Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Το Σίδνεϊ θα ζητήσει αποζημίωση για τον καθαρισμό της περιοχής

Οικολογική καταστροφή στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας

Τατιάνα Ρόκου - 14 Απρίλιος 2010, 00:00

Εκτεταμένη καταστροφή στην τοποθεσία που φιλοξενείται το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας έχει προκαλέσει το κινεζικό φορτηγό πλοίο<...>

Shen Neng 1, το οποίο προσάραξε στην περιοχή στις 3 Απριλίου και ρυμουλκήθηκε τη Δευτέρα. Υπολείμματα τοξικής μπογιάς, που εντοπίστηκαν, έχουν αρχίσει να σκοτώνουν τα κοράλλια. Η περιοχή έχει μολυνθεί με δύο τόνους πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Associated Press, το Shen Neng 1, το οποίο προσάραξε στις 3 Απριλίου σε αμμώδη περιοχή ανοικτά του Κουίνσλαντ και μετάφερε πετρέλαιο και κάρβουνο, αποκολλήθηκε και ρυμουλκήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Δύτες οι οποίοι πραγματοποίησαν επιθεώρηση στην περιοχή διαπίστωσαν καταστροφή των κοραλλιών και υπολείμματα σε μήκος ενός χιλιομέτρου τοξικής μπογιάς που έχει αρχίσει να σκοτώνει τα κοράλλια, που φιλοξενούν την πολύτιμη και πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Η καταστροφή δεν θα ήταν ίσως τόσο εκτεταμένη, εάν το Shen Neng 1 προσάραζε και σταματούσε την πορεία του. Όμως οι άνεμοι και τα ρεύματα έσυραν τον πλοίο σε μήκος ενός χιλιομέτρου επάνω στον ύφαλο των κοραλλιών, κονιορτοποιώντας τα κοράλλια.

Επικείμενη καταιγίδα έπεισε την Δευτέρα τις αρχές της Αυστραλίας να επισπεύσουν την αποκόλληση και τη ρυμούλκηση του πλοίου, μήκους 230 μέτρων, σε γειτονικό νησί. Πιστεύεται ότι η επιχείρηση έγινε χωρίς να διαρρεύσει περισσότερο πετρέλαιο από το κινεζικό πλοίο, που έχει ήδη μολύνει την περιοχή με δύο τόννους πετρελαίου.

Το Σίδνεϊ θα προσφύγει κατά των πλοιοκτητών και θα ζητήσει αποζημίωση για το κόστος καθαρισμού της περιοχής, αφού το πλοίο βρισκόταν σε σημείο όπου δεν έπρεπε να βρίσκεται, έχοντας ακολουθήσει απαγορευμένη θαλάσσια διαδρομή.

Η ναυτιλιακή εταιρεία Shenzhen Energy Transport παραδέχθηκε την περασμένη Παρασκευή ότι το πλοίο δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδρομή προς την Κίνα, αφού απέπλευσε από το λιμάνι του Γκλάντστοουν. Οι αυστραλιανές αρχές έχουν, επίσης, δεσμευθεί να εξετάσουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα πλοία συνηθίζουν να κόβουν δρόμο μέσα από την περιοχή του Μεγάλου Κοραλλιογενούς φράγματος που καταλαμβάνει έκταση 2.000 τ.χλμ.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top