Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΟργανωτές ΣυνεδρίωνΟι διερμηνείς συνεδρίων και ο ρόλος τους στην προβολή της Ελλάδας
Πρώτη ημερίδα για τους διερμηνείς συνεδρίων

Οι διερμηνείς συνεδρίων και ο ρόλος τους στην προβολή της Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε την τετάρτη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, η πρώτη ημερίδα της Διεθνούς Ένωσης Διερμηνέων Συνεδρίων (AIIC) στην Ελλάδα με θέμα “Οι διερμηνείς συνεδρίων και ο ρόλος τους στην προβολή της Ελλάδας, […]

Ολοκληρώθηκε την τετάρτη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, η πρώτη ημερίδα της Διεθνούς Ένωσης Διερμηνέων Συνεδρίων (AIIC) στην Ελλάδα με<...> θέμα “Οι διερμηνείς συνεδρίων και ο ρόλος τους στην προβολή της Ελλάδας, την προώθηση της επιχερηματικότητας και την ανάπτυξη της πολυγλωσσίας”.

Στην ημερίδα συζητήθηκε η σημασία των υπηρεσιών διερμηνείας υψηλής ποιότητας στην πολιτική και οικονομική διπλωματία και στην αποτελεσματική προβολή των ελληνικών θέσεων σε διεθνείς συναντήσεις. Αναλύθηκε η στρατηγική σημασία της παρουσίας των Ελληνικών στους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα δε στην ΕΕ, όπου η πολιτική για την πολυγλωσσία ευνοεί τη χρήση και τη διάδοση της Ελληνικής.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Γεώργιος Κασιμάτης, πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Χάρης Γκίνος, εκπρόσωπος της Ελλάδας και Κύπρου στο Συμβούλιο της AIIC, ο οποίος παρουσίασε τις δραστηριότητες της AIIC στην Ελλάδα και τη σημασία της χρήσης των Ελληνικών ως γλώσσας διεθνούς επικοινωνίας. Επεσήμανε ότι η χρήση της τονώνει τους συναφείς τομείς της οικονομίας (τουρισμός, λεξικά, μαθήματα Ελληνικών, κέντρα ελληνικού πολιτισμού, κινηματογράφος, έλληνες συγγραφείς, κ.α.), ευνοεί την παραγωγή ορολογίας για την επιστήμη και την τεχνολογία και προάγει το κύρος της χώρας.

Ο κ. Benoit Kremer, πρόεδρος της AIIC, έκανε μια εκτενή παρουσίαση της δομής των επαγγελματικών προτύπων και κανόνων της AIIC. Τόνισε την ανάγκη παροχής εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου με επαγγελματικό προσανατολισμό σε νέους διερμηνείς και ανέλυσε διεξοδικά τα προσόντα που απαιτούνται από ένα διερμηνέα συνεδρίων (δυνατότητα συγκέντρωσης, αναλυτική και συνθετική ικανότητα, βαθιά γνώση της κουλτούρας κάθε χώρας τη γλώσσα της οποίας χειρίζεται, των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων κ.λπ.). Είπε χαρακτηριστικά ότι διερμηνεία δεν είναι η μεταφορά λέξεων από μια γλώσσα σε μια άλλη αλλά η μεταφορά νοημάτων και συλλογισμών.

Η κα Όλγα Κοσμίδου, γενική διευθύντρια Διερμηνείας και Διασκέψεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσίασε το έργο της ΓΔ Διερμηνείας και Διασκέψεων και την πολιτική Πολυγλωσσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε ότι το κόστος της πολυγλωσσίας (μετάφραση και διερμηνεία) ανέρχεται σε 2,20 ευρώ μόλις ανά Ευρωπαίο πολίτη κατ’έτος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 προσέφερε 103.000 ημέρες διερμηνείας, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά λόγω της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβώνας.

Ο πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, έκανε μια ιστορική αναδρομή στη χρήση της διερμηνείας από το Υπουργείο Εξωτερικών και επέμεινε στη σημασία της ποιότητας της διερμηνείας την οποία το ΥΠΕΞ εξασφαλίζει μέσω της συνεργασίας με διερμηνείς μέλη της AIIC.

Η κα Περσεφόνη Πούλιου, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Διερμηνείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε την πολιτική διασφάλισης ποιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην πρόσληψη διερμηνέων. Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Ποδηματάς, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO) τόνισε την προστιθέμενη αξία που προκύπτει από τη συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων και επαγγελματιών διερμηνέων στην προσπάθεια ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την AIIC και προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον από φορείς της Κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα, οργανωτές συνεδρίων, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διερμηνείς και μεταφραστές.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024