Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ κυβέρνηση είναι ανέτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον ελληνικό τουρισμό
Δηλώσεις της υπεύθυνης Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ

Η κυβέρνηση είναι ανέτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον ελληνικό τουρισμό

Η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Όπως φάνηκε ξεκάθαρα, στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών και […]

Η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, έκανε<...> την ακόλουθη δήλωση:

“Όπως φάνηκε ξεκάθαρα, στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, οι εκπρόσωποί τους δίνουν, σήμερα, μια άνιση μάχη. Η δυσμενής οικονομική συγκυρία περιορίζει τη ζήτηση των υπηρεσιών τους. Επιφέρει μείωση των πωλήσεων, η οποία -σε συνδυασμό με τη μείωση της χρηματοδότησής τους- οδηγεί σε εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές για τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεών τους.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λήψη μέτρων, όπως για παράδειγμα η επιβεβλημένη άρση του “καμποτάζ” στην κρουαζιέρα, μακριά από συμβιβασμούς στο συντεχνιακό επίπεδο. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει εφικτός ο στόχος της αύξησης των εσόδων από τον τουρισμό. Στόχο, που κατανοούμε, συμμεριζόμαστε, και συνεργαζόμαστε με κάθε τουριστικό φορέα, για να τον πετύχουμε. Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, που εν μέσω της οικονομικής κρίσης δεν επωμίζεται καμία ευθύνη, δείχνει να έχει εγκαταλείψει τον ελληνικό τουρισμό και να έχει παραιτηθεί ολοκληρωτικά από το στόχο της ανάκαμψής του.

Θέλω ακόμη, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (ΗΑPCO), να υπογραμμίσω τη σημασία του Συνεδριακού Τουρισμού. Αποτελεί μια νέα, ραγδαία αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού με πολυδιάστατο ρόλο. Αίρει την εποχικότητα, προσελκύει επισκέπτες υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου και δημιουργεί μια ‘δεξαμενή’ δυνητικών επισκεπτών, που θα επιστρέψουν στη χώρα μας για αναψυχή.

Πέρα από τις προσπάθειες των επαγγελματιών του κλάδου, να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα την ανταγωνιστικότητα του Συνεδριακού Τουρισμού, χρειάζεται συντονισμένη κινητοποίηση από την Πολιτεία. Με έμφαση στις υποδομές, την ασφάλεια, την ποιότητα. Όσο αυτά καθυστερούν, τόσο θα αναβάλλεται η διεθνής αναγνώριση της Ελλάδας ως προορισμός συνεδρίων.

Η σημερινή κρίση επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων, που θα κάνουν το συνεδριακό τουρισμό στη χώρα μας πιο ανταγωνιστικό, σύγχρονο και ποιοτικό. Την αναγκαιότητα αυτή είναι ανάγκη να τη συμμεριστεί η Κυβέρνηση, που ως τώρα, δυστυχώς αποδεικνύεται και ανέτοιμη και απρόθυμη να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον ελληνικό τουρισμό”.

Ακόμη, η κα Κεφαλογιάννη, μετά από την ανακοίνωση της αύξησης του ΦΠΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Τα λόγια και οι πράξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την τουριστική ανάπτυξη είναι ακραία αντιφατικά. Πέρυσι, ως αντιπολίτευση, αμφισβητούσε τα μέτρα για την προστασία του κλάδου έναντι της κρίσης και ζητούσε μείωση του τουριστικού ΦΠΑ. Φέτος, καθυστερεί δραματικά στην προβολή του ελληνικού Τουρισμού, και, παρά το γεγονός ότι η δυσμενής ισοτιμία ευρώ – δολαρίου καθιστά τους ευρωπαϊκούς προορισμούς ακριβότερους, προχωρά σε αύξηση του ΦΠΑ. Επιβαρύνει, έτσι, το μόνο διεθνώς ανταγωνιστικό κλάδο της οικονομίας, ζημιώνοντας ουσιαστικά το ίδιο το Δημόσιο. Διότι μπορεί η αύξηση του ΦΠΑ βραχυπρόθεσμα να αποδειχθεί επωφελής, ωστόσο, μακροπρόθεσμα θα επιφέρει μείωση των φορολογικών εσόδων, ως αποτέλεσμα της μείωσης ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ετήσιων συμβολαίων των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων με tour operators υπογράφονται στις αρχές τις προηγούμενης θερινής περιόδου. Τα συμβόλαια αυτά είναι απολύτως δεσμευτικά, άρα η αύξηση του ΦΠΑ θα ‘πέσει’ εξ’ολοκλήρου στις πλάτες των ελληνικών επιχειρήσεων, με αρνητικές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητά τους. Και αυτό, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για την άρνηση της Κυβέρνησης να στηρίξει τον τουρισμό εν μέσω της οικονομικής κρίσης”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024