Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα απαλλαγής βίζας για ταξίδια στις ΗΠΑ
Τέλος στη βίζα για ΗΠΑ

Η Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα απαλλαγής βίζας για ταξίδια στις ΗΠΑ

Η Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα απαλλαγής βίζας, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Janet Napolitano, σε περίπου 30 ημέρες. “Η απόφαση αυτή αποτελεί ιστορικό σταθμό που καταδεικνύει την ισχυρή […]

Η Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα απαλλαγής βίζας, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Janet Napolitano, σε<...> περίπου 30 ημέρες.

“Η απόφαση αυτή αποτελεί ιστορικό σταθμό που καταδεικνύει την ισχυρή και στερεή σχέση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας. Η κατάργηση της βίζας θα διευκολύνει στο μέλλον πολλούς Ελληνες πολίτες να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ενδυναμώσει τους μακροχρόνιους οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών”, αναφέρει ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Πρόγραμμα Κατάργησης της Βίζας επιτρέπει σε Έλληνες να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουρισμό ή κάποιους επιχειρηματικούς λόγους, και να παραμένουν εκεί για χρονικό διάστημα 90 ημερών χωρίς βίζα, αν και οι συγκεκριμένοι επισκέπτες θα πρέπει να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά – πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα – ένα έντυπο για την παροχή σχετικών πληροφοριών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται, ότι όσοι θα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα θα πρέπει να έχουν μαζί τους τρία πράγματα απαραιτήτως:

1. Διαβατήριο με ενσωματωμένο τσιπ που θα περιλαμβάνει πληροφορίες από τη σελίδα δεδομένων που η ελληνική κυβέρνηση εκδίδει από 26 Αυγούστου 2006 και έχει το σύμβολο του μικροτσίπ στο εξώφυλλο (Σημείωση: Όσοι Έλληνες πολίτες διαθέτουν διαβατήρια που εκδόθηκαν πριν από τις 26 Αυγούστου 2006 πρέπει να υποβάλουν ακόμα αίτηση για βίζα με τον παλιό τρόπο, ή να αποκτούν καινούργιο διαβατήριο προκειμένου να επωφεληθούν από τη νέα διάταξη).

2. Έγκυρο εισιτήριο μετ` επιστροφής ή προώθησης σε άλλο προορισμό που θα έχει εκδοθεί από αεροπορική εταιρία που συμμετέχει στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας.

3. Ηλεκτρονική έγκριση ή άδεια με τίτλο «ESTA», ακρωνύμιο για Ηλεκτρονικό Σύστημα για την Έγκριση Ταξιδίου.

Η «ESTA» είναι ένα ηλεκτρονικό έντυπο που οι επισκέπτες στις ΗΠΑ θα πρέπει να συμπληρώνουν μόνο ηλεκτρονικά στην ακόλουθη διεύθυνση: https://esta.cbp.dhs.gov.

Το συγκεκριμένο έντυπο είναι παρόμοιο με το έντυπο που συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο στις ΗΠΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο αντίτιμο για τη συμπλήρωση της αίτησης, αλλά στο μέλλον ενδέχεται να υπάρξει κάποια μικρή επιβάρυνση. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν διάφορες ιστοσελίδες που τους χρεώνουν, προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις για λογαριασμό τους.

Μετά τη συμπλήρωση του εντύπου, στις περισσότερες περιπτώσεις, η ESTA υποδεικνύει αμέσως ότι το ταξίδι εγκρίθηκε. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τυπώνουν τη σχετική έγκριση και να την προσκομίζουν στο αεροδρόμιο. Συνήθως η έγκριση αυτή θα είναι έγκυρη για δύο χρόνια, αλλά οι κάτοχοι διαβατηρίων που λήγουν θα πρέπει να κάνουν αίτηση ξανά με το καινούργιο διαβατήριο.

Οι επισκέπτες που δεν έχουν έγκριση ESTA ή βίζα δεν θα μπορούν να εισέρχονται στις ΗΠΑ. Επίσης, σε όσους ταξιδιώτες που η αίτηση για βίζα απορρίφθηκε, ή δεν τους επετράπη να εισέλθουν στις ΗΠΑ για διάφορους λόγους, ή υποχρεώθηκαν να αναχωρήσουν από τις ΗΠΑ δεν θα χορηγείται έγκριση ESTA, κατά πάσα πιθανότητα. Αυτοί οι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν αίτηση για βίζα στην πρεσβεία.

Η χορήγηση βίζας με το παλιό σύστημα θα είναι απαραίτητη για όσους Έλληνες σκοπεύουν να μείνουν στις ΗΠΑ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, ή να συμμετάσχουν σε διάφορα προγράμματα, όπως για παράδειγμα προγράμματα σπουδών ή μορφωτικών ανταλλαγών, για όσους σκοπεύουν να εργαστούν προσωρινά και για δημοσιογράφους σε επαγγελματική αποστολή.

Οσοι διαθέτουν ήδη έγκυρη βίζα τύπου Β1/Β2 και για όσο διάστημα αυτή ισχύει μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για τουριστικό ή επιχειρηματικό σκοπό χωρίς να χρειάζεται να έχουν έγκριση ESTA».

Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Απαλλαγής Βίζας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας http://athens.usembassy.gov.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024