Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Απάντηση στους Οικολόγους Πράσινους

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Η Costa Navarino η πρώτη προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον

Βίκυ Καραντζαβέλου - 22 Φεβρουάριος 2010, 00:00

Λαμβάνοντας γνώση της ερώτησης που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πρασίνων, κ. Μ. Τρεμόπουλος, σε σχέση με την Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κ. Γιώργος Καραμπάτος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:...

Λαμβάνοντας γνώση της ερώτησης που υπέβαλε  προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πρασίνων, κ. Μ. Τρεμόπουλος<...>

, σε σχέση με την Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κ. Γιώργος Καραμπάτος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η Costa Navarino αποτελεί τη πρώτη σοβαρά μελετημένη προσπάθεια στην Ελλάδα για τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Ενώ διεθνώς αναγνωρίζεται η τεράστια προσπάθεια που γίνεται για το περιβάλλον και αποτελεί σημείο αναφοράς για αντίστοιχες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, απόψεις όπως αυτές που εκφράστηκαν μέσω της ερώτησης στο Ευρωκοινοβούλιο δίνουν λάθος μήνυμα στη κοινωνία για τη δυνατότητα συνύπαρξης περιβάλλοντος και οικονομικής ανάπτυξης. 

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε απόσπασμα από  ομιλία του Στ. Δήμα, Επίτροπο Περιβάλλοντο Ε.Ε, τον Απρίλιο του 2008. `Είναι παρωχημένο και λανθασμένο το δίλημμα ανάμεσα  στην προστασία του  περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη. Το πρόβλημα συχνά προκύπτει από  την  αδυναμία να ενσωματωθούν θέματα περιβάλλοντος  από την αρχή κατά τη διαδικασία σχεδιασμού ενός έργου`. Στην περίπτωση  της Costa Navarino έχουμε ένα παράδειγμα προς μίμηση, όπου η κατασκευή και η λειτουργία έχουν εξαρχής μελετηθεί με επίκεντρο το σεβασμό στο περιβάλλον και αυστηρότατους περιβαλλοντικούς όρους. 

Ενώ λοιπόν διεθνώς η επένδυση αποτελεί σημείο αναφοράς για αντίστοιχες τουριστικές επενδύσεις, στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, απόψεις όπως αυτές που εκφράστηκαν μέσω της ερώτησης στο Ευρωκοινοβούλιο δίνουν το λάθος μήνυμα στην κοινωνία για τη δυνατότητα συνύπαρξης περιβάλλοντος και οικονομικής ανάπτυξης.

Όταν  μιλάμε για  περιοχές του Δικτύου NATURA και για `Τόπους Κοινοτικής Σημασίας`, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι το 20% της χώρας έχει χαρακτηρισθεί ως NATURA. Και δεν μιλάμε βέβαια για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (Ζώνες Α), που πράγματι χρήζουν απόλυτης προστασίας, αλλά για τις περιμετρικές `ρυθμιστικές` ζώνες (Ζώνες Β), που μέσα τους περιλαμβάνουν ολόκληρα χωριά, θερμοκήπια, ξενοδοχεία, ακόμη και βιομηχανίες κ.ά. 

Για τις  ζώνες αυτές, ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος της  ΕΕ κ. Στ. Δήμας τονίζει στην ίδια ομιλία του στις Βρυξέλλες: `Η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία αναγνωρίζει αυτή την ιστορική πραγματικότητα και αποδέχεται απερίφραστα ότι η οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές του NATURA 2000 θα συνεχιστεί. Το δίκτυο NATURA δεν είναι ζώνη υψηλής προστασίας του περιβάλλοντος, όπως ισχύει σε ορισμένα κράτη μέλη, όπου δεν επιτρέπεται κανενός είδους ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι περιοχές του δικτύου NATURA περιλαμβάνουν πόλεις, χωριά, φάρμες και επιχειρήσεις και ο σκοπός είναι η προστασία του `ζωντανού τοπίου`. Οι νόμοι της Ε.Ε. προβλέπουν συγκεκριμένα, ότι οι επιχειρήσεις και οι τοπικές αρχές θα συνεργάζονται για την από κοινού εξεύρεση τρόπων προστασίας των βιολογικά μοναδικών περιοχών, οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το περιβάλλον, αλλά και για την ανάπτυξη. Η γεωργία, η αλιεία, η υλοτομία και το κυνήγι μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα. Ακόμη και μεγάλα αναπτυξιακά έργα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή, με την προϋπόθεση ότι δεν καταστρέφουν την οικολογική αξία της περιοχής. Ενώ λοιπόν υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, δυστυχώς παραμένει η στερεοτυπική εικόνα των άκαμπτων γραφειοκρατών, οι οποίοι προτιμούν να σώζουν χάμστερ εις βάρος των θέσεων εργασίας. Είναι πράγματι εύκολος στόχος, αλλά η εικόνα αυτή δε συνάδει με τα γεγονότα` Στ. Δήμας Επίτροπος Περιβάλλοντος Ε.Ε.

Η ερώτηση  του κ. Τρεμόπουλου προσβάλλει τη χώρα μας, την Κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο των φορέων της τοπικής κοινωνίας, την αρχαιολογική υπηρεσία, τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη περιοχή, τα διεθνή πανεπιστήμια, που επενδύουν τη φήμη τους, λόγω της `πράσινης ανάπτυξης` που υιοθετείται από την επένδυση κ.λπ. 

Η πραγματικότητα, όμως, απέχει πολύ από την εικόνα, που χωρίς συγκεκριμένη γνώση  των παραμέτρων της επένδυσης, προσπαθεί ενσυνείδητα  να προβάλει ο κ.Τρεμόπουλος:

Ο σχεδιασμός της επένδυσης έχει εγκριθεί με ιδιαίτερα  απαιτητικές και χρονοβόρες αλλά ουσιαστικές ελεγκτικές διαδικασίες και από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Χωροταξία και Περιβάλλον) και από τον ΕΟΤ. Στον σχεδιασμό αυτό περιλαμβάνονται προφανώς και οι εγκρίσεις των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όχι απλά κατά τα συνήθη κοινοτικά πρότυπα, αλλά με πολύ υψηλότερες απαιτήσεις. 

Οι περιβαλλοντικές πρακτικές που ακολουθεί η TEMES - κάποιες από τις οποίες αποτελούν παγκόσμια πρωτοπορία - με στόχο την προστασία και ανάδειξη του φυσικού τοπίου και ζωικού βασιλείου, τόσο κατά την κατασκευή της Costa Navarino (ΠΟΤΑ Μεσσηνίας) όσο και κατά τη λειτουργία της, αποτελούν πρότυπο στην Ευρώπη. Οι δράσεις της TEMES χαίρουν ευρύτατης αναγνώρισης από διεθνείς οργανισμούς, πανεπιστήμια, καθώς και ΜΚΟ της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Χαρακτηριστικά  αναφέρουμε τη δήλωση που έκανε ο Καθηγητής Johan Kleman, Διευθυντής του `Κέντρου Bert Bolin` του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης: `Η Costa Navarino θέτει στο παγκόσμιο προσκήνιο τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα που οφείλουν να έχουν οι τουριστικές εγκαταστάσεις και αποτελεί πρότυπο για αντίστοιχες επιχειρήσεις στην Ευρώπη`, καθώς και τη δήλωση του κ. Kare Bremer, πρόεδρου και αντικαγκελάριου του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης : `…Θεωρούμε ότι η ΤΕΜΕS A.E. διαθέτει αξιοπιστία σε κλιματικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, πεδία στα οποία το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης θα διεξάγει ηγετικό ερευνητικό έργο. …`, δήλωση, που έγινε κατά τη διάρκεια της επίσημης ανακοίνωσης της συνεργασίας της ΤEMES με το εν λόγω Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία Αθηνών με την δημιουργία ενός πρότυπου περιβαλλοντικού ερευνητικού κέντρου στη Μεσσηνία, του `Navarino Environmental Observatory (N.E.O.)`.

Nα σημειώσουμε  ότι το πολλαπλώς βραβευμένο με Νόμπελ Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το Κέντρο Bert Bolin έχουν αναγνωριστεί διεθνώς για την έρευνά τους στους τομείς των κλιματικών αλλαγών και του περιβάλλοντος.
Χαρακτηριστικά  αναφέρω ακόμη κάποιες από τις πρότυπες πρακτικές, που έχουν κερδίσει το σεβασμό της διεθνούς κοινότητας:

  • Η δόμηση στην Costa Navarino δε θα υπερβεί συνολικά το μισό της επιτρεπόμενης από το νόμο νόμιμης εκμετάλλευσης (δηλαδή το Σ.Δ 0,1 αντί του επιτρεπόμενου 0,2). Πάνω από 90% της συνολικής επιφάνειας θα παραμείνει ακάλυπτο με κύρια χρήση το φυσικό ή το οργανωμένο πράσινο, διαφυλάσσοντας το χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά της περιοχής.
  • Πραγματοποιείται εφαρμογή του μεγαλύτερου προγράμματος μεταφύτευσης ελαιοδέντρων παγκοσμίως.
  • Πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας τελευταίας τεχνολογίας, του μεγαλύτερου παγκοσμίως, που τοποθετείται κάτω από γήπεδο γκολφ.
  • Ο σχεδιασμός του συστήματος διαχείρισης υδατικών πόρων στη Costa Navarino χρησιμοποιεί μόνο νερό που αναπληρώνεται φυσικά μέσω του ετήσιου υδρολογικού κύκλου. Για το σκοπό αυτό η ΤΕΜΕΣ έχει εκπονήσει μελέτη διαχείρισης υδατικών πόρων για τις λεκάνες απορροής Πύλου και Ρωμανού στη βάση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα νερά (2000/60).
  • Έγινε κατασκευή δύο λιμνοδεξαμενών χωρητικότητας 800.000m3 για τη συλλογή της πλεονάζουσας χειμερινής επιφανειακής απορροής των τοπικών ρεμάτων και την άρδευση των γηπέδων γκολφ, ταυτόχρονα επιτυγχάνατε σημαντική εξοικονόμηση νερού χρησιμοποιώντας για άρδευση ανακυκλωμένο νερό από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού που θα λειτουργήσει στο Νavarino Dunes και στους γειτονικούς δήμους.

Τέλος, σε μια  περίοδο, που όλοι ανησυχούμε και προσπαθούμε να συμβάλουμε  στην έξοδο της χώρας μας από  την καταλυτική οικονομική κρίση, μια τέτοια απαρχαιωμένη και κυρίως δογματική προσέγγιση οδηγεί σε πλήρη αποθάρρυνση, όχι βέβαια των συμβατικών ξενοδοχειακών επενδύσεων (αφού τέτοιες προωθούνται κατά πολλές χιλιάδες κλίνες ανενόχλητα ακόμη και σε περιοχές, όπου οι τουριστικοί –περιβαλλοντικοί πόροι έχουν προ πολλού απαξιωθεί), αλλά των πρότυπων επενδύσεων, αυτών που ενσωματώνουν μια άλλη αντίληψη για τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. 

Στη Μεσσηνία ήμασταν τυχεροί γιατί το όραμα  του Καπετάν Βασίλη (επενδυτή) ήταν να συμβάλει στη ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του, πώς αλλιώς κάποιος θα άντεχε να παλεύει 25 χρόνια για να προχωρήσει μια επένδυση, να εξασφαλίσει 3.000 υπογραφές από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες που καλώς ή κακώς εμπλέκονται, ώστε να βρεθεί σήμερα ένας αδιάβαστος ευρωβουλευτής να τη συκοφαντήσει;”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων