Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚοινές δράσεις HAPCO – ACB για ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού
Α. Γκερέκου: Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για έναν ιδανικό προορισμό Συνεδριακού Τουρισμού

Κοινές δράσεις HAPCO – ACB για ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού

Στην ανάληψη κοινών δράσεων και στον καλύτερο συντονισμό δυνάμεων με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του συνεδριακού προϊόντος της Αθήνας και τη δυναμική ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα γενικότερα, συμφώνησαν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO – Hellenic…

Στην ανάληψη κοινών δράσεων και στον καλύτερο συντονισμό δυνάμεων με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του συνεδριακού<...> προϊόντος της Αθήνας και τη δυναμική ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα γενικότερα, συμφώνησαν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO – Hellenic Association of Professional Congress Organizers) και το Athens Convention Bureau του Δήμου Αθηναίων (ACB).

Σε Συνάντηση Εργασίας που πραγματοποιήθηκε, οι δύο φορείς εξέτασαν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική αγορά συνεδρίων, αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες για τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά και συμφώνησαν σε σειρά κοινών ενεργειών και δράσεων που, ήδη, σχεδιάζονται και θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα.

Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές, συμφώνησαν:

  • Να συνεργαστούν στη διενέργεια Μελέτης που θα προσδιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο και την αναπτυξιακή συνεισφορά της συνεδριακής δραστηριότητας εντός του ευρύτερου πλαισίου της τουριστικής και της εθνικής οικονομίας.
  • Να προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες προβολής, marketing και δημοσίων σχέσεων, κυρίως στο εξωτερικό, με κύριους στόχους, τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας και της Αθήνας ως συνεδριακών προορισμών, την παραγωγή θετικής δημοσιότητας και την αποτελεσματικότερη διείσδυση του συνεδριακού μας προϊόντος σε μεγάλες και αναδυόμενες αγορές ενδιαφέροντος.
  • Στην αναγκαιότητα να προχωρήσει η κατασκευή του Διεθνούς Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου το οποίο θα συμπληρώσει το υφιστάμενο άρτιο συνεδριακό δυναμικό της πόλης και θα συμβάλει στην προσέλκυση περισσότερων διεθνών συνεδρίων και διοργανώσεων.

Επιπροσθέτως, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική ανταπόκριση της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κας Α. Γκερέκου στην πρωτοβουλία τους να συσταθεί Επιτροπή Συνεδριακού Τουρισμού, με αντικείμενο τη μελέτη και την επεξεργασία προτάσεων και δράσεων για την αποτελεσματικότερη προβολή και προώθηση του συνεδριακού προϊόντος της χώρας και την καλύτερη οργάνωση της αγοράς συνεδριακού τουρισμού.

“Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων ανταγωνιστικών χωρών, δεν αποτελεί κύριο πόλο έλξης διοργάνωσης Συνεδρίων. Με άλλα λόγια, έχουμε τεράστιες δυνατότητες, οι οποίες δυστυχώς μέχρι σήμερα παρέμεναν εντελώς ανεκμετάλλευτες” δήλωσε η κα Γκερέκου.

“Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει έναν ιδανικό προορισμό Συνεδριακού Τουρισμού. Κι αυτό χάρη στη σπάνια πολιτιστική κληρονομιά της, στο φυσικό της περιβάλλον, στις σύγχρονες υποδομές και στο ήπιο μεσογειακό της κλίμα. Να προσθέσουμε βέβαια σε αυτά και την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υποδομών.

Οφείλουμε να μεταβούμε σε ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, που να βασίζεται στη διαφοροποίηση του προϊόντος και στην ποιότητα των υπηρεσιών. Αυτό, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ανάπτυξη μορφών θεματικού τουρισμού. Ειλικρινά πιστεύω ότι η ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο Συνεδριακός, μπορεί να αποτελέσει σοβαρή λύση στο έντονο πρόβλημα της εποχικότητας που χαρακτηρίζει το μέχρι στιγμής τουριστικό μας προϊόν. Εκτός αυτού, ο Συνεδριακός Τουρισμός προσελκύει κατά κανόνα επισκέπτες υψηλού οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου. Η δε προστιθέμενη αξία από την ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού, έχει πολλαπλά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, επιδίωξή όλων των φορέων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα, πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και η άρτια οργάνωση του Συνεδριακού Τουρισμού.

Για την επίλυση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν, συστήσαμε ήδη Επιτροπή, η οποία θα έχει γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα σε θέματα Συνεδριακού Τουρισμού. Η Επιτροπή αυτή τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και θα μετέχουν επαγγελματίες του κλάδου. Έργο της θα είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την οργάνωση της αγοράς, η κατάρτιση Μητρώου Συνεδριακών Επιχειρήσεων και Μητρώου Συνεδρίων, η αποτελεσματική προβολή και προώθηση του συνεδριακού προϊόντος και η καταγραφή των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο.

Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε τις ασφαλέστερες και γρηγορότερες διαδικασίες για τη μετατροπή του γηπέδου του TaeKwonDo στο Π. Φάληρο σε Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχει βρεθεί ο Ανάδοχος του έργου.

Εύχομαι σύντομα να έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες μας αλλά κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω κάτι σημαντικό: προσωπικά δεν πιστεύω στο ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι `κατέχουν το αλάθητο των αποφάσεων και σίγουρα αυτοί, δεν θεωρώ ότι είμαστε εμείς. Επιζητούμε τη συνεργασία σας. Επιζητούμε να υπάρχει ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μαζί σας. Οι στόχοι μας είναι κοινοί και μόνο μέσα από ένα σκεπτικό `ομαδικής δουλειάς` μπορούμε να τους πετύχουμε. Δεν έχουμε πλέον την `πολυτέλεια` να αφήνουμε ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες – και ο Συνεδριακός Τουρισμός είναι μία από τις ευκαιρίες αυτές”.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από πλευράς HAPCO o κ. Ντ. Αστράς, Πρόεδρος του Δ.Σ., ο κ. Δ. Μάντζιος, eπίτιμος πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ., ο κ. Π. Ποδηματάς, αντιπρόεδρος του Δ.Σ., η κα Σ. Λιγνού, ειδική γραμματέας του Δ.Σ., ενώ από την πλευρά του Athens Convention Bureau, ο κ. Π. Αρκουμανέας, διευθύνων σύμβουλος Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Αθηναίων (ETOAA), ο κ. Γ. Αγγελής, διευθυντής του ACB και η κα Ν. Κεφαλά, υπεύθυνη Εμπορικής Ανάπτυξης του ACB.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024