καρτάλης ενημέρωσε την πρόεδρο του Φορέα για τις εργασίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και επεσήμανε ότι πρέπει να επανεξετασθεί το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο καθώς υπάρχουν και διατάξεις που τις έχει ξεπεράσει τόσο ο χρόνος όσο και οι σύγχρονες διαχειριστικές πρακτικές που εφαρμόζονται σε αντίστοιχα Πάρκα στο εξωτερικό. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις καθολικές απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει το Υπουργείο Πολιτισμού και τόνισε τη διάθεση που έχει διαπιστώσει στο Υπουργείο Πολιτισμού για αλλαγές που θα δώσουν χώρο στον καταδυτικό τουρισμό αλλά και σε άλλες οικοτουριστικές δράσεις.

Τόνισε ότι κάθε σχέδιο διαχείρισης του Πάρκου οφείλει να προτάσσει κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα την προστασία του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος αλλά και να συμφιλιώνει το Πάρκο με την τοπική κοινωνία δημιουργώντας, στο βαθμό που είναι εφικτό, προοπτικές ανάπτυξης του νησιού ώστε οι κάτοικοι να προσεγγίζουν το Πάρκο ως μοναδικό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό απόθεμα αντί ως βαρίδι από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν.

Ο κ. Καρτάλης επέμεινε στην ανάγκη αντισταθμιστικής αποζημίωσης των αλιέων στην περιοχή σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1650/86 και περιέγραψε τις ενέργειες που είχαν γίνει για το θέμα αυτό προς την προηγούμενη και τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τέλος δεσμεύθηκε να στηρίξει τις προσπάθειες του Φορέα και επεσήμανε την ανάγκη προσεκτικής επιστημονικής και διοικητικής στελέχωσης του Φορέα, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top